Euronext Brussel: makkers staakt uw wild geraas

Sinterklaas op bezoek bij Euronext Amsterdam. In Brussel krijgt Ontex lekkers, Aedifica de roe. ©ANP

De beurs van Brussel sloot voor de derde dag op rij in het rood. Ontex en Agfa-Gevaert kregen fanmail. Barclays zette een domper op twee beursvedettes.

Het wilde geraas van maandag leek aanvankelijk plaats te ruimen voor een meer gezapige stemming op de Europese beurzen. Maar dat was zonder de Amerikaanse president Trump gerekend, die zich dezer dagen meer en meer opwerpt als een anti-Sinterklaas. Hij blaast de handelsoorlog nieuw leven in met importheffingen op Argentijns en Braziliaans staal, en ook op Franse luxeproducten.

Voor de meeste beroering zorgde echter zijn uitspraak dat er geen deadline is voor een handelsakkoord met China en dat dit mogelijk pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal worden gesloten. Dat betekent nog zeker een jaar handelsoorlog met de Chinezen.

De Europese beurzen sloten gemiddeld 0,4 procent lager. In Brussel eindigde de Bel20 0,6 procent in de min op 3.841,33 punten.

Stevige druk in de Brusselse graadmeter kwam van de banken KBC (-1,2%) en ING (-2%). Beleggers vluchtten onder meer in staatspapier zodat de lange rentes daalden. De vrees voor een wereldwijde groeivertraging zette een rem op cyclische waarden als Solvay (-2,1%). In de Bel20 maakten Galapagos (+2,95%) en Colruyt (+1,2%) het mooie weer.

Ontex

Ontex  stond binnen de sterrenkorf ook aan de goede kant. De luierproducent profiteerde van een adviesverhoging van JP Morgan. De Amerikaanse zakenbank verhoogt haar advies van 'neutraal' naar 'overwogen. Analiste Celine Panutti ziet tekenen van winstherstel. Ze blijft echter voorzichtig voor 2020. Ze wijst op een sectorrotatie weg van defensieve aandelen en op een beperkte omzetgroei. 

Ontex klom 0,95 procent naar 16,96 euro.

Zorgvastgoed

Binnen de index stond Cofinimmo  onder druk na een adviesverlaging van Barclays. Om dezelfde reden ging op de brede markt Aedifica  stevig lager. Barclays waarschuwt in een kritisch sectorrapport - met de titel Debunking the Silver Tsunami ('De Vergrijzingstsunami Ontmaskerd') voor een aantal pretbedervers in de sector van het zorgvastgoed. 

Analiste Celine Huynh denkt dat er, ondanks de toenemende vergrijzing, stilaan sprake is van een overaanbod aan rusthuisbedden in bepaalde Europese markten. 'Het aantal oudere mensen dat in een rusthuis woont, is de afgelopen 10 jaar stabiel gebleven en is in de helft van de Europese markten zelfs dalende', klinkt het in het rapport.

'We vinden het afwegen van het aantal rusthuisbedden ten opzichte van het aantal bejaarden geen betrouwbare graadmeter', zegt Huynh. 'De keuze voor een rusthuis is immers in sterke mate cultureel bepaald. In Spanje woont bijvoorbeeld maar 5 procent van de bejaarden in een rusthuis. In België, waar verhoudingsgewijs veel meer rusthuisbedden zijn dan in Spanje, is er nog steeds een tekort.'

Ook waarschuwt de analiste voor de toenemende arbeidskosten voor de uitbaters van rusthuizen, wat druk kan zetten op hun rentabiliteit. 

Barclays schuift Cofinimmo en Aedifica naar de verkooplijst met bijgetrimde koersdoelen van respectievelijk 115 euro en 100 euro. 

Cofinimmo leverde 1,1 procent in tot 130,80 euro. Aedifica boette 1,8 procent in op 107,80 euro.  

Agfa-Gevaert

'Buy the rumour... and buy more at the news!', adviseert KBC Securities zijn klanten over Agfa-Gevaert  . Analist Guy Sips verhoogt zijn advies van 'opbouwen' naar 'kopen' na het nieuws van maandag dat Agfa dichtbij de verkoop staat van zijn healthcare-tak aan Dedalus Holding. Het koersdoel werd maandag reeds verhoogd naar 6,5 euro. 

'De deal zal naar verwachting 975 miljoen euro in het laatje brengen', zegt Sips, 'bijgevolg verhogen we onze waardering van 5,27 euro naar 6,58 euro per aandeel. We zien deze deal als een mijlpaal in het transformatieproces van Agfa.'

De grote vraagstukken blijven evenwel waar Agfa de opbrengsten van de verkoop voor zal benutten. Uitkeren als kapitaal, investeren in groei of gebruiken om de hoge pensioenverplichtingen te verlichten?

Agfa ging 1,7 procent hoger naar 4,74 euro.

Bpost

Beleggers legden dinsdag het fors verlaagde interimdividend van Bpost  in de balans. Maandag fileerde het postbedrijf zijn interimdividend (over de eerste 10 maanden van 2019) met 41 procent naar 0,62 euro bruto per aandeel. De verlaging lag in de verwachting en blijkt in de ogen van sommige analisten zelfs een stuk beter mee te vallen dan gedacht. 

'Wij gingen uit van een dividend van 0,58 euro, dus dit is een meevaller', klinkt het bij Kepler Cheuvreux. Voor het volledige boekjaar zou het dividend landen tussen 0,75 euro en 0,80 euro. Dat ligt hoger dan onze verwachting van 0,70 euro.' 

Bpost blijft bij zijn beleid om minstens 85 procent van de nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders. 'Zelfs met het verlaagde dividend heeft Bpost nog een dividendrendement van 7,3 procent', zegt beurshuis Jefferies. 'Dat is een stuk hoger dan het sectorgemiddelde waar het dividendrendement op 5,3 procent ligt.' 

Bpost won 2 procent in de ochtendhandel maar moest die winsten later weer helemaal prijsgeven. Het postbedrijf verloor uiteindelijk 1,5 procent tot 10,45 euro. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud