Euronext Brussel: Money for nothing and Tubize for free

De wijdopen kredietkraan van de ECB kon donderdag de angst voor een tweede besmettingsgolf niet wegnemen. Ondanks overnamegeruchten bij Solvay dook de Bel20 in het rood. Op Tubize werden solden gedaan.

The Forces Sweetheart Vera Lynn is niet meer. Haar mooie 'We'll meet again' zal donderdag in vele huiskamers weerklinken. Maar we gokken dat er in de marktenzalen een andere oorwurm meegefloten wordt: het eveneens magistrale Money for Nothing van Dire Straits. Geld is meer dan ooit gratis nu banken voor een recordbedrag hebben ontleend bij de Europese Centrale bank aan een negatieve rentevoet. Banken ontleenden in juni - het getal is zo groot dat het abstract wordt - 1.300 miljard euro in de grootste Europese crisisfinancieringsoperatie ooit.

That's the way you do it: money for nothing and TLTROs for free.

Maar hoe hard de bazooka ook knalt, hij was donderdag niet fel genoeg om de angst over een tweede besmettingsgolf in de hoofden van beleggers te smoren. De beurzen zetten een stapje achteruit nu het coronavirus op verschillende plaatsen in de wereld opnieuw sterker van zich laat horen.

Strontium

De Bel20  kon in het Europese indexenpeleton evenmin de voeten droog houden. De sterrenkorf eindigde 0,8 procent lager op 3.413,96 punten. Overnamegeruchten bij Solvay  die de chemiereus tot aanvoerder in het sterrenkorps bombardeerden haalden uiteindelijk niet veel uit. 

Bloomberg ving berichten op dat Solvay in de luwte werkt aan een verkoop van twee kleinere afdelingen. De grootste van de twee is de afdeling die strontiumcarbonaat maakt, een mineraal dat gebruikt wordt in onder meer televisie-ontvangers, verven en bepaalde geneesmiddelen. De strontiumafdeling draagt voor 20 miljoen euro bij aan de winst. Volgens KBC Securities zou Solvay er 150 miljoen euro mee kunnen opstrijken.

De tweede afdeling is de amfoteerafdeling, een chemische samenstelling die gebruikt wordt in shampoos in vaatwasblokjes. Voor die afdeling, die 10 miljoen euro bijdraagt aan de winst, zou Solvay 75 miljoen euro kunnen vangen. De totale opbrengst zou daarmee 225 miljoen euro bedragen. Solvay won 1,4 procent naar 72,96 euro.

Waar de overname wel al in steen gebeiteld staat is bij de start-up BlueBee die in de handen valt van het Amerikaanse miljardenbedrijf Illumina. De starter die een methode ontwikkelde om DNA-analyse te versnellen geeft daarmee ook een mooie exit aan aandeelhouder Quest For Growth . De Leuvense privak participeert in Capricorn, de investeringsmaatschappij boven Bluebee. Sinds december 2017 houdt Quest for Growth ook een rechtstreeks belang in de start-up aan.

De verkoop aan de Amerikanen heeft een positieve impact op de nettoactiefwaarde van QfG van ongeveer 6 miljoen euro ofwel 0,35 euro er aandeel, laat de privak in een persbericht weten. 'De verkoop van Bluebee bevestigt onze strategie om indirect in niet-genoteerde bedrijven te investeren', zegt CEO Yves Vaneerdewegh. Quest for Growth steeg 3,1 procent tot 5,24 euro.

'Tubize, UCB aan halve prijs'

De hekkensluiter in de Bel20 was UCB waar het enthousiasme rond testresultaten met het psoriasismiddel bimekizumab wat uitgewerkt raakt. UCB, sinds dinsdag het derde grootste bedrijf in Brussel na AB InBev en KBC, koelde met 2,7 procent af.

De holding Tubize , die 35 procent van UCB als enige actief heeft, ontkoppelde zich van haar onderliggende participatie en trok wel stevig hoger. De monoholding profiteerde van een koersdoelverhoging van KBC Securities van 92 naar 120 euro.

Tubize blijft een verrukkelijk koopje, stelt KBC. Het biedt direct toegang tot het opwaarts potentieel van UCB en de holding noteert met een astronomische korting van bijna 50 procent op haar intrinsieke waarde. Bovendien is ze bijna schuldenvrij omdat ze meer dividend incasseert dan uitkeert. Een dividendverhoging of een inkoopprogramma van eigen aandelen is wenselijk om de korting weg te werken', zegt analist Michel Declercq.

Tubize rukte met 3,2 procent op naar 84,40 euro.

Met de X van expansie

Verschillende vastgoedaandelen lieten donderdag van zich horen. Xior  lijkt nog lang niet uitgespeeld na zijn recente veroveringstocht op het Iberisch schiereiland. Via een nieuw ontwikkelingsfonds met bouwpromotor Life, legt de beursgenoteerde kotmadam de hand op 6 studentenresidenties in BelgiĆ« en Nederland met een waarde van 155 miljoen. De oprichting van het fonds gaat evenwel gepaard met de uitgifte van nieuwe aandelen waardoor bestaande aandeelhouders een stukje verwateren. Xior verloor 2,3 procent tot 46,40 euro.

Ook Care Property Invest versterkt zich in zijn thuismarkt en breidt uit in de stad van Felix Timmermans. De zorgvastgoedspeler zette zijn krabbel onder een koopovereenkomst voor het nog te bouwen woon-zorgcentrum Dungelhoeff in Lier. Het woon-zorgcentrum telt 128 woongelegenheden, 30 assistentiewoningen en een kleiner herstelverblijf met zeven plaatsen.

De oplevering is voor eind volgend jaar. Zorguitbater Vulpia Care zal de faciliteit uitbaten in een erfpachtovereenkomst met een looptijd van minstens 27 jaar.

De investering bedraagt 26,5 miljoen euro. Care Property verloor 1,9 procent tot 28,90 euro.

Shurgard  ten slotte heeft een bouwvergunning beet om in de Berlijnse wijk Lichtenberg van start te gaan met de bouw van een grote opslagfaciliteit waarmee het zijn aanwezigheid in de Duitse hoofdstad vergroot naar 6 vestigingen. Shurgard bleef stabiel op 30 euro.

Voor de sterkste stijger moesten we op de fixingmarkt zijn. Daar schoot Sabca 9,7 procent hoger naar 31,80 euro. Het overnamebod op de fabrikant van vliegtuig- en raketonderdelen gaat binnenkort van start. Sabena Aerospace en de FPIM bieden 32,09 euro voor de aandelen die ze - na de overname van het meerderheidsbelang van Dassault - nog niet bezitten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud