Euronext Brussel: Pandally!

De Bel20 is met een winst van 3 procent koploper in Europa.

Of hoe noem je een rally in volle pandemie? De Bel20 floreerde en was de uitblinker in Europa. Argenx beleefde een gloriedag, KBC een topdag. Slechts enkelingen als ASIT en Vastned Retail Belgium kenden een baaldag.

Beleggers zijn van nature optimistisch en beurzen willen van nature stijgen. Dinsdag waren we opnieuw getuige van een les beursbiologie 1.0. Ook al lokt de pandemie een recessie (pandessie?) uit in grote delen van de wereld, de beurzen zetten hun 'pandally' gezwind verder. Met een winst van meer dan 5 procent kende de Bel20 een absolute topdag. De gestage remonte van de olieprijs en de stapsgewijze heropening van grote delen van de wereldeconomie gaven beleggers moed.

Bel20

De Brusselse graadmeter pakte met een winst van 5,4 procent de Europese kop. De Bel20  trok naar 3.165,46 punten en bereikte daarmee zijn hoogste peil deze maand. De sterrenkorf blonk uit dankzij het gewicht van de banken. KBC  werd stevig ingeslagen en rukte met 12,7 procent op naar 49,54 euro. ING  , dat nog harder dan KBC werd afgestraft in de nasleep van Covid-19, schoot 6,8 procent hoger tot 5,69 euro.

Ook Argenx  heeft tegenwoordig een soortelijk gewicht dat groot genoeg is om richting te geven. De biotechvedette is nu meer dan 7 miljard euro waard en overstijgt daarmee Bel20-boegbeelden als Ageas en Umicore. 

De Gentse geneesmiddelenontwikkelaar kende zijn beste beursdag in minstens twee jaar na een fonkelende update. Daarin liet hij vroeger dan verwacht weten dat zijn potentieel goudhaantje efgartigimod met succes zijn klinische eindpunt heeft bereikt in de behandeling van myasthenia gravis (ernstige spierzwakte) en dus klaar is voor de markt.

Volgens CEO Tim Van Hauwermeiren is dit allemaal nog maar het begin, zo zegt hij in een interview.

'Deze testresulaten voor de immuunziekte myasthenia gravis bieden alle vertrouwen dat efgartigimod ook in de studies rond andere ziektebeelden succes kan oogsten', zegt analiste Sandra Cauwenberghs van KBC Securities. Cauwenberghs verhoogt de commerciële slaagkans voor efgartigimod van 75 procent naar een 'quasi-zekere' 95 procent. De analiste gaat nu uit van 37.500 potentiële patiënten in de VS. Dat brengt de potentiële piekomzet voor de immuunziekte alleen al op 1,6 miljard euro, zonder rekening te houden met de andere indicaties waarvoor het middel gebruikt kan worden.

Cauwenberghs verhoogt haar koersdoel van 159 naar 170 euro.

Argenx dikte met een duizelingwekkende 29,6 procent aan naar 190 euro, de hoogste koers aller tijden. De triomf is slecht nieuws voor concurrent UCB  die eveneens een medicijn test voor myasthenia gravis maar pas in 2021 met data naar buiten zal komen. UCB bleef op deze sterke beursdag nagenoeg stabiel.

Brede markt

De tweespalt tussen winnaars en verliezers in de Belgische biotech kon niet groter zijn. ASIT Biotech   is verder weg dan ooit van de gedroomde miljardenstatus die Argenx heeft bereikt. Het bedrijf dat tegenvallende resultaten boekte met zijn middel tegen pollenallergie, heeft verzocht om een verlenging van zijn uitstel van betaling.

Het Luikse biotechbedrijf kreeg al gedurende vier maanden bescherming tegen zijn schuldeisers, maar wegens de coronacrisis is het er nog altijd niet in geslaagd om zijn reorganisatieplan af te ronden. ASIT wou aanvankelijk dinsdag een afbetalingsplan voorleggen aan zijn schuldeisers, maar wil nu meer tijd om een faillissement te vermijden.

Dat brak ASIT zuur op. Beleggers stuurden het centjesaandeel 1,5 procent lager naar 0,2345 euro. 

Vastned Retail Belgium  bouwde evenmin mee aan het beursfeestje. De verhuurder van winkelvastgoed ziet zijn CFO Elke Krols opstappen. De Brasschaatse, die carrière maakte bij KPMG, neemt na 4 jaar dienst om onduidelijke redenen afscheid van het bedrijf. Dat voorspelt weinig goeds, oordelen beleggers die het aandeel 0,6 procent lager joegen.

VGP ging ex-dividend en moest daardoor 0,35 procent inleveren. De logistieke vastgoedgroep knipte, later dan aanvankelijk vooropgesteld, zijn dividend van 2,93 euro bruto. Dat is 33 procent meer dan vorig jaar. 

Smartphoto  viel aanvankelijk ten prooi aan winstnemingen na enkele straffe weken. De koers kreeg rugwind nadat Marc Coucke en het Wase investeringsfonds Shopinvest van Hans Van Rijckegem hun belang eerder deze maand vergrootten. Later herstelde de koers en Smartphoto eindigde 1,7 procent in de plus op 18,20 euro.  


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud