Euronext Brussel: party-pooper ontsiert feestje AB InBev

©BELGA

Deutsche Bank schrapte het koopadvies voor AB InBev op de dag dat de bierreus twintig beurskaarsjes mocht uitblazen. 'Sterke dranken hebben momenteel betere kaarten dan bier', was het argument.

Het gebeurt vaker bij verjaardagen. Er duikt altijd wel ergens een partypooper op die de sfeer moet drukken. Bij AB InBev, dat dinsdag twintig jaar op de Brusselse beurs noteerde, was dat Deutsche Bank.

Analist Gerry Gallagher verlaagt zijn rating voor AB InBev van kopen naar houden in een sectorrapport over de Europese drankensector. De sterkedrankenmakers Diageo en Pernod Ricard krijgen dan weer een koopadvies.

AB InBev en Heineken zijn wel de best gepositioneerde spelers in de biermarkt, zegt de analist, meer dan Carlsberg. Maar geestrijke dranken kunnen profiteren van hun premiumpositie met beter marges, een lagere blootstelling aan groeimarkten en een stijgend martkaandeel in het Westen, vindt de analist.

Noteer daarbij wel dat de meeste sterkedrankenmakers er al een sterker parcours hebben op zitten. Rémy Cointreau (+36%) en Campari (+19%) zijn bij de sterkste presteerders in de Stoxx 600 Food & Beverage Index (-9,7%). Terwijl AB InBev (-23%) een van de onderperformers is.

Beleggers zetten daarom toch hun feestneus op en stuurden het jarige zwaargewicht 0,9 procent hoger naar 56,40 euro, een stijging die iets onderdeed voor de index waar AB InBev al twintig jaar de toon zet. De Bel20 zette de hoerastemming van november door en won op de eerste dag van de maand 1,4 procent tot 3.717,68 punten. Het was van februari geleden dat de kaap van 3.700 punten werd gesloopt.

Galapagos , naar grootte het nummer twee in de index, meldde goede resultaten met zijn kandidaat-middel voor de behandeling van de ziekte IPF (longfibrose). Patiënten die de 'inhibitor' GLPG1205 kregen bovenop hun standaardbehandeling toonden na 26 weken een verminderde afname van hun longcapaciteit. Het middel werd goed verdragen en de voornaamste bijwerkingen beperkten zich hoofdzakelijk tot misselijkheid.

Op basis van die resultaten verhoogt beurshuis Jefferies zijn weging voor het middel in de waardering van Galapagos naar 5 euro per aandeel (+4%). 'Maar in het grotere plaatje zien we weinig kans dat het aandeel substantieel zal opveren zolang er zorgen zijn rond de Amerikaanse vergunning van filgotinib', zegt de analist Peter Welford. Met dat reumamiddel, dat de hoofdmoot van de waardering van Galapagos afdekt, liep het biotechbedrijf in augustus vertraging op omdat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) meer data vroeg rond de impact op de mannelijke vruchtbaarheid.

De bijkomende data worden in de eerste jaarhelft van volgend jaar verwacht waardoor het middel in het beste geval tegen 2022 de cruciale Amerikaanse markt zou kunnen betreden. Gilead, Galapagos partner rond het middel, zit nog deze maand samen met de FDA om filgotinib te bespreken.

Galapagos steeg 2,1 procent tot 105,35 euro.

Brede markt

In een korte nota herhaalde Berenberg, dat enkele maanden geleden ook de beursgang begeleidde, zijn koopadvies voor Unifiedpost   na de resultaten van maandag. Het koersdoel bedraagt 28 euro. 'Het aantal kmo's op het platform is 28 procent hoger won dan in het begin van het jaar. Dat zien we als een positief teken voor de organische groei in de komende kwartalen. Daarboven verwachten we dat het bedrijf in de volgende kwartalen overnames zal doen', aldus Berenberg.

Iets meer dan twee maanden nadat het bedrijf naar de beurs ging, heeft een groep aandeelhouders van het eerste uur van Unifiedpost haar belang in de digitale factuurverwerker maandag deels kunnen verzilveren.

Een groep van 43 aandeelhouders, die al voor de beursgang in het kapitaal zaten, verkocht maandag 680.645 aandelen aan grote, institutionele beleggers.

Unifiedpost dikte 1,4 procent aan tot 21,60 euro.

Sipef rukte op na berichten dat het overlegorgaan van de palmolieproducerende landen (CPOC) nog een langdurig sterke palmolieprijs verwacht door de weersomstandigheden in Zuidoost-Azië. De palmolieprijs staat rond zijn hoogste peil in acht jaar maar Sipef profiteerde nog niet noemenswaardig mee van die opstoot. De Schotense plantagegroep won de voorbije maand 18 procent. Concurrent Anglo Eastern won over dezelfde periode het dubbele. Sipef deed er 2,9 procent bij tot 50,40 euro. 

Ahold Delhaize kalfde met 1 procent af nadat het in de VS een pensioenakkoord afsloot met de lokale vakbonden bij dochter Stop & Shop. Daarbij zal 667 miljoen dollar geïnvesteerd worden in pensioenuitkeringen voor zowat 18.000 vakbondsleden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud