Euronext Brussel: Peppillen voor voor Curetis en Mithra

©BELGA

De lancering van Mithra’s anticonceptiepil komt nog wat dichterbij na positieve Amerikaanse onderzoeksresultaten. Curetis zet een belangrijke stap voorwaarts in Azië.

De Europese beurzen trappelden woensdag ter plaatse. Beleggers bleven aan de zijlijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve en het aansluitend commentaar van voorzitter Jerome Powell op woensdagavond. De Bel20 sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger af. De hekkensluiters waren de biotechaandelen ArgenX en Galapagos.

Subsidies

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt de subsidies van 170 miljoen per jaar die Bpost (+1,1%, 7,99 euro) jaarlijks van de overheid ontvangt voor de verdeling van kranten en tijdschriften in vraag. Er is protest tegen de subsidiëring, zowel bij dagbladhandelaars als digitale nieuwssites. Het contract tussen de overheid en Bpost loopt eind 2020 af en Peeters wil het debat daarover openen. Om het zo objectief mogelijk te kunnen voeren, vroeg hij een advies aan de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. Dat advies, dat De Tijd kon inkijken, bekijkt verschillende alternatieven.

‘Aangezien er weinig alternatieve opties zijn, gaan wij ervan uit dat het contract wordt verlengd’, zeggen de analisten van het beurshuis Kepler Cheuvreux. Hun advies blijft ‘houden’, hun koersdoel 14,50 euro.

Marc Zwartsenburg van ING is er minder gerust op. De subsidies voor krantenbedeling vormen een significant deel van de brutobedrijfswinst (ebitda) van de groep. ‘Daarom zien we elke bedreiging voor toekomstige subsidies als een slechte zaak voor de aandelen. Dit groot contract verliezen zou het dividend en de voor 2022 gegeven guidance ernstig in gevaar brengen mocht het tegen eind 2020 verloren gaan.’

Dat het contract voorlopig met twee jaar zou worden verlengd, vindt de analist wel geruststellend. Hij denkt ook dat het voor andere spelers moeilijk zou zijn het contract met evenveel kwaliteit als Bpost uit te voeren. Daarom acht hij het hoogst onwaarschijnlijk dat het naar een andere speler gaat. De grootte van de subsidies kan wel onder druk komen en dat kan op langere termijn een risico inhouden voor winst en dividend. Het advies van ING luidt ‘houden’, het koersdoel blijft onwaarschijnlijk hoog staan op 24,2 euro.

Ageas (stabiel, 41,1) reageert amper op het nieuws dat Moody’s de rating voor de Belgische verzekeraar heeft opgetrokken van Baa2 tot A3 met een stabiele outlook. De hogere rating stelt Ageas in de mogelijkheid om tegen lagere kosten te lenen.

Thailand en Maleisië

Op de brede markt eindigde Curetis helemaal bovenaan. De Nederlands-Duitse fabrikant van zaklabo's voor snelle medische analyses won 8,9 procent tot 1,52 euro.

Curetis boekt vooruitgang op de Aziatische markt, bleek uit een persbericht. Acumen Research Laboratories, de partner van Curetis voor de Zuidoost-Aziatische landen, kreeg groen licht voor de lancering van de HPN-testkit in Maleisië en Thailand, en de BCU-testkit in Thailand. Beide tests maken het mogelijk in vier tot vijf uur te speuren naar ziekteverwekkers en resistentie tegen antibiotica bij gehospitaliseerde patiënten die mogelijk een longontsteking of een bloedinfectie hebben.

De goedkeuring vormt volgens Curetis een belangrijke mijlpaal voor de verdere commerciële verspreiding van het zaklabo Unyvero en bijbehorende testkits in de Zuidoost-Aziatische landen met een totale bevolking van meer dan 630 miljoen inwoners.

In het persbericht zegt Oliver Schacht, de CEO van Curetis, dat hij ook binnenkort groen licht verwacht van de Chinese nationale gezondheidsdienst voor de HPN-testkit. Voor de verkoop in China staat Beijing Clear Biotech in.

Estelle, ma belle

De laatste testresultaten van Mithra’s anticonceptiepil Estelle waren volgens het bedrijf zelf ‘uitstekend’. Het ging om de resultaten van een fase 3-onderzoek bij meer dan 2.000 vrouwen in de VS en Canada. De pil blijkt efficiënt, veilig en wordt goed verdragen. Eerder leverde een fase 3-onderzoek in Europa al positieve resultaten op. Mithra is van plan nog dit jaar zowel in de VS als Europa een aanvraag tot lancering in te dienen.

De biofarma-analisten van het beurshuis KBC Securities handhaven hun koopadvies en koersdoel van 33 euro. Toen de resultaten van het Europese fase 3-onderzoek voor Estelle werden gepubliceerd, hadden ze hun model al aangepast, waarbij de kans op succes voor de anticonceptiepil op 95 procent werd gezet. In hun som-der-delenwaarderen is Estelle momenteel goed voor 32 procent, het opvliegersmiddel Donesta voor 31 procent, de eigen productievestiging (CDMO) voor 12,5 procent en de anticonceptiering Myring voor 9 procent.

Volgens Stéphanie Put van het beurshuis Degroof Petercam (houden, koersdoel 28 euro) zitten de positieve resultaten voor Estelle al in de waardering. De volgende belangrijke horde voor Mithra wordt het sluiten van een licentieakkoord voor de commercialisering van de pil in de VS, merkt ze op. Het aandeel Mithra, met een koerswinst van 94,9 procent een van de best presterende Belgische aandelen van 2018, won 2,7 procent tot 29 euro.

ING-analist Quirijn Mulder komt in een ruimer rapport terug op de vierdekwartaalcijfers van Euronav en de vooruitzichten voor de tankermarkt. Aan zijn koersdoel (8,50 euro) en advies (kopen) raakt hij niet.

Mulder verwacht dat de eerste negen maanden van 2019 nog uitdagend worden door ‘aanbodproblemen’ (de oplevering van 79 nieuwe tankers), maar de geopolitieke onrust en de voorbereiding op IMO 2020 (strengere uitstootnormen voor zeeschepen) kunnen wat soelaas bieden. Vanaf 2020 ziet hij een tankermarkt die meer in evenwicht is dankzij een aanhoudende vraag (naar verschepingscapaciteit) en minder nieuwe schepen. Euronav wint 1,4 procent tot 6,8 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud