Euronext Brussel: Raging Bull voor Kinepolis

AvH is voor de tweede dag op rij de sterkste stijger in de Bel20. Op de brede markt straalt Kinepolis. ©Photo News

Ackermans & van Haaren kon op een matte beursdag een jaarrecord vestigen. Maar de echte triomf was voor Kinepolis, nu een analist een gouden dageraad voor cinema voorspelt.

De Europese beurzen kwamen na een moeizame start in de namiddag op dreef en sloten met lichte winsten. Fed-voorzitter Jerome Powell bestempelde de inflatie opnieuw als 'een tijdelijk fenomeen'. Banken, mijnbouwers en energiebedrijven lagen weer in de gunst.

De Bel20 bleef nagenoeg stabiel (+0,03%) op 4.155,82 punten. Ackermans & van Haaren was net als maandag de sterkste stijger (+3,1%). De holding profiteerde verder van een scherpe koersdoelverhoging door het beurshuis Oddo en kon op 141,40 euro een jaarrecord vestigen. Elia sloot de rangen met een verlies van 1,1 procent naar 90 euro.

'Blockbusters galore'

Kinepolis bood spektakel op de brede markt. Bij de opening trok het aandeel ruim 7 procent hoger, goed voor zijn sterkste sprong in 17 weken. De volumes waren bijna dubbel zo groot als gebruikelijk.

De aanleiding bleek een lyrisch rapport van ING te zijn. 'De markt onderschat het herstelpotentieel van Kinepolis nog altijd', zegt analist David Vagman. Kinepolis is met een jaarwinst van 35 procent een van de sterkste presteerders in Brussel. 'Maar het herstel is nog niet ten einde', zegt Vagman. 'Het filmaanbod is bijzonder sterk de komende tijd. Er zullen deze zomer dubbel zoveel blockbusters te zien zijn als in normale zomers.'

Voor volgende maand staan onder meer een vervolgfilm van 'Fast and the Furious' en een remake van de sportfilm 'Space Jam' met de basketbalspeler LeBron James op het menu (zie overzicht). Vagman citeert ook uit een bevraging van het platform TV Time, waaruit blijkt dat 68 procent van de respondenten van plan is na de pandemie minstens even vaak naar de bioscoop te gaan als in precovidtijden.

©ING

De analist brengt in herinnering dat Kinepolis zich tot doel stelde tegen het einde van dit jaar 15 tot 20 procent meer brutobedrijfswinst per bezoeker te generen. 'We kijken ook uit naar de hervatting van Kinepolis' overnamepad', vervolgt Vagman. 'Dat pad zal cruciaal zijn om weer op de niveaus van voor covid te geraken.'

De analist herhaalt met klem zijn koopadvies en verhoogt het koersdoel van 49 euro naar 62 euro. Vagman is met voorsprong de grootste stier in het analistenkorps van Kinepolis. De bioscoopketen telt drie koopadviezen en drie houdadviezen bij een gemiddeld koersdoel van 47,50 euro.

De openingswinst halveerde in de voormiddag. Tegen het slot hield Kinepolis 3,6 procent over op 48,18 euro.

'Glas halfvol bij Ontex'

Enkele analisten kwamen nog terug op de beleggersdag van Ontex maandag. CEO Esther Berrozpe kondigde een herstelplan aan dat de luierproducent weer op de rails moet krijgen. Ontex mikt vanaf 2023 op 2 à 3 procent omzetgroei - bij constante wisselkoersen - per jaar. De recurrente brutobedrijfswinstmarge zou moeten stijgen naar 12,5 à 13,5 procent, tegenover amper 10,3 procent in het voorbije kwartaal.

Berrozpe maakte indruk op Alan Vandenberghe, analist van KBC Securities. 'Wij vonden dat zowel de CEO als de CFO goed voorbereid aan de start kwam en we smaakten hun directe stijl van communiceren. Dit is een gigantische stijlbreuk met het verleden en zal helpen het beleggersvertrouwen te heroveren.'

'Toegegeven, we hadden liever een gedetailleerder plan gezien', zegt Vandenberghe. 'Maar de doelstellingen van dit plan overschrijden de consensusverwachting. Tegen het einde van het jaar zou er een meer omvattend plan op tafel moeten liggen.'

Vandenberghe heeft een koopadvies voor Ontex. Maar door de hoge grondstoffenprijzen, ook voor de basisgrondstof voor luiers fluffpulp, verlaagt hij zijn koersdoel van 18 euro naar 16 euro.

Ontex begon de dag met ruime winst (+3,3%). Die verdween algauw en de luierfabrikant eindigde met 0,5 procent verlies op 10,80 euro.

'Recticel behoudt momentum'

Maandag meldden we dat Recticel de verkoop van zijn matrassenafdeling formeel op gang heeft getrapt. Analisten blikten in hun ochtendrapporten terug op dat nieuwtje.

'Wij schatten de opbrengst van de verkoop op 120 miljoen euro', zegt de analist Kris Kippers. 'De verkoop zal waarde blootleggen, want ze zet Recticel sterker op twee benen: isolatie en schuimrubber.' Daarnaast ziet de analist goede voortekens in een update die concurrent Kingspan maandag onverwacht gaf. 'Het sterke momentum voor isolatiemateriaal zet door met een record voor het orderboek in mei. Dit voorspelt goeds voor Recticel.'

Kippers geeft een koopadvies en een koersdoel van 18,50 euro. Maar beleggers worden nerveus van het uitblijven van een update over het overnamebod van Greiner. Recticel dook 0,55 procent lager naar 14,42 euro.

Blikvanger

Dinsdag

De Europese beurzen trokken tegen de slotbel licht hoger. In Brussel profiteerde Kinepolis van een ronkend analistenrapport. In Amsterdam gingen GrandVision en hoofdaandeelhouder HAL onderuit nu een Zwitserse arbitragerechtbank oordeelt dat EssilorLuxxotica niet verplicht is GrandVision over te nemen.

Woensdag

Beleggers kijken uit naar de publicatie van een Europees cijfer over het ondernemersvertrouwen in juni in de industrie- en de dienstensector om 10 uur. In de VS staat het ondernemersvertrouwen op het menu om 15.45 uur. Parijs maakt zich op voor de prijszetting van de beursnieuwkomer Hydrogène de France, een bedrijf gespecialiseerd in energie uit waterstof.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud