Euronext Brussel: rally met de handrem op

Een beursmakelaar aan het werk ©REUTERS

De Europese beurzen deden het na het 'Lagarde-spurtje' van woensdag iets rustiger aan. De Bel20 koerste 0,5 procent hoger tot 3.658 punten. Vastgoedspeler WDP scherpte zijn record van gisteren verder aan terwijl Umicore de brandschade bluste.

Vastgoedgroep WDP   gaat in Lokeren het grootste chocolademagazijn ter wereld bouwen voor de Zwitserse chocoladereus Barry Callebaut. Voor WDP betekent het prestigeproject een investering van 100 miljoen euro. Het koersrecord van gisteren ging opnieuw aan diggelen. WDP sloot 1,7 procent hoger op 156,80 euro. Het noteert ruim een derde hoger dan een jaar geleden. Analist Stefaan Genoe van Degroof-Petercam handhaaft zijn 'houden'-advies.

Umicore  nam met een winst van 2,8 procent de kop in de Bel20. Het aandeel sloot op 28,29 euro. Gisteren verloor het aandeel echter meer dan 3 procent, in een stijgende markt. In Hoboken, waar edelmetalen worden gerecycleerd, vatte een randinstallatie van een smelter vuur. De brand werd snel geblust en er vielen geen gewonden. De onzekerheid die het incident met zich meebrengt, kan nog op het aandeel wegen, signaleert ING-analist Stijn Demeester die een koopadvies hanteert met een koersdoel van 41 euro.  

In een lijvig rapport brengt KBC Securities zijn koopadvies en koersdoel van 105 euro voor de biergigant AB InBev   in herinnering. 'We zien een aantal groene scheuten en die zullen zich in een duidelijk versnelling van de verkochte biervolumes vertalen met een gemiddelde winstgroei van meer dan 10 procent over de komende vier jaar', stelt analist Wim Hoste. Beleggers lijken niet danig onder de indruk. Ze stuurden het aandeel 0,6 procent lager tot 82,72 euro.

Brede markt

Een ware stroomstoot kreeg Curetis . De Duitse ontwikkelaar van zaklabo’s voor snelle diagnose, een concurrent van Biocartis, schoot 17,4 procent hoger tot 0,79 euro. Curetis kwam de voorbije jaren vooral negatief in het nieuws met een verkoop van Unyvero-zaklabo’s die maar niet wil vlotten, een krappe bankrekening en een herstructurering. Bij al die problemen zouden we bijna vergeten dat Curetis ook nog een dochterbedrijf heeft waar blijkbaar potentieel in zit, met name Ares Genetics. Gisteren raakte bekend dat Ares Genetics een Europees patent heeft verworven voor het testen van genetische resistentie. 

Het patent slaat op biomarkers en biomarkercombinaties die de resistentie van ziekteverwekkende vormen van de bacterie E.coli voor tal van antibioticaklassen aanduiden. E.coli (voluit Escherichia coli) is een bacterie die volop voorkomt in de dikke darmen en nodig is voor de spijsvertering en de productie van vitamine K. Er bestaan echter ook gevaarlijke, gemuteerde soorten van E.coli die onder meer voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

De patentaanvraag werd oorspronkelijk ingediend door Siemens, maar is nu eigendom van de Curetis-dochter Ares Genetics. In september 2016 nam Ares Genetics alle activa van de GEAR-database van Siemens over. Die vormen nu de kern van ARESdb, een database over de genetica van resistentiemechanismen tegen microben.

Balta  hertekent zijn management. Cyrille Ragoucy blijft CEO, maar Jan-Christian Werner volgt Tom Gysens op als financieel directeur. Werner krijgt de job om de zware schuldenlast van de tapijtenproducent onder controle te houden. De reshuffle resulteerde in een klim van 4,6 procent naar 2,84 euro.  

De groep gaat ook op zoek naar een zogenaamde chief transformation officier. Dat illustreert dat de nieuwe CEO zijn eigen team wil installeren', stelt ING. Eenzelfde teneur bij KBC Securities. Al blijft het beurshuis nog voorzichtig door de hoge schuldenlast. 'De nettoschuld beloopt inclusief IFRS 16 (leasingschulden, red.) 3,8 tot 3,9 keer de brutobedrijfswinst, zonder rekening te houden met factoringschulden en is dus een aandachtspunt. Net als de brexit, aangezien het Verenigd Koninkrijk zonder lokale productie goed is voor 18 procent van de groepsomzet.' 'Toch beschouwen we Balta als vrij goedkoop gewaardeerd en denken we dat Balta uiteindelijk een overnamedoelwit wordt', besluit KBCS-analist Wim Hoste.

Ook Avantium neemt afscheid van zijn financieel directeur Frank Roerink. Best wel een verrassing, want Roerink was 12 jaar in dienst bij de specialist in biologisch afbreekbare plastic. 'De nieuwe fase van het bedrijf vergt een nieuwe samenstelling van de directie', stelt voorzitter Kees Verhaar in een toelichting. Avantium trok in maart 2017 met meer dromen dan concrete cijfers naar Euronext, tegen 11 euro per aandeel. Sindsdien ging twee derde van de beurswaarde in rook op, door vertraging bij het belangrijkste project: een Antwerpse fabriek voor een plantaardig alternatief voor de kunststof pet. Beleggers zien Roerink niet graag vertrekken. Het aandeel koerste 1,7 procent lager tot 2,63 euro.

Afscheid alom. Want ook de mede-oprichter van Bone Therapeutics   blaast de aftocht. Jacques Reymann, de vroegere topman van Fabricom, is in het kapitaal onder de minimale meldingsdrempel van 5 procent gezakt, leert een mededeling van de Waalse specialist in stamceltherapie voor kankerbestrijding. Reymann heeft zich dus bij de jongste kapitaalronde, waar in belangrijke mate de overheidsfondsen FPIM, SRIW en Sambrinvest in participeerden, laten verwateren. Die kapitaalronde verliep tegen de bodemprijs van 3,70 euro, minder dan een kwart van de 16 euro waartegen Bone begin 2015 naar de Brusselse beurs trok. Dat komt vooral door tegenvallende resultaten voor het verst gevorderde onderzoek. De koers bleef zo goed als status quo op 3,79 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n