Euronext Brussel: realitycheck

De Bel20 is donderdag opnieuw Europees hekkensluiter.

Sombere economische vooruitzichten en de vrees voor een tweede besmettingsgolf deden de beurzen hard ontwaken. De Bel20 kende een beroerde dag. Cofinimmo kon zijn fanmail niet te gelde maken.

De sombere vooruitzichten die Fed-voorzitter Jerome Powell woensdagavond gaf, deden de wereldbeurzen met een kater ontwaken. Beleggers twijfelen of ze niet te hard van stapel zijn gelopen nu duidelijk wordt dat de economie lang niet hetzelfde V-vormig herstel zal vertonen als de aandelenbeurzen.

De Bel20  kende zijn slechtste dag sinds 16 maart. De index was de hekkensluiter in Europa en klokte af met net geen 5 procent verlies op 3.371,68 punten. De oude economie - banken en industrie - werd afgestraft. De Amsterdamse AEX (-3,4%) hield verhoudingsgewijs veel beter stand en vond opnieuw een goede crisisverzekering in zijn techbedrijven die in Brussel nauwelijks vertegenwoordigd zijn.

Bel20

De banken waren de klos in de Bel20. ING  nam een nieuwe duik van 8,5 procent en kreeg een forse deuk in zijn herstel. Sinds begin dit jaar noteert het aandeel 41 procent lager. Ook KBC     werd stevig lager gestuurd, net als richtinggever AB InBev (-7,6%). Ook zij zagen hun recente klim voor een aanzienlijk deel weer uitgewist.

De handel in Cofinimmo  hervatte na de schorsing woensdagmiddag, maar het aandeel profiteerde niet van het mooie nieuws dat de aanleiding vormde voor die schorsing. De vastgoedvennootschap sloot woensdag haar vijfde (!) overname dit jaar. Een prestatie die in coronatijden alleen maar lof verdient. Cofinimmo lijfde zes Vlaamse rusthuizen in en financierde die deal grotendeels door in sneltempo nieuwe aandelen te plaatsen.

Een deal die Cofinimmo een vers koopadvies van Berenberg oplevert. 'Slim van de kantorengroep om haar blootstelling aan zorgvastgoed op te drijven', zegt analist Kai Klose.

Die mening wordt gedeeld door de analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten van KBC Securities. Al plaatsen zij een kleine parenthese. 'We hadden verwacht dat Cofinimmo zou opteren voor een meer hoogrenderende markt zoals Duitsland, Nederland of Spanje.' De overname heeft een initieel brutorendement van 4,5 procent. 'In andere landen met ruwweg hetzelfde risicoprofiel als België zijn de opbrengsten hoger', stellen de analisten.

KBC Securities behoudt zijn koopadvies. De update van zijn waarderingsmodel leidt tot een hoger koersdoel, van 136 euro naar 143 euro.

Cofinimmo profiteerde niet en zakte 3,65 procent tot 121,40 euro.

Agfa-Gevaert  doet waar het ervaringsdeskundige in is: herstructureren. De Mortselse beeldvormingsgroep sluit haar drukplaatfabrieken in Pont-à-Marcq (Frankrijk) en Leeds (Verenigd Koninkrijk). De groep verwijst naar de 'aanzienlijke en structurele afname van de vraag in de extreem competitieve offsetdrukmarkt'. Bijgevolg ziet Agfa zich genoodzaakt zijn productiecapaciteit te 'optimaliseren'.

Beide vestigingen produceren Agfa’s Thermofuse-drukplaten. 'De marktvraag naar dat product daalt nog sterker dan die voor de meeste andere drukplaten', zegt Agfa in het persbericht. 'Helaas tonen de marktvooruitzichten geen verbetering in de komende jaren.'

De beslissing kost 175 jobs in Pont-à-Marcq (Frankrijk) en 76 in Leeds (VK).

Agfa leverde 3,1 procent in tot 3,72 euro.

Brede markt

Montea  overtuigt met zijn keuzedividend. Bijna twee derde van de aandeelhouders (64,2%) heeft ermee ingestemd zijn dividend in de vorm van nieuwe aandelen te ontvangen in plaats van in cash. Daardoor kan de logistiekvastgoedgroep haar eigen vermogen met 18 miljoen euro versterken. 'Aandeelhouders bevestigen in uitdagende tijden hun vertrouwen in ons bedrijf', zegt CEO Jo De Wolf.

Vrijdag zal Montea 241.100 nieuwe aandelen uitgeven aan zijn aandeelhouders. De nieuwe stukken zullen wellicht vanaf maandag verhandelbaar zijn.

Montea stond bij het handjevol stijgers in Brussel met een winst van 0,7 procent tot 89,60 euro.

Wie toch een bescheiden feestje kon bouwen op deze verliesdag is Bone Therapeutics . Het biotechbedrijf rukte op na een zelfzekere update in de marge van zijn algemene vergadering. Nu de druk op de ziekenhuizen door Covid-19 verder afneemt, verwacht het bedrijf dat het sneller testpatiënten kan rekruteren. Resultaten over zijn verst gevorderde middel tegen knieartrose worden in de tweede jaarhelft verwacht.

'In mijn eerste zes maanden bij Bone heb ik sterke vooruitgang gezien. We verzekerden ons van 15 miljoen euro werkingsmiddelen waarmee we het zeker tot het tweede kwartaal van 2021 schoppen', stelt CEO Miguel Forte.

De volgende maanden begint het biotechbedrijf gesprekken met de Amerikaanse farmawaakhond (FDA) over dat middel. Het bedrijf uit Gosselies plant ook een nieuwe kapitaalronde. Bestaande aandeelhouders zouden daarbij al een engagement zijn aangegaan om mee in te stappen.

Beleggers gooiden Bone een been toe, met 1,1 procent koerswinst (tot 2,67 euro) tot gevolg.

Groter was de sprong die Miko  maakte. De koffieservice- en kunststofverpakkingsgroep trok 9,5 procent hoger naar 104 euro. Het aandeel maakte zo het verlies van begin deze week deels goed. De heropening van de horeca is trouwens een goede zaak voor Miko. Het Turnhoutse bedrijf levert niet alleen koffie aan kantoren en bedrijfskantines, maar ook aan heel wat horecazaken.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud