Euronext Brussel: rode prijzen

Colruyt ziet zijn sterke cijfers niet vertaald in hogere koersdoelen. ©BELGA

Op een overwegend rood koersenbord trok Colruyt stevig hoger. De distributiegroep kwam vroeger dan verwacht met sterke halfjaarcijfers. Maar ze koopt daar geen brood mee bij analisten.

De Brusselse beurs  dook in de ochtendhandel stevig in het rood. Beleggers kijken met argusogen naar de rentevergaderingen van de Federal Reserve op woensdag en de Europese Centrale Bank op donderdag. Ook heerst nervositeit in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk donderdag. Op het handelsfront blijft de situatie ook onzeker.

Na de middag liepen de verliezen wat terug door berichten dat de VS hun nieuwe heffingen op Chinese producten zouden uitstellen. De Bel20 sloot 0,4 procent in de min op 3.927,63 punten.

Bel20

Binnen de Bel20 waren er slechts zes stijgers. De grootste winsten waren voor Argenx (+1,9%), dat met 140 euro een nieuwe recordhoogte bereikte, en voor Colruyt.

De retailer uit Halle zag zich rijkelijk beloond voor een stevig halfjaarrapport. Het aandeel ging 4,9 procent hoger tot 49,62 euro, de hoogste koers in een maand.

Ondanks de toegenomen concurrentie boekte Colruyt aanzienlijke margeverbeteringen. CEO Jef Colruyt herhaalde de belofte die hij in september op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering deed: op het einde van het boekjaar in maart zal de groep de nettowinst van vorig jaar - 372 miljoen euro - licht overschrijden. Zonder eenmalige effecten, voegt de keten toe. De bundeling van de energieactiviteiten in één dochterbedrijf levert eenmalig 47 miljoen euro op.

Ondanks de sterke cijfers houden analisten hun adviezen en koersdoelen voor Colruyt ongewijzigd.

Een greep uit de commentaren: 

'De nettokaspositie steeg naar 276 miljoen euro en dus blijft de balans ijzersterk. Het aandeel blijft evenwel duurder dan sectorgenoten. We houden het advies op 'afbouwen' met een koersdoel van 45 euro', klinkt het bij KBC Securities.

Ook ING is positief over de cijfers, maar ziet geen reden om het koersdoel bij te spijkeren. 'Colruyt houdt zich kraniger dan verwacht, maar de doelstelling voor het hele boekjaar blijft ongewijzigd op een licht hogere nettowinst.' ING handhaaft een 'houden'-advies met een koersdoel van 53 euro.

Kepler Cheuvreux verwacht een agressiever prijsklimaat in 2020. Het beurshuis behoudt daarom een 'afbouwen'-advies en een koersdoel van 40 euro. 

Jefferies-analist James Grzinic is dan weer ontevreden dat Colruyt de resultaten een dag vroeger dan gepland vrijgaf. Zeker omdat een analistenmeeting nog altijd gepland staat voor woensdagnamiddag. 'We moeten nu 36 uur wachten op meer info', kapittelt Grzinic, die zijn verkoopadvies herhaalt. 

Colruyt telt 15 verkoopadviezen, 3 'houden'-adviezen en maar één koopadvies (van Degroof Petercam). 

UCB   meldde voorbeurs dat het middel rozanolixizumab goed verdragen wordt door patiënten in alle testgroepen in fase 2-testresultaten. Rozanolixizumab is een kandidaat-geneesmiddel tegen immuun trombocytopenie (ITP), een bloedstollingsziekte waarbij de milt te veel bloedplaatjes afbreekt. Bij de testpatiënten werd een gunstige impact op het aantal bloedplaatjes gemeten. Het farmabedrijf werd niet beloond en koerste 0,7 procent lager naar 72,16 euro.

Kranten en tijdschriften

Op de brede markt liep Bpost   in de kijker.  De Belgische overheid heeft de concessie voor het postbedrijf om de kranten en tijdschriften in België te beleveren met twee jaar verlengd.

De modaliteiten van het contract werden niet gewijzigd. Het contract levert Bpost elk jaar 170 miljoen euro op. Die subsidies liggen onder vuur van de dagbladhandelaars, omdat ze nadelig zijn voor hun verkoop. Ook digitale nieuwssites klagen over de subsidiëring van de krantensector.

Bpost zegt dat het de Europese Commissie op de hoogte zal brengen van de verlenging van het contract in het kader van mogelijke staatssteun. 

ING-analist Marc Zwartsenburg wijdt een rapport aan het krantencontract. Dat het postbedrijf minstens tot 2022 de kranten en tijdschriften in België mag leveren, is positief voor de aandeelhouders, klinkt het.

Wel waarschuwt de analist dat de compensatie na 2022 verre van zeker lijkt. 'Het lijkt erop dat de regering Bpost met deze verlenging tijd wil geven om zijn nieuwe managementteam warm te laten lopen en om compensaties te vinden voor de problemen bij de Amerikaanse dochter Radial.' 

Het krantencontract deed het aandeel geen deugd. Bpost fietste 2,1 procent achteruit naar 10,51 euro.

Het grootste verlies viel Hamon te beurt. De Waalse fabrikant van industriële schoorstenen en rookzuiveringssystemen donderde 10,5 procent lager tot 1,36 euro, een nieuw dieptepunt. Specifiek nieuws rond het aandeel was er niet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud