Euronext Brussel schaarse klimmer in Europa

Proximus bengelt onderaan in de Bel20. Het telecombedrijf kampt met een sociaal conflict en analisten zijn allesbehalve positief. ©Jonas Roosens

Beleggers namen donderdag even een pauze tijdens de eindejaarsrally. In de Bel20 stonden de telecomwaarden onder druk. Een subsidie stuwde Avantium flink hoger.

De Europese beurzen zetten donderdag een stapje terug. Gemiddeld leverden ze 0,2 procent in. Beleggers duwden even de pauzeknop in nadat de Amerikaanse president Donald Trump een wet ondertekende die de betogers in Hongkong steunt. Dat kan een obstakel vormen voor een 'eerstefasedeal' waar de VS en China naar streven.

De Bel20  hield stand en sloot zelfs met een kleine winst: de index won 0,1 procent tot 3.914,86 punten. Voor opwaartse kracht zorgden Ontex (+3,6%), Ageas (+1,1%) en Umicore (+1%).

Proximus

Onderaan in de Bel20 bengelden de twee telecomspelers. Telenet verloor 1,9 procent tot 41,08 euro, Proximus leverde 1,8 procent in tot 27,26 euro.

Proximus ziet in Guillaume Boutin zijn nieuwe CEO. De 45-jarige Boutin heeft de Franse nationaliteit en was tot dusver hoofd consumenten bij het bedrijf.

De Fransman krijgt de moeilijke taak de sociale onrust in het bedrijf te doen bedaren. Hij erft een door de vakbonden gehekeld sociaal plan van zijn voorganger Dominique Leroy. De bittere pil is al wat verguld: er staan niet langer 1.900 jobs op de helling, maar 1.300. De bonden schoten het plan woensdag af in het paritair comité, maar de raad van bestuur zette het toch al voorzichtig in gang.

Analist Ruben Devos van KBC Securities verwelkomt de nieuwe CEO van Proximus. 'We zijn tevreden met de aanstelling van Boutin. Hij heeft een vergelijkbaar traject afgelegd als Leroy, die CEO werd nadat ze de consumentenafdeling van Proximus had geleid.'

Devos kijkt vooral uit naar de strategie van de CEO voor het consumentensegment. 'Een goede strategie is zeer belangrijk. Er is een risico dat Proximus marktaandeel verliest door de felle concurrentie in de sector. Daarnaast kan de gemiddelde opbrengst per klant afnemen door de prijsdruk, zeker bij het mobiele segment en bij vast internet. Nu ook Telenet supersnel internet kan aanbieden, denken we dat de klanten kritischer naar de pakketten van Proximus gaan kijken.'

Boutin moet balanceren tussen investeringen en winst.
Stefaan Genoe
Analist Degroof Petercam

Stefaan Genoe, een analist van Degroof Petercam, zegt dat de nieuwe CEO moet balanceren tussen investeringen en winst. 'Boutin moet aan de ene kant investeren in glasvezelkabels en 5G, en aan de andere kant ook brutobedrijfswinst op peil houden. Dat is nodig om het aantrekkelijke dividend te behouden voor de grootste aandeelhouder, de Belgische overheid.'

Verder denkt de analist dat de investeringen in glasvezel omhoog kunnen. 'Er is in België nog lang niet overal een glasvezelverbinding tot aan de woning. Het is mogelijk dat Proximus een stuk meer gaat investeren in die verbindingen.'

Devos merkt wel op dat de kosten voor het aanleggen van de kabels nog hoog zijn. Dat kan de investering minder aantrekkelijk maken. Hij blijft bij zijn 'afbouwen'-advies en koersdoel van 25 euro.

Inmiddels is er nog maar één beurshuis (AlphaValue) dat Proximus een koopadvies geeft, nadat ook ABN AMRO het aandeel woensdag van de kooplijst haalde.

Avantium

Avantium knalde 6,8 procent hoger naar 2,90 euro. Het innovatieve chemiebedrijf heeft een Europese subsidie gekregen van 25 miljoen euro. Daarmee heeft Avantium een nieuwe stap gezet in de zoektocht naar 150 miljoen euro voor het neerzetten van een fabriek die groene kunststoffen gaat produceren. De fabriek moet tegen 2023 operationeel zijn en zal een capaciteit hebben van 5.000 ton. 

KBC Securities blijft voorzichtig en herhaalt zijn 'reduce'-advies. 'De cash burn van Avantium komt dit jaar uit op 20 à 25 miljoen euro. We denken dat Avantium het nog kan uitzingen tot eind 2021. We zien niet in hoe Avantium de brug kan maken naar rendabiliteit zonder opnieuw een beroep te doen op de kapitaalmarkten. Deze belegging is een groot risico. We blijven aan de zijlijn', zegt analist Wim Hoste.

AB InBev

AB InBev heeft dit niet echt nodig.
Wim Hoste
Analist KBC Securities

Hoste reageert ook op het bericht dat AB InBev zijn Amerikaanse blikkenafdeling gedeeltelijk wil verkopen.

Hoste is kort maar krachtig: 'AB InBev heeft dit niet echt nodig.' Volgens de analist zullen de opbrengsten uit de beursgang van Budweiser Brewing Company APAC en de aangekondigde verkoop van de Australische activiteiten de schuldgraad al sterk reduceren. Hoste verwacht dat de schuldgraad tegen het einde van het jaar van 4,6 naar ongeveer 3,2 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) daalt.

De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 105 euro.

Het aandeel ging 0,2 procent hoger naar 71,70 euro. Tegenover begin dit jaar is dat bijna een kwart hoger. De piek van 92,71 euro die AB InBev op 1 augustus bereikte - na een prima kwartaalrapport - is echter ver verwijderd.

Warehouses Estates Belgium

Warehouses Estates Belgium (WEB) breidt zijn portefeuille uit met twee gebouwen. Het gaat om een nieuw, volledig verhuurd kantoorgebouw in het Luikse en een eveneens verhuurd logistiek gebouw in de regio centrum.

Het eerste gebouw brengt jaarlijks meer dan 1 miljoen euro aan huurinkomsten op, het tweede meer dan 300.000 euro. De contracten voor beide panden lopen nog ongeveer 9 jaar.

WEB hoopt de deals af te ronden in januari 2020. Het rendement van de twee nieuwe gebouwen zou in lijn zijn met het globale rendement van de portefeuille.

Herman van der Loos, een analist van Degroof Petercam, laat zijn koersdoel voor Warehouses Estates Belgium stijgen van 62 naar 65 euro en behoudt zijn koopadvies. De extra huuropbrengsten van de twee gekochte gebouwen zullen de winst volgens de analist verhogen.

Het aandeel won 0,8 procent tot 60 euro rond en bereikte zo zijn hoogste stand in bijna twee jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud