Advertentie

Euronext Brussel: schuimrubber, palmolie en aardgas

Een gebouw wordt geïsoleerd met panelen van Recticel. ©Photo News

Op de laatste dag van een verkorte handelsweek ging de Bel20 licht hoger. Recticel vroeg bieder Kingspan bijkomende informatie. Sipef heeft een moeilijk kwartaal achter de rug.

De Europese beurzen gingen licht lager van start, maar sloten de dag af met lichte winsten. Ze kregen in de ochtendhandel nochtans een zwak economisch cijfer te verwerken. De groei in de eurozone is in april verder afgenomen. De PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs, kwam uit op 51,3 punten, 0,3 punt lager dan vorige maand en onder de verwachting van economen. Vrijdag en maandag zijn nagenoeg alle Europese beurzen gesloten.

In Brussel sloot de Bel20 0,1 procent hoger op 3.852 punten. Met dank aan zwaargewicht AB InBev, dat 1,9 procent won. Voor druk op de index zorgden onder meer KBC (-0,2%, 67 euro), Barco (-0,9%, 156,40 euro) en UCB (-1,4%, 70,30 euro).

KBC kreeg een koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux, van 62,1 tot 61 euro. Het beurshuis vindt het aandeel van de bank- en verzekeringsgroep aan de dure kant en verwacht een lagere winst in het eerste kwartaal.

Bij beeldvormingsgroep Barco, die woensdag 9,7 procent vooruit spurtte na sterke kwartaalcijfers, namen beleggers wat winst.

Discussies

Recticel  zakte 0,3 procent tot 9,37 euro. Het chemiebedrijf ontving dinsdag onverwacht een overnamebod van de Ierse bouwmaterialenreus Kingspan op zijn divisies Isolatie en Soepelschuim.

Donderdagmorgen meldde de schuimrubberproducent dat hij bijkomende informatie wil vooraleer zich over het bod uit te spreken. Hij eist meer duidelijkheid over de kartelrisico’s en de identiteit van de derde partij waaraan Kingspan de tak Soepelschuim zou doorverkopen.

Berenberg denkt dat de raad van bestuur van Recticel het bod zal verwerpen. De reden is dat Kingspan met de lekkerste brokken gaat lopen en Recticel met een dure ontbinding van de holding blijft zitten. Het beurshuis verwacht niet dat het aandeel na een afwijzing van het bod zwaar zal terugvallen omdat het bod beleggers via een ‘externe validering’ de ogen heeft geopend.

KBC Securities sluit niet uit dat de raad van bestuur van Recticel het bod van Kingspan afwijst maar tegelijk stelt open te staan voor discussies over een hoger bod. Een reden voor de afwijzing zou kunnen zijn dat Kingspan een premie zou moeten betalen voor de significante versterking van zijn concurrentiepositie op de Europese PU-isolatiemarkt.

Als er gesprekken komen over een hoger bod, zal Recticels referentieaandeelhouder Bois Sauvage vanzelfsprekend een belangrijke rol spelen. Recticel stapte meer dan 20 jaar geleden in het kapitaal en analist Wim Hoste kan zich inbeelden dat de holding op een bepaald ogenblik een exit zal genegen zijn.

Palmolieprijs

Het eerste kwartaal was grotendeels een tegenvaller voor Sipef  (-0,5%, 49,65 euro). Door moeilijke weersomstandigheden daalde de palmolieproductie met 5,8 procent, terwijl de palmolieprijs maar licht herstelde van het dieptepunt in het vierde kwartaal. De plantageholding denkt wel dat de productievolumes later dit jaar weer zullen groeien, al wordt het wellicht moeilijk om de prognose van 8 procent groei te halen.

De beurshuizen KBC Securities en Degroof Petercam verlagen allebei hun koersdoel, telkens omdat ze in hun model de raming voor de palmolieprijs hebben aangepast.

KBCS-analist Alan Vandenberghe rekent nu op 600 dollar per ton in plaats van 625 dollar en laat zijn koersdoel zakken van 64 tot 60 euro. Gezien het opwaarts potentieel voor het aandeel handhaaft hij zijn koopadvies. Als zuivere palmoliespeler is Sipef volgens Vandenberghe ideaal gepositioneerd om op langere termijn voordeel te halen uit de stijgende prijzen.

Frank Claassen van Degroof Petercam verlaagt zijn assumptie voor de palmolieprijs van 600 tot 580 dollar, waardoor zijn koersdoel zakt van 53 tot 52 euro. Zijn advies blijft ‘houden’.

Dividendaandeel

Het gebeurt niet elke dag dat een beurshuis zich over Fluxys Belgium  (+0,7%, 27,50 euro) gaat buigen. Dat doet nochtans Kepler Cheuvreux, dat meteen een koopadvies op de uitbater van het Belgische aardgasnet en de LNG-terminal in Zeebrugge plakt. Het koersdoel wordt op 28,5 euro gezet. Fluxys Belgium omschrijft Kepler als 'een zuiver dividendaandeel' met weinig neerwaarts risico omdat de regelgeving stabiele opbrengsten garandeert. De lagere kapitaalinvesteringen en de positieve vrije kasstroom moeten het dividend - het dividendrendement bedraagt 4,7 procent - ondersteunen.

Minder gunstig is dan weer dat het bedrijf een beperkte free float van circa 10 procent heeft en ook de verhandelbaarheid beperkt is. Het beurshuis ziet vooral waarde in de voorspelbaarheid van de winsten, de kwaliteit van de activa en het stabiele rendement.

Moody's

Analist Guy Sips van KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Melexis (-0,9%, 69,05 euro) op van 70 tot 78 euro. Tegelijk laat hij zijn advies zakken van ‘kopen’ tot ‘bijkopen’. Daarvoor geeft hij twee redenen: het aandeel is recent sterk gestegen en de visibiliteit op de timing van het herstel (Melexis zit middenin een voorraadcorrectie) is laag. Tijd voor een adempauze dus.

Melexis heeft ook een nieuwe ‘opvolger’. Analist Nigel Van Putten van Kempen start de opvolging met een 'houden'-advies en een koersdoel van 65 euro. In totaal zijn er nu 11 analisten die Melexis in de gaten houden.

De rode lantaarn in Brussel was voor Nyrstar, dat 8,8 procent afbrokkelde tot 0,253 euro. Door de schuldherschikking zijn de overlevingskansen van het bedrijf Nyrstar gestegen, maar ten koste van de aandeelhouder. Moody’s liet weten dat de zinkgroep sinds dinsdag in wanbetaling verkeert, aangezien een rentebetaling op een lopende obligatielening niet werd uitgevoerd op de uiterst toegestane datum. De kredietwaardigheidsbeoordeler verlaagt daarom zijn rating.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud