Euronext Brussel: Shurgard top, Sipef flop

©rv

Op Euronext Brussel ging Shurgard hoger en Sipef lager na de halfjaarresultaten. CFE profiteerde van een positief rapport van KBC Securities.

De Europese beurzen sloten woensdag fors lager. Beleggers tobden terug over de economie na het nieuws dat de Duitse economie in het tweede kwartaal een krimp kende van 0,1 procent. In de middag kwam er ook nog eens slecht nieuws over de Amerikaanse economie. Want de Amerikaanse tienjaarsrente dook onder de tweejaarsrente, waardoor een omgekeerde rentecurve ontstaat. Een omgekeerde rentecurve wordt vaak gezien als recessie-alarm.

Vooral conjunctuurgevoelige aandelen zaten in het verweer. Umicore  ging 3 procent lager, Solvay   leverde en 2,7 procent in en Aperam verloor 4,5 procent. Ook het bankaandeel ING moest het bekopen met een fors verlies verlies van 2,9 procent. 

De Bel20   noteerde in lijn met de rest van Europa 2 procent lager.

Op de brede markt kwamen drie bedrijven voorbeurs met halfjaarcijfers.

De mediagroep Roularta   zag haar omzet in het eerste halfjaar met 17,8 procent stijgen tot 147,9 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 10,7 miljoen euro, tegenover -5,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De groep verwijst naar de integratie van de merken voor vrouwelijke doelgroepen (Libelle, Flair) en naar de positieve bijdrage van de joint ventures (Mediafin, Plus Magazine). Zonder overnames was er een omzetdaling van 6,3 procent. 'Die daling zit vooral in de reclameomzet, bij alle merken.'

Roularta waagt zich niet aan een prognose voor de tweede jaarhelft. 'Er zijn in de reclameomzet grote schommelingen van maand tot maand, wat onvoldoende visibiliteit brengt voor een prognose.' Het aandeel zakte 8 procent, maar het ging gisteren wel 10 procent hoger.

Shurgard , de op Euronext Brussel genoteerde verhuurder van opslagplaatsen, maakte over de eerste helft van het jaar een winstgroei van 9,9 procent tot 50,9 miljoen euro bekend. De inkomsten uit de verhuur dikten met 5,5 procent aan. De Luxemburgse groep keert een interim-dividend uit van 0,45 euro, dat beleggers begin oktober op hun rekening krijgen gestort. Shurgard werpt zich op als een dividendwaarde. Maar voor Belgische particuliere beleggers is er een belangrijk nadeel: het dividend ondergaat zowel 15 procent Luxemburgse bronheffing als 30 procent roerende voorheffing. Het aandeel won 2,5 procent. 

De plantagegroep Sipef  draaide over de eerste zes maanden van het jaar een nettoverlies van 5,2 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar was er nog een winst van 24,7 miljoen dollar. De zogeheten brutowinst (omzet min kosten van verkopen) verschrompelde met 69 procent van 46,6 miljoen dollar tot 14,3 miljoen dollar. Sipef kampt met lage palmolieprijzen, een tegenvallende productie en de gevolgen van vulkaanuitbarstingen. Het aandeel verloor 3,1 procent. 

Bouw- en baggergroep CFE wint 2,5 procent. KBC Securities voegt vandaag CFE toe aan zijn favorietenlijst in de Benelux. 'Het aandeel staat onder druk door de vertraging van het herstel in de baggermarkt, de zwakke prognoses voor 2019 en de macro-economische onzekerheden. Maar voor 2020 en 2021 verwachten we een sterke groei van de brutobedrijfswinst (ebitda), met dank aan het sterke orderboek van 6,5 miljard euro en twee ultra-efficiƫnte nieuwe schepen Spartacus en Origan die op korte termijn de vloot vervoegen', zegt analist Bart Cuypers. Cuypers herhaalt zijn koopadvies en een koersdoel van 115 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van 51 procent. Het aandeel ging 3,2 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud