Euronext Brussel: sois Immobel et tais-toi

Immobel oogst lof door in volle pandemie een prestigedeal te sluiten. ©BELGA

De Brusselse beurs klimt op lemen voeten verder uit het dal. Recticel werd niet beloond voor een weerbare update. Immobel legde iedereen het zwijgen op.

De Europese beurzen bouwden voort op hun mooie winstsessies van maandag. Een nieuwe nachtelijke klap voor de Amerikaanse olieprijs matigde bij opening de winsten. De Bel20 ging na een vlakke start afgetekend hoger en sloot met 2,8 procent koerswinst op 3.121 punten.

Bel20

In de graadmeter werd  AB InBev voor de tweede dag op rij ingekocht. Maandag kende de bierreus zijn beste dag sinds 20 maart. Ook ING , sinds het jaarbegin het meeste gekwelde Brusselse steraandeel (-55%), zat voor de tweede dag op rij in het koppeloton.

Brede markt

Voor bedrijfsnieuws moesten we op de brede markt zijn met een tradingupdate van Recticel . De specialist in PUR(polyurethaan)-producten slikt door het coronavirus zijn jaarprognose in en zegt dat hij met een nieuwe outlook komt op 28 augustus bij de voorstelling van de halfjaarcijfers. Het bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 6,2 procent teruglopen. Het kroonjuweel, de isolatietak, hield echter goed stand.

We stippen vooral de weerbare topline (omzet) in isolatiematerialen aan, zeggen de analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester van ING. 'Een omzetdaling van 2,9 procent in die divisie klopt onze verwachting met bijna 10 procent en toont dat de bouwsector in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk minder hard getroffen is dan we dachten. Ook matrassen houden beter stand dan verwacht.'

We verwachten een flinke winstdruk bij Recticel en schatten dat het langer dan een jaar zal duren vooraleer het niveau van 2019 wordt herwonnen.
Nathalie Debruyne
Analiste Degroof Petercam

'Het moeilijkste moet nog komen', waarschuwt Degroof Petercam. 'We verwachten een flinke druk op de bedrijfswinst dit jaar en we denken dat het herstel om weer op het peil van 2019 te komen langer dan een jaar zal duren', zegt analiste Nathalie Debruyne.

Kepler Cheuvreux brengt in herinnering dat Recticel nog steeds een aantrekkelijke overnameprooi vormt. 'Na de deal rond automotive en soepelschuim is onze investment case over Recticel omgedraaid. Het bedrijf vormt meer dan ooit een mooie bruid voor jagers als Kingspan.'

Recticel buigt de update niet om in koersdoelverhogingen. De vijf analisten die het aandeel opvolgen, blijven unisono bij hun koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 9 euro.

Recticel gaf 1,3 procent prijs.

Immobel  gaf vriend en vijand het nakijken door in volle pandemie een prestigedeal te sluiten op de moeilijke Brusselse kantorenmarkt. De vastgoedontwikkelaar gaat een nieuw kantoor bouwen voor ING in de Brusselse binnenstad.

Met deze deal bewijst Immobel dat de Brusselse kantorenmarkt nog liquide is.
Alexander Makar
Analist Berenberg
'Deze deal toont dat de Brusselse kantorenmarkt nog liquide is', jubelt het beurshuis Berenberg. 'Immobel boost zijn portefeuille opnieuw en heeft dit jaar al voor 340 miljoen euro aan projecten toegevoegd.'

Berenberg looft ook het feit dat de vastgoedvennootschap onder leiding van Marnix Galle haar dividendvoorstel met een 'chunky' 10 procent opvoert naar 2,66 euro per aandeel. Het beurshuis herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 84 euro.

Grote klasse, oordeelden ook de beleggers, die het aandeel 2,7 procent hoger stuurden naar 69,20 euro.

Immobel moest alleen Kiadis  voor zich dulden. Het biotechbedrijf 'doet een MDxHealth-je' en haalt 12 miljoen euro via een aandelenverkoop aan een Amerikaans biotechfonds tegen 1,60 euro per stuk. Kiadis krijgt via deze private plaatsing 12 miljoen euro cash binnen. Kiadis sloot gisteren af op 1,78 euro. De nieuwe investeerder kocht de aandelen tegen een korting van 10 procent. Bovendien heeft het fonds als onderdeel van de transactie 3,75 miljoen warrants gekregen die gedurende vijf jaar uitgeoefend kunnen worden tegen 2,22 euro per aandeel. Er zijn 29,56 miljoen aandelen Kiadis in omloop. De bestaande aandeelhouders kijken aan tegen een potentiële verwatering van 11 procent.

KBC Securities ziet geen reden om het advies op te vijzelen en laat Kiadis op de verkooplijst staan met een koersdoel van 2 euro.

'Met de transactie van vandaag verzekert Kiadis zich van het nodige geld voor de klinische ontwikkeling van twee programma's rond bloedkanker en leukemie. Maar door Covid-19 kunnen de testen met kwetsbare kankerpatiënten vertraging oplopen', stelt analist Lenny Van Steenhuyse. 'Ook kan er bij de regulatoren vertraging opduiken nu nieuwe incisie- en drainagegeneesmiddelen mogelijk minder de prioriteit zijn van de farmawaakhonden.'

Opgeteld bij de 29,5 miljoen euro die Kiadis eind 2019 in kas had, raamt KBC Securities de huidige kaspositie op 31,5 miljoen euro.

Kiadis rukte 2,9 procent op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud