Euronext Brussel: streepje hyloriteit op een dieprode beursdag

De Bel20 ziet dinsdag een openingswinst omgebogen in stevig verlies. ©BELGA

De blijvende druk op techaandelen in de VS creëert een malaise die tot in Brussel voelbaar is. AB InBev verteerde de exitberichten over Carlos Brito slecht. Hyloris floreerde.

Bazen zijn net als wolken, als ze verdwijnen wordt het een mooie dag. Dat mopje herinneren we ons van de Druivelaar-kalender die jarenlang de bezoeken aan grootmoeders kleinste kamertje animeerde.

AB InBev bleek niet vatbaar voor dat soort almanakwijsheid. Berichten dat baas Carlos Brito zich na vijftien jaar naar de uitgang beweegt, leverden de bierreus allerminst een mooie dag op. AB InBev noteerde bij de slotbel 3,4 procent lager op 47,68 euro en was daarmee het zwakste broertje binnen de Bel20 . De Brusselse graadmeter leverde 1,7 procent in naar 3.303,23 punten.

'We geloven dat een machtswissel weinig impact op de korte termijn zal hebben', zegt Wim Hoste van KBC Securities. 'De focus was in de afgelopen jaren verschoven van groei via overnames naar het vinden van organische groei. We zien dat niet meteen veranderen.'

Kepler legt de vinger op de wonde: 'Een nieuwe CEO zal niets veranderen aan het meest prangende probleem bij de bierreus: schuldbeheersing.' Om die reden twijfelt de analist ook aan de berichten in Financial Times dat de bierreus mikt op een externe vervanger. 'Op zoek gaan naar een outsider strookt niet met de zeer specifieke bedrijfscultuur', luidt het.

ING vindt het dan weer een veeg teken dat Brito zo snel na financieel directeur Dutra de baan moet ruimen. 'Onzorgvuldig', zegt analist Reginald Watson, die denkt dat de al fel afgestrafte koers nog minder zal opveren omdat het een tijd duurt voor het nieuwe management tot investeerdersappetijt leidt.

Alleen beurshuis Bernstein is unisono positief. 'Er is dringend nood aan een frisse wind', klinkt het.

AB InBev is het slechtst presterende voedingsbedrijf onder de Europese large caps. Het telt 17 koopadviezen, 15 houdadviezen en 2 verkoopadviezen (van Exane BNP Paribas en Bryan Garnier).

Solvay en ING worden het hof gemaakt. Ze kregen beide een mooie liefdesbrief van Crédit Suisse. Analist Chris Counihan noemt Solvay zowaar het mooiste koopje in de Europese chemiesector en verhoogt zijn advies van neutraal naar outperform. Hij vindt dat het waardepotentieel van Solvay wordt onderschat en dat de korting ten opzichte van sectorgenoten al te sterk is opgelopen. Solvay noteert verhoudingsgewijs 21 procent goedkoper dan het sectorgemiddelde.

Ook ING mag van het Zwitserse beurshuis van neutral naar outperform. Analist Jon Peace vindt dat ING te hard is afgestraft in de recente verkoopgolf.

Alleen Solvay maakte de fanbrief te gelde en klom 0,5 procent naar 78,34 euro. ING leverde 0,6 procent in naar 6,96 euro.

Brede markt

Hyloriteit alom op de brede markt. De nieuwkomer Hyloris beleefde zijn beste dag sinds de beursgang op 26 juni. De verbeteraar van geneesmiddelen heeft markttoelating in acht Europese landen beet voor zijn product Maxigesic IV, een pijnstiller.

KBC Securities heeft daarom zijn 'waarschijnlijkheid op succesfactor' voor het middel verhoogd van 90 naar 100 procent. Analiste Sandra Cauwenberghs verwacht dat meerdere Europese landen het voorbeeld volgen. Tegen eind dit jaar wil Hyloris ook in de VS een aanvraag voor het middel indienen. Het beurshuis verhoogt zijn koersdoel van 11,5 naar 12 euro en herhaalt het koopadvies.

Hyloris won 5,7 procent naar 10,08 euro en schurkte zo dicht aan tegen zijn intekenprijs van 10,75 euro, die het sinds de beursgang niet meer wist te evenaren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud