Euronext Brussel: Telenet beloond om hogere omzetprognose

ING scoort beter dan verwacht. ©Photo News

Telenet verhoogt de omzetprognose en werd daarvoor beloond op de beurs.

De Europese beurzen verloren licht terrein door negatief handelsnieuws. De Chinese overheid zou twijfels hebben over de haalbaarheid van de handelsdeal met de VS. Met een daling van 0,1 procent, presteerde de Bel20 beter dan het Europees gemiddelde (-0,5%). 

ING 

ING , de Nederlandse bank met het oranje leeuwtje als logo, wist met zijn kwartaalresultaten de verwachtingen te kloppen. De onderliggende winst voor belasting kwam uit op 1,9 miljard euro. Dat was iets beter dan wat analisten hadden verwacht. Ook de nettowinst van 1,34 miljard euro was iets hoger dan waar beurskenners op rekenden. 

De bank zag de nettorentemarge kwartaal op kwartaal stijgen van 1,52 procent naar 1,54 procent. De netto rente-inkomsten kwamen uit op 3,53 miljard.

KBC Securities-analist Kalamboussis is positief verrast door de sterke kwartaalcijfers en de vooruitzichten van de bank. 'De bank verwacht dat de netto rente-inkomsten op de korte termijn gelijk blijven. Dat is goed in een klimaat van sterk dalende rentes. De bank bevestigt ook dat ze de inkomsten uit vergoedingen en commissies de komende jaren met 5 tot 10 procent ziet stijgen. Dat komt door een hogere verkoop van hypotheken, verzekeringen en beleggingsdiensten aan particuliere klanten. De groeivoet van 5 tot 10 procent is hoog gezien de lage groei in Europa.'

Kalamboussis denkt dat de dalende verwachtingen van analisten een bodem hebben bereikt. 'Na de resultaten van het tweede kwartaal zeiden we al dat de winstverwachtingen zouden dalen. Dat is ook gebeurd, maar we denken dat de bodem bereikt is.'

De analist verhoogt het advies van 'opbouwen' naar 'kopen' en behoudt zijn koersdoel van 13 euro.

Beleggers waren niet overtuigd van de cijfers want het aandeel verloor 0,1 procent. 

Telenet

Telenet trekt 63,2 miljoen euro uit voor de betaling van een interim-dividend. Dat komt neer op 0,57 euro per aandeel. Analisten gingen uit van 0,50 euro. De aandeelhouders krijgen het bedrag op 9 december op hun rekening gestort. Volgend jaar in mei volgt het slotdividend over het boekjaar 2019. 

Hoeveel dat wordt, is onduidelijk. De telecomspeler geeft wel enkele richtlijnen mee. Zo zal 50 tot 70 procent van de aangepaste vrije kasstroom in de vorm van dividenden worden uitgekeerd. Als de evolutie van de schuldgraad het toelaat, kan ook het restant van de vrije aangepaste kasstroom dienen voor onder andere dividenden of de inkoop van eigen aandelen. Voorts heeft Telenet beslist 1,2 miljoen eigen aandelen te vernietigen.

Verder trok de onderneming de omzetprognose voor 2019 op. Het bedrijf verwacht nu een daling van 2 procent. Eerder mikte het op een krimp van 2,5 procent. De andere financiële prognoses voor het volledige boekjaar blijven onveranderd. 

De omzet daalde met 2 procent tot 1,9 miljard euro en de brutobedrijfswinst kromp met 1,1 procent naar 0,36 miljard euro. Beide waren boven de verwachtingen van de analisten.

Het aandeel won 2,6 procent tot 44,02. ING-analist David Vagman had een dergelijke respons niet verwacht. 'Ik dacht dat de markt negatief zou reageren, omdat de vrije kasstroom 40 procent lager was dan de consensusverwachting. Daarnaast zien we nog steeds zwakte bij internet en televisie.'

Greenyard

Het aandeel Greenyard schoot nog eens 17,5 procent hoger. Daarmee staat het aandeel op het hoogste peil sinds begin januari. 

Dinsdag verraste het bedrijf - na een horrorjaar - met een brutobedrijfswinst die hoger was dan verwacht. Daarnaast trok Greenyard zijn winstverwachting op.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud