Euronext Brussel: telenovelle met cliffhanger

Biotech weerhield de Bel20 woensdag van winst. ©Photo News

Een vrekkig Orange botst op weerstand bij analisten. Op veilige afstand van het telecomgewoel, maakt een trio middelgrote aandelen furore.

De Bel20 pauzeerde zijn jacht op 4.000 punten en sloot 0,4 procent lager af op 3.926 punten. Galapagos en Argenx zetten druk in een tijd waarin hogere inflatieverwachtingen een rem zetten op biotechaandelen wier waardering stoelt op cashflows in de verre toekomst. Galapagos verloor 2,8 procent, Argenx gaf 3,5 procent prijs.

Telenet ging 0,7 procent hoger dankzij een positief rapport van het beurshuis Berenberg. Er waren wat zorgen over de manier waarop Telenet zijn ambitieuze investeringsagenda, waarbij het Vlaanderen van snel fibernet wil voorzien, zal financieren. 'Die zorgen zijn wat overdreven', zegt analist David Burns. 'We verwachten daarover snel duidelijkheid van het management.'

Burns ziet een kans dat Telenet de uitrol van zijn fibernetwerk deels zal financieren met de verkoop van zijn zendmasten. Daarmee kan Telenet volgens het rapport 525 miljoen euro vangen. Met dat bedrag kan het ongeveer de helft van de Vlaamse huishoudens toegang geven tot snelle glasvezelverbindingen. Berenberg verwacht dat Telenet zijn fibernetplannen in samenwerking met Fluvius in een joint venture zal onderbrengen, waardoor ze buiten de balans gehouden worden.

Dat Telenet een half miljard kan vangen met zijn zendmasten werpt een extra schaduw over het bod van Orange op Orange Belgium . De Franse telecomreus blijft bij zijn oorspronkelijke bod van 22 euro per aandeel ondanks protest van de minderheidsaandeelhouders van Orange Belgium. Het bod wordt ook door analisten als vrekkig bestempeld, onder meer omdat het de waarde van de zendmastenportefeuille van Orange Belgium niet in rekening neemt.

Orange Belgium noteert al maanden boven de biedprijs en dat blijft ook nu het geval. De telecomspeler ging 0,2 procent hoger de dag uit naar 22,85 euro. De markt sluit een hoger bod nog altijd niet uit.

Brede markt

Op de brede markt was er winst voor enkele midcaps. Atenor doet een omgekeerd brexitje. De vastgoedpromotor zet zijn eerste stappen in een van de heetste vastgoedhoofdsteden in Europa: Londen. Atenor sleept er een publieke aanbesteding in de wacht van het Londense stadsbestuur en verwerft een langdurig leasecontract op de kantoorsite Fleet House in New Bridge Street.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen duwden de pauzeknop in nadat ze dinsdag boven hun precoronapeil waren geklommen. Big government blijft de leus. Air France-KLM laafde zich aan een miljardensteunpakket. EDF blonk uit in Parijs nadat bekend was geraakt dat de Franse overheid een fors bedrag zou neertellen om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. In Brussel lag telecom in het vizier nu Orange mordicus vasthoudt aan het bod van 22 euro om zijn Belgische dochter Orange Belgium van de beurs te lichten.

Donderdag

We krijgen een nieuw macrocijfer in de vorm van de Duitse fabrieksbestellingen. Zowat alle indicatoren wezen in april al op een sterke economische opleving. In de VS krijgen we een inkijk in de werkloosheidsaanvragen van vorige week. We krijgen ook kwartaalupdates van onder meer Constellation Brands, de bottelaar en de verdeler van het biermerk met de meest beladen naam ... Corona! Ook Asos en Bang & Olufsen komen met voorlopige cijfers.

Financiële details werden niet bekendgemaakt. Om de site te renoveren en te beheren sluit Atenor een overeenkomst met het lokale bedrijf Elia (niet de Belgische netbeheerder). Francesca Ferragina, een analiste van ING, reageert enthousiast. 'Dit is een toplocatie in de Londense East Side. Huurders in de wijk zijn ronkende namen als Amazon, Deloitte en Saatchi & Saatchi.' Atenor blijft een koopje, brengt Ferragina in herinnering. 'Het handelt tegen een koers-winstratio van 5,8 tegenover een sectorgemiddelde van 21,2.' Atenor schreef er 1,7 procent bij tot 59,6 euro.

Nog een koopje is de enige privak die Brussel rijk is. Quest for Growth doet profijt met zijn niet-beursgenoteerde portefeuille waar 'enkele gebeurtenissen' een positieve impact hebben op de waarde van de investeringsmaatschappij. Over de meeste van die mysterieuze gebeurtenissen kan QfG nog niets prijsgeven. Zeker is dat het een mooie meerwaarde behaalde op de verkoop van Diagenode. Dat Luikse diagnosticabedrijf werd in februari overgenomen door het Amerikaanse medtechbedrijf Hologic. Dat had, samen met de andere positieve evoluties, een positieve impact van 1 miljoen euro. KBC Securities verhoogt in een reactie op de 'private dancers' van QfG de geraamde nettoactiefwaarde van QfG van 9,55 naar 9,73 euro per aandeel. 'Die raming impliceert een beurskorting van 26,4 procent', becijferen de analisten Michiel Declercq en Guy Sips. Ze handhaven hun 'bijkopen'-advies en verhogen het koersdoel van 7,2 naar 8 euro.

QfG won 3,1 procent naar 7,38 euro.

IBA kon in uitgesteld relais munt slaan uit zijn jaarcijfers van 25 maart. Die leveren een koopadvies op bij het beurshuis Kepler Cheuvreux.

De specialist in protontherapie heeft zijn balans goed hersteld dankzij een licentiedeal met een Chinese verdeler, klinkt het in het rapport. Met een ruime kaspositie van 65 miljoen euro is bovendien een belangrijke zorg weggenomen.

'Het groeipad van protontherapie in kankerbestrijding zal traag en cyclisch blijven', zegt het beurshuis. 'Maar we geloven dat in het meest voorzichtige scenario tegen 2030 toch zowat 1 procent van de kankerpatiënten protontherapie zal krijgen. Daardoor zien we een interessante risicobeloning en gaan we over tot een adviesverhoging.' Het koersdoel verdubbelt van 9 naar 18,5 euro.

IBA sloot 1,9 procent hoger af op 16,94 euro. Eerder op de dag stond een winst van 5 procent op de tabellen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud