Euronext Brussel: the whole nine (Green)yards

Het gekwelde fruit- en groentebedrijf Greenyard ziet de eerste tekenen van winstherstel. ©Greenyard Foods

De Brusselse beurs ging lager omdat beleggers de pauzeknop induwden. Greenyard vlamde hoger na een hogere winstprognose en Euronav pioniert met een kwartaaldividend.

Terwijl Brits premier Boris Johnson een nieuwe poging waagt om vervroegde verkiezingen te organiseren, hielden beleggers de vinger op de knip. De Brusselse beurs  sloot met een verlies van 0,2 procent naar 3.763,93 punten.

Bel20

Galapagos   stond in het groen. Het biotechbedrijf moest gisteren nabeurs nochtans slecht nieuws melden. Het trekt een streep onder de ontwikkeling van zijn eczeemmiddel Mor106. Het middel bleek onvoldoende efficiënt.

Mor106 was, na de blockbuster filgotinib (tegen reuma), een grote belofte in de portfolio van Galapagos. Vorig jaar kocht de Zwitserse farmagroep Novartis een exclusieve licentie voor de ontwikkeling en de commercialisering van MOR106.

Dat Galapagos het middel begraaft, is slecht nieuws, vinden analisten. Maar het is geen drama. 'MOR106 maakt slechts 3 procent van onze waardering voor Galapagos uit', verduidelijken de analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs. 'De rechten voor het middel zaten toch al volledig bij Novartis.' De analisten rekenen de waardedaling van 3 procent door in hun koersdoel dat ze verlagen van 195 euro naar 189 euro bij een gehandhaafd koopadvies. 

Degroof Petercam verlaagt het koersdoel van 186 euro naar 181 euro maar blijft bij een koopadvies. 'Ons waarderingsmodel steunt vooral op het reumamiddel filgotinib en we geloven dat er andere programma's klaarstaan om het verlies van MOR106 op te vangen', aldus analist Thomas Guillot. 

Het aandeel won 1,1 procent tot 159,70 euro. 

Brede markt

Greenyard  gaat - zoals de Amerikanen het zo mooi omschrijven - 'the whole nine yards' met zijn transformatieplan en merkt daar nu de eerste resultaten van. Het verraste de markt met een verhoging van zijn winstprognose.

Het schat dat de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) over het voorbije halfjaar - dat afsloot 30 september - is uitgekomen op ongeveer 47,5 miljoen euro. Dat is meer dan de prognose van 43 tot 45 miljoen euro die Greenyard in een persbericht op 27 augustus gaf.

Volgens Greenyard is de verhoging van de prognose te danken aan het herstel van de business en de implementatie van het transformatieplan.

De beursgenoteerde fruit- en groentereus zit in volle herstructurering nadat hij bijna was bezweken onder prijsdruk, een te hoge schuldenlast en een listeriabesmetting in een Hongaarse fabriek. Begin augustus zakte de beurskoers naar het laagste peil ooit. Op de algemene vergadering in september sloeg topman Hein Deprez daarover een mea culpa

Greenyard publiceert op 19 november volledige halfjaarresultaten. Het wil pas dan ingaan op de samenstelling van het winstcijfer. Opvallend: vorige week steeg het aandeel met 15 procent. 

Analisten onthalen de hogere winstprognose met lof. 'Dit is bemoedigend nieuws', stellen de analisten Alan Vandenberghe en Guy Sips. 'Greenyard doet geen uitspraak over de winstverwachting voor het hele jaar, maar op basis van deze guidance zou die ook naar boven kunnen.' 

Toch zien de analisten nog geen reden om hun advies of koersdoel te verhogen. 'We hopen eerst te vernemen of het bedrijf een structurele oplossing heeft gevonden voor zijn balansproblemen en wachten op nieuws over een kapitaalverhoging', zeggen de analisten. Het koersdoel blijft op 5,70 euro bij een houdenadvies. 

Kepler Cheuvreux wacht eveneens op nieuws over een kapitaalverhoging en geeft daarom geen advies. 

Het aandeel steeg met 13,4 procent tot  3,48 euro maar heeft nog een lange weg te gaan (zie grafiek).

Euronav

Nog op de brede markt pionierde Euronav met de invoering van een kwartaaldividend. Dat maakte de groep bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. De oliereder wil de cashflows sneller naar de aandeelhouders doen vloeien.

In de VS zijn kwartaaldividenden gebruikelijk. Bij Belgische bedrijven kenden we het nog niet: om de drie maanden de belegger verblijden met een coupon. Tot nu toe werkte Euronav met een interim- en een slotdividend (twee uitkeringen per jaar), van telkens 6 dollarcent, of 12 cent in totaal. 

Euronav realiseerde in het derde kwartaal een ebitda (brutobedrijfswinst) van 96,8 miljoen dollar. Dat brengt de totale ebitda over de eerste negen maanden van het jaar op 297,8 miljoen dollar, tegenover 148,9 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. KBC Securities mikte op een ebitda van 72,9 miljoen dollar.

Volgens Euronav stonden de tankertarieven in het derde kwartaal onder druk door langdurige onderhoudsprogramma's van raffinaderijen. Toch lag het gemiddelde tarief voor de grote VLCC-tankers met 25.036 dollar per dag een stuk boven de verwachtingen van analisten. 

Degroof Petercam-analist Luuk van Beek reageert tevreden op de resultaten. 'Zoals verwacht zagen we in het derde kwartaal nog niet de impact van de boom in de tankertarieven, maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2019 en voor 2020 zijn zeer gunstig. We zullen onze prognoses en ons koersdoel verhogen door de betere vooruitzichten in de tankertarieven.'

Euronav maakte ook bekend dat Lieve Logghe de nieuwe financieel directeur wordt. Ze volgt Hugo De Stoop op, die CEO is geworden.

Het aandeel zakte 1,3 procent naar 10,05 euro. 'Mogelijk had de markt op nog meer gerekend', klinkt het bij ING. Sinds begin dit jaar steeg Euronav met 62 procent. 

 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud