Euronext Brussel: UCB krijgt met vertraging applaus

©BELGA

UCB trok op Euronext Brussel alle aandacht naar zich toe na een miljardendeal in de VS.

De Europese beurzen gingen na een aarzelende start stevige hoger. Dit met dank aan één tweet van Donald Trump. De Amerikaanse president zegt vrijdag samen te zullen zitten met de Chinese vicepremier en dat volstond om de hoop op een doorbraak in de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken weer te laten oplaaien. 

De Bel20   sloot 1,4 procent hoger en presteert daarmee beter dan de overige Europese beurzen. Dit vooral dankzij de twee grootbanken die samen een klein kwart van de beursbarometer dicteren: KBC   en ING  . De Belgische bank- en verzekeringsgroep kreeg woensdag een stevig koopadvies van Jefferies, de Nederlanders kregen dinsdag fanmail van Berenberg

Alle aandacht ging naar UCB  dat voorbeurs de overname aankondigde van de Amerikaanse biotechgroep Ra Pharmaceuticals. De biofarmaciegroep telt omgerekend 2 miljard euro neer en zal dat bedrag financieren met cash en met bankleningen.

Analisten reageren eerder gemengd. KBC Securities is enthousiast en spreekt over 'een slimme deal'. De pijplijn van UCB heeft versterking nodig. 'We zaten al enige tijd te wachten op een dergelijke deal.'

Het stermedicijn van Ra, zilucoplan, behandelt de spierziekte myasthenia gravis (MS), net als UCB's eigen middel rozanolixizumab. 'Beide medicijnen hebben wel een verschillend werkingsmechanisme', zegt Thomas Guillet, een analist van Degroof Petercam. 'UCB wil een franchise uitbouwen in een markt die geschat wordt op 6 miljard dollar.' MS treft bijna 200.000 patiënten in de VS, de EU en Japan. Ook Argenx  zit op dat terrein en heeft een voorsprong op UCB.

Er zijn ook kanttekeningen. 'De verwachte inkomsten van Ra komen eigenlijk te laat', meent Guillet. Ra biedt geen onmiddellijke oplossing voor de nakende patentafloop van de CVN-medicijnen. CVN staat voor Cimzia (ziekte van Crohn, reumatoïde artritis), Vimpat (epilepsie) en Neupro (ziekte van Parkinson). 'Beide kandidaat-medicijnen - zilucoplan en rozanolixizumabdat - zullen niet voor 2022 bijdragen aan de omzet.' Het beurshuis Oddo vindt de overname van Ra 'echt duur'. 'De overname zal de eerste drie jaar voor 10 procent winstverwaterend zijn.' 

Bij Jefferies noemt analist Peter Welford, een veteraan die al bijna twee decennia de farmasector opvolgt, de overname van Ra Pharma 'strategisch zinvol'. Zeker omdat zilucoplan, het potentiële middel tegen mysathenia gravis (MG), in de lopende derde klinische testfase relatief weinig risico's inhoudt, omdat de tweede testfase zo'n goede resultaten opgeleverd heeft. Dat was minder het geval voor het MG-middel waar UCB aan werkt, rozanolixizumab. 

Toch blijft Welford bij zijn 'houden'-advies. 'Ook al is de overname van Ra Pharma strategisch goed, we blijven verwachten dat de groei en de winstmarges van UCB op korte termijn zwak zullen zijn. En dat tot de pijplijn van nieuwe producten vanaf 2021 resultaten begint op te leveren, inclusief potentiële eerste lanceringen van zilucoplan vanaf 2022'.

UCB gaf al aan dat in 2019 de ruim tien onderzoeken in de derde (en dus dure) testfase op de winstmarges wegen.

Na een initiële aarzeling koos het aandeel UCB toch duidelijk voor winst, met een plus van 1,9 procent tot 64,38 euro. 

Telenet

KBC Securities kwam terug op het nieuws dat Telenet de komende twee jaar gefaseerd de stekker uit de analoge kabel trekt, wat het analoge signaal tegen eind 2021 doet uitdoven. Het gaat om 184.000 gezinnen, goed voor 9 procent van het abonneebestand. Ze worden mogelijke afnemers van bijkomende diensten op het entertainmentplatform.

Mensen met een tv ouder dan 9 jaar zijn verplicht over te schakelen op digitale tv of moeten een nieuwe tv kopen. Bij de overschakeling op digitaal stijgt het maandabonnement met 10 euro voor de huur van de decoder. Het beurshuis ziet één groot risico: de kans op een groter klantenverloop op korte termijn. 'Analoge kijkers zullen het moment aangrijpen om hun telecomabonnement te heroverwegen.' Telenet won 0,6 procent.

MdxHealth

Op de brede markt was er nieuws over MdxHealth . De vermogensbeheerder Valiance Asset Management heeft zijn belang in de diagnosticagroep vergroot tot 15,82 procent. De vorige melding maakte gewag van een belang van ruim 13 procent. MdxHealth klom 2 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud