Euronext Brussel: Umicore krijgt Amerikaanse fanmail

Umicore gaat volgens Bank of America flink profiteren van de omschakeling naar elektrische auto's. ©Photo News

Volgens Bank of America versnellen de stimulusplannen de transitie naar elektrische auto's, waardoor de vraag naar kathodes stijgt. 'Umicore krijgt meer onderhandelingsmacht.'

De Bel20  zorgde maandag voor een lichtpunt in Europa. Toch het grootste deel van de handelsdag. De Europese beurzen vielen ten prooi aan winstnemingen en gaven gemiddeld 0,5 procent prijs. De Bel20 bood dankzij de bankwaarden tegengewicht, maar plooide uiteindelijk in het laatste handelsuur. De sterindex eindigde 0,1 procent lager op 3.535,11 punten.

Vijf aandelen in de index deden dapper hun best en boden tegengewicht voor de talrijke dalers. In de eerste plaats de telecomwaarden: Telenet veerde 2,8 procent op en Proximus 2,5 procent. Ook de financiële zwaargewichten KBC  en ING  presteerden puik. Ze lieten respectievelijk 1,8 en 2 procent winst optekenen.

Daarnaast was Umicore   in bloedvorm, met dank aan een positief rapport.

Bank of America (BoA) verhoogt het advies van Umicore naar kopen en krikt het koersdoel op tot 55 euro. De zakenbank denkt dat de stimulusmaatregelen van de Franse en Duitse overheden goed zullen zijn voor de wereldmarktleider in kathodes die elektrische auto's zoemend op de weg moeten houden:

De stimulusplannen laten de commitment zien van de overheden om de transitie naar elektrische auto's te versnellen.
Bank of America

Daarbij laat Duitsland vooral zien dat het menens is. 'De beslissing van de Bondsrepubliek om geen subsidies te geven voor de aankoop van auto's met een verbrandingsmotor laat zien dat het land het kopen van elektrische voertuigen structureel aanmoedigt', zegt BoA. 'Omdat 35 procent van de winst van Umicore is blootgesteld aan deze markt, denken we dat het bedrijf een van de grootste begunstigden is van de stimulusmaatregelen.' 

De zakenbank zegt verder dat de grotere vraag naar kathodes kan leiden tot een tekort eraan. 'Het bedrijf is de enige met een flinke capaciteit om aan de aanstaande vraag uit Europa te voldoen. Daardoor kan Umicore betere prijzen onderhandelen omdat het 'te nemen of te laten'-contracten kan afsluiten. De onderneming heeft verder ook de financiële ruimte om extra capaciteit te creëren.'

Het aandeel Umicore sloot 2,3 procent hoger af op 43,76 euro. 

Op de brede markt waren Fagron en Care Property Invest in het verliezende kamp terug te vinden. Fagron  zakte 5,8 procent tot 20,04 euronadat Alychlo (Marc Coucke) een deel van zijn belang te gelde maakte.

Care Property Invest  moest terug naar af, omdat het nu toch niet in de EPRA-index, een belangrijke, veel gevolgde Europese vastgoedindex, mag komen. Vorige week liet CP Invest een totale winst van 14,6 procent optekenen, grotendeels dankzij de verhoopte opname in de EPRA-index. Maandag verloor het aandeel 5,5 procent tot 30 euro rond. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud