Euronext Brussel: Umicore op hoogste peil sinds aprilduik

©BELGA

Aedifica doet een bod op een Finse sectorgenoot en werd daarvoor beloond. Greenyard is in een week bijna verdubbeld in waarde. Umicore zette het herstel voort.

De Europese beurzen stegen maandag flink. Gemiddeld gingen de aandelen op het oude continent er 1,1 procent op vooruit. Het positieve sentiment vloeide voort uit toegenomen hoop op een 'eerste fase deal' tussen de VS en China. Beide mogendheden zeiden vrijdag dat er vooruitgang zit in de handelsbesprekingen.

De Bel20 sloot 0,9 procent in de plus op 3.829,20 punten.

Umicore

Beleggers pikten vooral financiële en industriële aandelen op. ING steeg 1,8 procent en KBC 1,7 procent. Ook Solvay (+1,6%) en Aperam (+1,5%) zaten in de lift.

Umicore veerde 2,5 procent op tot 40,06 euro en ging staat voor het eerst sinds de winstwaarschuwing van april boven 40 euro. Het aandeel maakte vrijdag ook al een sprong van 5,7 procent.

Er was geen concreet nieuws rond het materiaaltechnologiebedrijf, maar Umicore maakte onlangs wel twee belangrijke batterijdeals bekend. Daarop kreeg het ook een aantal adviesverhogingen van enkele belangrijke beurshuizen.

Aedifica

Het aandeel Aedifica klom 1,3 procent tot 108,20 euro. Het woonzorgvastgoedbedrijf lanceert een overnamebod op zijn Finse sectorgenoot Hoivatilat. Het biedt 14,75 euro per aandeel in cash. Het bod kost maximaal 375 miljoen euro, naast 202 miljoen aan overgenomen schulden. Het loopt van 11 november tot 2 december.

Analist Jan Opdecam van KBC Securities is te spreken over het bod. 'Wij vinden het een slimme zet van Aedifica. Het geeft hen de mogelijkheid om te groeien in een markt die dezelfde vergrijzingsproblemen heeft als de andere markten. Maar met het voordeel dat Finland een zeer sterke sociale zekerheid heeft.'

Opdecam laat zijn koopadvies en koersdoel op 112 euro staan.

Ook analist Herman van der Loos van Degroof Petercam vindt het bod een goede zaak. 'Het geeft meer diversificatie in de portfolio op het gebied van landen. Ook komt er meer diversificatie in de huurders, want Armonea zal nog maar goed zijn voor 12 procent van de totale huuropbrengsten. Verder neemt het een significante positie in een markt die veel groeipotentieel heeft.'

Van der Loos herstart de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 115 euro. 'Met een verhouding tussen de koers en de operationele winst van 30 en een premie op de intrinsieke waarde van 70 procent, is het aandeel niet goedkoop. Maar Aedifica blijft een hoge potentiële groei houden en heeft daarnaast een laag risicoprofiel. Deze laatste deal zal dat verder versterken.'

GBL

GBL ging 1,4 procent hoger naar 92,32 euro nadat het vorige week mooie kwartaalcijfers kon voorleggen. De holding zag de nettowinst met 23,1 procent stijgen tot 571 miljoen euro.

Analist Nathalie Debruyne van Degroof Petercam stelt dat de korting van GBL nog steeds te hoog is. 'De holding noteert nog altijd tegen een korting van meer dan 25 procent. Wij denken dat een korting van 20 procent gerechtvaardigd is door de verbeterde communicatie. Maar ook door de sterke uitvoering van de strategie om meer niet-beursgenoteerde bedrijven te kopen.'

Debruyne stelt verder dat GBL genoeg financiële slagkracht heeft. 'De financiële positie blijft zeer sterk. Dat geeft de groep de mogelijkheid om meer niet-beursgenoteerde investeringen te doen.'

Greenyard

Het was andermaal feest bij Greenyard . Het groente-aandeel ontplofte nog maar eens 19,7 procent. Met een koers van 6,08 euro staat Greenyard op het hoogste peil sinds januari. En in een week tijd is de koers bijna verdubbeld.

En dat terwijl het bedrijf er al een flinke rit omhoog op heeft zitten. Vorige week bedroeg de koerswinst maar liefst 68 procent. De groentegroep wist een week geleden positief te verrassen. De brutobedrijfswinst bleek - na een horrorjaar - hoger dan verwacht. Daarnaast trok Greenyard zijn winstverwachting op.

Het sneller dan verhoopte winstherstel voedt bij beleggers de hoop dat een zware verwatering - dit jaar dé vrees van beleggers - kan vermeden worden als Greenyard met een kapitaalronde komt om de balans recht te trekken. Hoe meer winst, hoe meer eigen vermogen de groep 'organisch' kan scheppen en hoe minder externe financiering dus nodig is. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud