Euronext Brussel: When they go low, we go Hyloris

Galapagos tuimelt donderdag naar zijn laagste peil sinds 2016. ©BELGA

De beurzen presteerden puik. Hyloris kon imponeren door een partner te lossen en daarmee een groter deel van zijn toekomstige winsten veilig te stellen.

De Bel20 sloot 0,9 procent hoger af op 4.149 punten. Dat was iets minder goed dan de Euro Stoxx50-index (+1,1%). De Brusselse index werd opnieuw geremd door Galapagos dat 1,1 procent verloor. In negen van de tien voorbije handelsdagen moest het biotechbedrijf terrein prijsgeven.

De koers is nu 57,60 euro, een niveau waarvoor we moeten teruggaan naar 2016. Op zijn piek in februari 2020 was Galapagos 250 euro waard. Sindsdien kende het meerdere tegenslagen, voornamelijk rond het reumamiddel Jyseleca. Ook het vertrek van wetenschappelijk directeur Piet Wigerinck na dertien jaar dienst zindert na.

Proximus kreeg een adviesverlaging van beurshuis Oddo te slikken. Analist Konrad Zomer ruilt zijn koopadvies in voor een neutraal advies met een koersdoel van 18,50 euro. Proximus leverde 2,1 procent in tot 16,36 euro.

Telenet was bij de opening de sterkste stijger in de Bel20, maar die winst deemsterde al na een uur helemaal weg. De Vlaamse energiewaakhond VREG kantte zich tegen een joint venture van Telenet en Fluvius voor de uitrol van het glasvezelnetwerk omdat de kosten van die grote investeringen volgens de regulator zullen doorsijpelen naar de consument. Bij de slotbel verloor Telenet zelfs 0,6 procent op 30,8 euro.

'Tapering' ofwel een verstrakking van het monetair beleid is the talk of the town op Wall Street, waar Fed-bankiers iedere dag nieuwe uitspraken doen over het tempo van de stimulusafbouw. De banken nemen een voorsprong op mogelijke renteverhogingen in de komende jaren. KBC presteerde sterk met een winst van 1,1 procent tot 64,1 euro.

Ook Sofina won 2,1 procent tot 366,8 euro, alweer een recordkoers. De holding van de familie Boël nadert de verkoop van Hillebrand. Die vervoerder van sterkedranken is de zesde grootste positie in de portefeuille van Sofina.

Brede markt

Hyloris blonk uit op de brede markt. De verbeteraar van geneesmiddelen neemt het heft voor de pijnstiller Maxigesic, het belangrijkste product in de portefeuille van Hyloris, weer in eigen handen.

Hyloris betaalt 5,25 miljoen euro om zich los te koppelen van partner Alter Pharma. Daarmee heeft het Belgische biotechbedrijf opnieuw het alleenrecht op de verdere ontwikkeling van zijn pijnstiller en de bijbehorende royalty's. Boven op dat bedrag komt mogelijk nog een half miljoen aan earn-out, die elke toekomstige financiële verplichting van Hyloris aan Alter annuleert.

Ook voor een crème tegen bacteriële huidinfecties wijzigden de twee bedrijven hun samenwerking, waarbij een groter aandeel in de nettowinst wordt overgedragen aan Hyloris.

'Dit is een grote verwezenlijking voor ons bedrijf. We hebben geen enkele financiële verplichting meer tegenover Alter Pharma. Het lost ook potentiële risico's op bij mogelijke transacties met andere partijen', zegt CEO Stijn Van Rompay, die uit de bestuursraad van Alter stapt om eventuele toekomstige belangenconflicten te ontmijnen.

'Dit vreet natuurlijk ruim 5 miljoen euro weg uit de kas van Hyloris', zegt analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. 'Maar op een spaarpot van 64 miljoen euro valt dat mee.'

Van Steenhuyse vindt de heronderhandeling van het contract een slimme zet. 'Hyloris zal een groter deel van de toekomstige cashflows van Maxigesic en de huidcrème kunnen vangen.' De analist vindt het evenwel geen al te grote gamechanger. 'In onze waardering van Hyloris kapen cardiovasculaire geneesmiddelen 54 procent van de beurswaarde weg. En die middelen zijn in deze heronderhandeling niet betrokken.'

Van Steenhuyse behoudt een koopadvies en een koersdoel van 15 euro. Dat koersdoel ligt niet meer zo ver af voor Hyloris. Het biotechbedrijf won 4,9 procent naar 13,95 euro. Nadat het toonaangevende beurshuis Berenberg in januari de opvolging van het bedrijf was begonnen, klom de koers met bijna de helft.

Nog op de brede markt kon Agfa-Gevaert munt slaan uit een nieuwe ronde prijsverhogingen voor zijn printplaten. Door de oprukkende aluminiumprijs (zie grafiek) verhoogt Agfa voor de tweede keer dit jaar de prijs voor offsetdrukplaten.

'De markt voor printplaten lijdt niet alleen onder de inflatie, maar daalt ook structureel', zegt analist Guy Sips van KBC Securities. Sips blijft echter bij een koopadvies voor Agfa met zicht op vorderingen in een omvangrijk kostenbesparingsprogramma en margeherstel in de tak die zich met medische beeldvorming bezighoudt. Agfa won 1 procent naar 3,91 euro.

Blikvanger

Donderdag

De Europese beurzen openden mak, maar de winsten werden groter naarmate de dag vorderde. Dat had ook te maken met mooie plussen op Wall Street. Beleggers haalden moed uit sterke economische cijfers. In eigen land bijvoorbeeld bereikte het Belgische ondernemersvertrouwen het hoogste peil sinds de metingen begonnen in 1980.

Vrijdag

Met Bike24 komt er alweer een nieuw aandeel naar de beurs van Frankfurt. Bike24 is een onlineshop voor benodigdheden bij het fietsen, lopen en zwemmen. Het bedrijf krijgt op de beurs een waardering rond 662 miljoen euro. Meer dan de helft van aandelen wordt publiek verhandelbaar (free float).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud