Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: wie doet VGP wat?

VGP nadert 5 miljard euro marktwaarde, meer dan menig lid van de Bel20. ©BELGA

Hamon scoorde met een zwart cijfer. Nyxoah kon een versnelde procedure op de Amerikaanse markt (slechts) even in koerswinst omzetten. Maar één Brusselse topschutter heeft geen voorzet nodig om te scoren.

De futures zijn dezer dagen geen al te beste indicator. Groene voorbeurskoersen zijn geen garantie op een groene start. Dinsdag zat de Bel20 de hele ochtend in de verdrukking. Toen het Amerikaanse inflatiecijfer bleek mee te vallen, kwam de Brusselse graadmeter even op winst, om al snel weer in te zakken.

De Bel20 sloot met 0,4 procent verlies op 4.172,77 punten. AB InBev stond onder druk na een kritisch sectorrapport van Berenberg. Het beurshuis met zijn machtige marktstem voorspelt dat de kosten voor bierbrouwers tegen volgend jaar met 36 procent kunnen toenemen. AB InBev is wel het sterkst gewapend om die uitdaging het hoofd te bieden, denkt analist Javier Gonzalez Lastro. De Belgische bierreus heeft beduidend hogere marges en een marktaandeel dat het mogelijk maakt prijsstijgingen door te rekenen aan consumenten.

Carlsberg en Heineken zijn luidens het rapport kwetsbaarder op dat vlak. Carlsberg moet na een rol als sectorfavoriet zelfs afdruipen naar Berenbergs verkooplijst en kreeg daardoor een stevige tik in Kopenhagen (-3,5%). AB InBev is het laatst resterende bierimperium met een koopadvies bij het Londense beurshuis, hoewel de analist de winst per aandeel lichtjes trimt op basis van de opgeblazen kosten.

AB InBev is de jongste tijd erg uit de gratie gevallen. Sinds het jaarbegin verloor de brouwer 14 procent. Daar kwam dinsdag een knauw van 1,7 procent bovenop, waardoor het aandeel terugviel naar 48,64 euro.

Brede markt

VGP zou qua omvang niet misstaan in de sterindex. De ontwikkelaar van logistiek vastgoed steekt de Bel20'er WDP naar de kroon met een beurskapitalisatie die 5 miljard euro nadert.

Van hoogtevrees is bij de VGP-belegger geen sprake: het aandeel won 77 procent sinds januari (tegenover 51% voor de EPRA-vastgoedindex). De verborgen kracht van het discrete bedrijf? De goedgevulde landbank met een ruime reserve aan te ontwikkelen gronden.

Een ronkend koopadvies van Kepler vorige vrijdag werkte met verlengde afgifte, althans in de ochtendhandel. VGP won tot 3 procent, maar bij de slotbel bleef maar 0,2 procent winst over op 210,50 euro.

De topper was het centjesaandeel Hamon , dat 6,4 procent aantrok tot 0,86 euro. De koeltorenproducent, die bijna volledig in handen is van het Waals Gewest, kon dankzij die loyale aandeelhouder een zwart cijfer schrijven over het eerste halfjaar. Een schuldherschikking - met als gevolg het wegvallen van rentelasten - leverde het bedrijf 3,4 miljoen euro nettowinst op. Vorig jaar was er 17 miljoen euro verlies.

Operationeel is er wel nog een verlies van 9,7 miljoen euro. Maar ook ziet het geplaagde bedrijf een lichtpuntje. De integratie van de Spaanse sectorgenoot Esindus doet het orderboek met 5,6 procent groeien naar 108 miljoen. 'De perspectieven zijn goed, vooral voor grote projecten met droge en natte koeltorens', aldus het persbericht.

Nyxoah haalde diep adem na een opsteker uit de Verenigde Staten. Het bedrijf, dat sinds kort ook op de Nasdaq noteert, meldde dat het van de FDA een zogenaamde Breakthrough Device Designation verkreeg. Dat programma is erop bedacht patiënten vroeger toegang te geven tot medische ontwikkelingen.

Nyxoah werkt aan de markttoelating van zijn slaapsysteem Genio. Dat dient voor de behandeling van ernstig slaapapneu en voor patiënten met CCC, een verzakking van het gehemelte. Dankzij de FDA-toewijzing krijgt Genio met prioriteit een beoordeling van de Amerikaanse toezichthouder.

Dit was een van de katalysatoren bij Nyxoah waarop we wachtten.
Laura Roba
Degroof Petercam

'Dit versnelt onze weg naar de markt in de VS', zegt Olivier Taelman, de CEO van Nyxoah. 'De opname van patiënten met CCC vergroot ook de markt die we kunnen aanboren.'

'Dit is een van de katalysatoren waar we naar uitkeken', zegt Laura Roba, analiste van Degroof Petercam. 'Patiënten met een verzakt gehemelte maken een derde uit van de slaapapneumarkt. Op dit moment wordt neurostimulatie nog ontraden voor hen.' Roba schat de kans op een succesvolle lancering van Genio in de VS in 2023 op 60 procent.

Ook Nyxoah zag de koerswinst in de namiddaghandel afkalven. Het aandeel sloot stabiel op 24,30 euro.

Ontex

Voor Ontex nadert de verkoop van zijn Braziliaanse zorgendochter Hypermarcas. De opgestarte verkoop gaf de koers een zetje van 0,2 procent naar 9,10 euro. De Aalsterse luierproducent maakt ook werk van zijn ESG-reputatie (Environmental, Social en Governance) door de bouw van een groot zonnepark op het dak van zijn fabriek in de Italiaanse Abruzzen aan te kondigen. Al verdient Ontex daar zelf weinig lauweren aan: het park wordt volledig gebouwd, uitgebaat en gefinancierd door het Belgisch-Spaanse exploitatiebedrijf Menapy.

BLIKVANGER

Dinsdag

De Europese beurzen veerden in de namiddaghandel op toen de Amerikaanse inflatie een fractie gedaald bleek, maar het effect was van korte duur. De verliezen waren vooral te wijten aan mijnbouwers, banken en luxeconcerns. In Brussel leed AB InBev onder een scherp rapport van Berenberg.

Woensdag

De markten krijgen tal van macro-economische cijfers te verwerken, in de eerste plaats over de industriële productie in China, de eurozone en de Verenigde Staten. Het Spaanse kledingconcern Inditex komt met kwartaalcijfers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud