Advertentie

Euronext Brussel: zeg niet te gauw, het is weer een vrouw

De Bel20 kon boven 4.000 punten blijven ondanks druk van een dividendknip bij Proximus. ©Antonin Weber / Hans Lucas

Vrouwen aan de macht op Euronext Brussel. Françoise Chombar stelt recordcijfers in het vooruitzicht bij Melexis. Esther Berrozpe herovert voorzichtig het vertrouwen van beleggers ondanks een rampkwartaal bij Ontex.

Kent u nog de tienerkaskraker 'The Sisterhood of the Traveling Pants'? Vier vriendinnen sluiten een levenslang verbond en delen een spijkerbroek die hen geluk brengt op hun weg naar volwassenheid.

Sisterhood of the Traveling Pants (2005)

Mocht zo'n geluksbroek op de Brusselse beurs circuleren, dan zou het aardig zijn als Françoise Chombar de hare eens zou doorgeven aan Esther Berrozpe. Terwijl Melexis de wind in de zeilen heeft door een wereldwijd tekort aan chips, moet de Baskische CEO van Ontex alles uit de kast halen om de noodlijdende luierproducent uit het slop te trekken.

Melexis liet weten af te stevenen op een recordjaar dankzij de boomende vraag naar chips. 'Nu de vraag boomt en de tekorten in de sector aanhouden, is aan de hoge vraag te blijven voldoen de grootste uitdaging', zegt Chombar. 'Met dit orderboek verwachten we dat ook de tweede helft van 2021 sterk is. Daardoor kunnen we onze prognoses sterk verhogen.'

Melexis rekent nu op een omzetgroei van 22 à 25 procent over heel 2021, eerder lag de lat op 15 à 20 procent. Met andere woorden: ongeveer 627 miljoen euro, tegenover de 507,5 miljoen over het boekjaar 2020. Daarmee zou het bedrijf vlot de vorige verkooppiek, 569 miljoen omzet in 2018, verbeteren. Bovendien voorspelt Chombar op die boomende verkopen een winstmarge van ongeveer 21 procent te draaien, tegenover de eerder voorspelde 19 procent.

De koers, die dit jaar al sterk opliep, reageerde met beheerst enthousiasme. Melexis ging 1 procent hoger naar 91,70 euro, goed voor een vierde plaats in de Bel20.

Analisten plaatsen ook enkele accolades bij de hogere prognose van de chipontwikkelaar. 'We vragen ons tegen die achtergrond wel af waarom Melexis de verwachte brutomarge ongewijzigd houdt op 41 procent', merkt Ruben Devos, analist van KBC Securities, op. Ook het beurshuis Kepler Cheuvreux vindt dat aan de conservatieve kant.

'We zien de leveringsketen voor zware uitdagingen staan,' zegt Devos, 'en we vragen ons af hoe het chiptekort de marktvoorwaarden zoals de prijzen en de relatie met klanten en toeleveranciers wijzigt.' Kepler Cheuvreux voegt toe: 'Wij zien op basis van deze verhoogde prognose zeker nog ruimte voor Melexis om te scoren. Maar we stellen ook vast dat de koers toch al stevig vooropliep.'

Blikvanger

Woensdag

De Bel20 (+0,3%) kon boven 4.000 punten blijven ondanks druk van Proximus. De marktleider in de Belgische telecom knipte een slotdividend van 0,7 euro per aandeel. Ook Galapagos zette druk. Op de brede markt kon Hyloris scoren met een Amerikaanse distributiedeal voor zijn pijnstiller Maxigesic IV.

Donderdag

We krijgen inzicht in het tempo van het economisch herstel met cijfers over het Europese ondernemers- en consumentenvertrouwen voor april en het Amerikaanse bbp-cijfer voor het eerste kwartaal. Met Telenet, Materialise, Amazon en BASF zijn er in alle windstreken ook interessante kwartaalrapporten te rapen.

De koers die allerminst stevig vooroploopt, is die van Ontex. Een zeldzame koersopstoot - de luierproducent was in de voorbije week met een weekwinst van 13 procent bij de sterkste presteerders in Brussel - stuitte op een realitycheck in de kwartaalcijfers. Ontex zag zijn omzet met 16,5 procent terugvallen (11,1% als je nieuwe en afgestoten bedrijfsonderdelen wegfiltert) naar 480 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) kalfde met een vierde af naar 50 miljoen euro.

'Met dit slechte resultaat denken we de bodem achter de rug te hebben', zegt een hoopvolle Berrozpe. De Baskische zet sinds februari alles in het werk om het tij bij Ontex te keren. Dat leidt nu tot de aanwerving van een financieel directeur met een hoog profiel. Ontex plukt Peter Vanneste weg bij het koffieconcern JDE Peet's, waar hij financieel directeur was.

'Er ligt een titanenklus op de plank bij Ontex en dat werk moet nu echt beginnen', reageert Molly Wylenzek, analiste van Jefferies. Ze stipt nog aan dat Ontex ondanks de al fors uitgedunde koers de slechtste presteerder is onder de Belgische midcaps met een daling van 10 procent sinds januari.

Vastberaden

'We geloven dat de CEO vastberaden is om waarde bij Ontex bloot te leggen', zegt Alan Vandenberghe, analist bij KBC Secuties. Hij denkt wel dat een herfinanciering van de hoge schuldenlast op handen is. Om te vermijden dat Ontex tegen zijn huidige bradeerprijs naar de markt moet, zou Berrozpe enkele overnames van haar voorganger in Latijns-Amerika ongedaan maken en die bedrijven opnieuw in de etalage plaatsen. Die geruchten doen althans de ronde.

'We zien in ieder geval een stijgend momentum', zegt Vandenberghe. We verwachten bijkomende katalysatoren in juni, wanneer het bedrijf met een strategische update komt.'

Ontex verloor bij opening 7 procent, maar kon dat verlies kort na het begin van de conferencecall met analisten om 11 uur helemaal inperken. Het vertrouwen in de turnaround die Berrozpe nastreeft, haalde de bovenhand. Ontex sloot met 2,5 procent winst op 10,54 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud