Advertentie

Euronext Brussel zit in stierenmarkt

Voor de beurs van Frankfurt kijken een standbeeld van een beer en een stier elkaar recht in de ogen. ©Bloomberg

Na een sterke week sloot de Bel20 vrijdag meer dan 20 procent boven het dieptepunt van kort na Kerstmis. Daarmee bevindt Euronext Brussel zich weer in een stierenmarkt.

De Brusselse beurs heeft haar beste week van het jaar achter de rug. De Bel20 eindigde 0,6 procent hoger op 3.805,39 punten, wat de weekwinst op 4,15  procent brengt. Vrijdag was het overigens de zesde stijgingsdag op rij.

Er is nog meer goed nieuws: sinds het dieptepunt van 27 december, toen de Bel20 afklokte op 3.164,98 punten, is de index meer dan 20 procent gestegen. Dat betekent dat de berenmarkt ten einde is en dat de stieren het in Brussel weer overnemen.

Tijdens de handelsdag was lange tijd niet duidelijk of de stierenmarkt het wel zou halen. Beleggers hielden zich gedeisd tot de publicatie van het Amerikaanse banenrapport. Toen dat meeviel, schoten de Europese indexen hoger, om al snel weer weg te zakken. Met een nieuwe oproep tot de Federal Reserve om de rente te verlagen en weer geld bij te drukken praatte president Trump de beurzen weer omhoog.

Binnen de Bel20 staan maar drie aandelen over de voorbije week in het rood: WDP, Colruyt en Ontex. Alle zwaargewichten, (ING, KBC en AB InBev) gingen in vergelijking met een week geleden stevig hoger: ING won 5,2 procent, KBC 4,5 procent en AB InBev 3,2 procent.

AB InBev , het aandeel met de hoogste beurswaarde van Brussel, trok als sterkste stijger de voorbije twee dagen stevig aan de kar. Vrijdag kwam er 1,85 procent bij tot 76,90 euro. Sectoranalisten die vooruitblikken op de resultaten van het eerste kwartaal verwachten mooie cijfers voor de grootste bierbrouwer. Die cijfers verschijnen op 7 mei.

'Ergste achter de rug'

Bij Bank of America Merrill Lynch stijgt het koersdoel met een pennentrek van 62 naar 80 euro, en verandert het verkoopadvies in 'houden'. De analisten verwachten dat het aandeel de ergste daling achter de rug heeft. De focus op schuldafbouw moet criticasters gaandeweg de mond snoeren, terwijl de winsten toenemen.

Toch blijft BofA ML met zijn jaarprognoses licht onder het analistengemiddelde: daarom is ook de kans op een stijging van het aandeel beperkt. 'De mogelijke beursgang van de Aziatische afdeling kan wel een koerskatalysator zijn.' Daarover staken begin dit jaar geruchten de kop op.

Meer bier verkopen, simpeler kan de opdracht niet zijn. Als tegelijk de prijzen wat omhoog kunnen, zet dat een hefboom op de omzet. Bij het tot voor kort sceptische BofA ML wordt een organische volumestijging van 1,8 procent verwacht in het eerste kwartaal. Dat zou zich vertalen in 4,4 procent organische omzetgroei zonder rekening te houden met het hyperinflatoire Argentinië, waardoor de vertaling van de resultaten naar euro vertekend worden.

UBS heeft het vrijdagochtend over een volumestijging van 1,3 procent, en een organische omzetgroei van 5,4 procent. Dat analistenteam had al een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 75 euro. 'Sinds begin dit jaar is het aandeel al fors hersteld, met dank aan betere vooruitzichten in de groeimarkten, een duidelijke focus van het management op groei en een al even duidelijke doelstelling om de schulden in 2019 af te bouwen.'

AB InBev ging dit jaar al een derde hoger. Langetermijnbeleggers in AB InBev incasseerden in de loop van 2018 wel een daling van 38 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud