Euronext Brussel: zomerdip

©BELGA

De beurzen doken dieper in het rood ondanks spectaculaire economische cijfers. Galapagos tuimelde na het vertrek van zijn wetenschappelijk directeur. GBL profiteert van de Europese heropeningsboom via Pernod Ricard.

De eurozone kent in juni de hoogste economische groei in 15 jaar. Dat meldde het onderzoeksbureau Markit. De PMI, een indicator voor de economische activiteit, kwam deze maand uit op een stevige 59,2 punten. Economen hadden maar een spurt tot 58,8 punten voorzien. Een cijfer hoger dan 50 punten duidt op een stijging van de economische activiteit.

Dat de economie vol het gas induwt, is het gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Die gebeuren en masse nu de besmettingen stevig dalen door de fors oplopende vaccinatiegraad in Europa. De economische vraag loopt zodanig op rolletjes dat het aanbod de vraag moeilijk kan bijhouden. Dat zet druk op de prijzen van goederen en diensten in de komende maanden, waarschuwt Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit.

'Bedrijven hebben moeite om de vraag bij te benen', zegt Williamson. 'Ze hebben last van tekorten aan ruwe materialen en aan personeel. Onder die omstandigheden blijft de prijsmacht van bedrijven zich opbouwen, wat onvermijdelijk leidt tot meer opwaartse druk op de inflatie.'

Onder deze omstandigheden blijft de prijsmacht van bedrijven zich opbouwen, wat onvermijdelijk leidt tot meer opwaartse druk op de inflatie in de komende maanden.
Chris Williamson
Hoofdeconoom IHS Markit

Ondanks het uitstekende economische nieuws duwden beleggers op de verkoopknop, ook in Brussel. Een zomerdip zullen we het maar noemen. De Bel20 sloot 1 procent lager op 4.112 punten. De sterindex werd dan nog gestut door KBC . Het financiële zwaargewicht won 0,6 procent tot 63,38 euro.

Galapagos

De grootse daler in de sterindex was Galapagos met een verlies van 4,1 procent tot 58,23 euro. Dat lijkt gelinkt aan het vertrek van wetenschappelijk directeur Piet Wigerinck. Hij vormde lange tijd een tandem met CEO Onno van de Stolpe. Het koersverlies kan erop duiden dat beleggers zich zorgen maken over zijn vertrek.

Wie zich geen zorgen maakt, zijn de analisten van KBC Securities. 'Bij de resultaten over het eerste kwartaal werd al aangekondigd dat de commercialisering van filgotinib in de Europese Unie en de verdere ontwikkeling van zijn TYK2-klasse en de Toledo-programma’s de grote focuspunten worden. De onderzoeksactiviteiten in vroege stadia, de specialiteit van Wigerinck, werden licht teruggeschroefd, om te focussen op de centrale domeinen inflammatie, fibrose en nierziekten. Daarom verwachten we niet dat het nieuws een fundamentele impact zal hebben op de businesscase.'

We verwachten niet dat het nieuws een fundamentele impact zal hebben.
Lenny van Steenhuyse en Thomas Vranken
Analisten KBC Securities

Lenny van Steenhuyse en Thomas Vranken behouden hun 'houden'-advies en hun koersdoel van 85 euro.

Nyxoah

De sfeer zat woensdag ook niet goed bij Nyxoah , want het aandeel zakte met 5,2 procent tot 25,35 euro. Een kanttekening: het aandeel schoot zonder specifiek nieuws dinsdag met 11,5 procent de hoogte in, tot een recordkoers van 26,75 euro.

Het bedrijf heeft een succesvolle maand achter de rug. Uit een langetermijnstudie bleek dat het Genio-systeem om slaapapneu te behandelen goed werkt. Nyxoah kondigde bovendien aan een aanvraag te hebben ingediend om ook op Nasdaq te noteren. Als alles vlot verloopt, kan het begin juli zijn Amerikaanse debuut maken.

Een nog grotere klap was er voor Advicenne , dat 14,8 procent verloor tot 7,1 euro. Advicenne heeft zijn hoofdnotering in Parijs en heeft sinds juni 2019 een tweede notering in Brussel. Met de dubbele notering wilde de groep de liquiditeit in het aandeel vergroten. Het biotechbedrijf, dat werkt aan medicijnen voor zeldzame nierziektes, heeft iets meer dan 1,3 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven via een onderhandse plaatsing om twee fase III-onderzoeken te financieren. De aandelen werden verkocht met een korting van 15 procent en brachten 9,4 miljoen euro in het laatje.

GBL

Terug in de Bel20 verloor GBL 0,2 procent tot 93,84 euro. Nochtans was er goed nieuws voor de holding. Pernod Ricard - goed voor 16 procent van de portefeuille van de Frère-holding - steeg met 2 procent tot een recordkoers van 183,5 euro. Het aandeel van de producent van geestrijke dranken profiteerde van een verhoging van de winstprognose.

De maker van onder meer Absolut Vodka, Smirnoff, Ricard Pastis en Havana Club verwacht voortaan een organische winstgroei van 16 procent voor het boekjaar 2020/2021. In april voorzag het nog een groei van 10 procent. De oorzaak is een sneller dan verwacht herstel nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. Door de nieuwe prognose zou de winst dit jaar uitkomen op het niveau van 2019. Het enige dat nog tegenvalt, zijn de verkopen in de taxfreeshops in luchthavens.

In de beursgenoteerde portefeuille van GBL zijn alleen Adidas en SGS nog iets belangrijker dan Pernod Ricard. In juli ontvangt de holding een interim-dividend van Pernod Ricard van 1,33 euro per aandeel. Op 1 september publiceert de drankengroep jaarcijfers.

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen verloren ongeveer 1 procent, net als de Bel20. In Brussel woog Galapagos zwaar op de sterindex, in Europa stonden vooral de luxeaandelen onder druk. De prijs voor een vat Brent-olie steeg naar 76 dollar, het hoogste punt sinds eind 2018. 

Donderdag

Het Duitse concern Siemens organiseert een beleggersdag in het teken van groei. ‘Siemens zal de nadruk leggen op de sterke cashflowgeneratie en op de kansen die die biedt. Allicht mogen we ons aan een versnelling van het aantal fusies en overnames verwachten’, zegt het beurshuis Jefferies.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud