Euronext Brussel: Zorgvastgoed groeit, KBC snoeit

©Christophe Ketels / BELGA

De Brusselse beurs stapte met het verkeerde been uit bed maar koos na de middag toch voor winst. Bankverzekeraar KBC publiceerde 's ochtends een hoop nieuws, en hielp bij de ommekeer van de index.

Voor de beursbarometer in Brussel waren de kwartaalresultaten van KBC het belangrijkste feit van de dag. De nettowinst kwam boven de hoogste analistenverwachtingen uit, en even later bleek ook dat het bedrijf tientallen kantoren zal sluiten en honderden hoge managementfuncties doorlicht.

KBC (+3,5%, 62,30 euro) begon aan de dag met een verlies dat bijna 1 procent benaderde, maar maakte een ommekeer na de analistencall die volgde op de resultatenpublicatie. Beurshuis Jefferies had het achteraf over een 'constructieve call' die het verhaal bevestigt over de kernmarkten en het herstel van asset management. KBC kan zijn eigen doelen behalen door goed met de kosten om te springen.

ING-analist Albert Ploegh wijst erop dat de beter dan verwachte winst over het eerste kwartaal te danken is aan eenmalige meevallers. 'Als je die eruit zuivert, dan ligt het resultaat in lijn met de consensusverwachting van 474 miljoen euro', zegt Ploegh. Zo lag de belastingvoet met 15 procent lager dan verwacht (22%) en waren er positieve tradingresultaten (die zijn moeilijk te voorspellen en zijn daarom van een lagere kwaliteit in de ogen van analisten). Verder lag de kernkapitaalratio met 15,7 procent onder de verwachtingen (16%). Hij bevestigt zijn koopadvies met een koersdoel op 80 euro.

Woensdagavond publiceerde zorgvastgoedspeler Aedifica kwartaalcijfers, en donderdagochtend deed Care Property Invest hetzelfde. Geruggesteund door de vergrijzingsgolf gaat het recht omhoog met de belangrijkste parameters voor beide bedrijven die onder meer rusthuizen en serviceflats verhuren.

KBC Securities noemt de cijfers van zorgvastgoedspeler Care Property Invest (+2,6%, 23,40 euro) 'iets beter dan verwacht'. Een kapitaalverhoging dit jaar - zoals sectorgenoot Aedifica net doorvoerde - zal waarschijnlijk niet meer voor dit jaar zijn dankzij transacties met inbreng in natura, redeneert vastgoedanalist Jan Opdecam. In zo'n geval aanvaardt een partij die vastgoed verkoopt betaald te worden met nieuwe aandelen van de (beursgenoteerde) koper.

De schuldratio - cruciaal voor een GVV zoals Care Property - ligt met 47,5 procent lager dan de 55 procent waar CP Invest op mikt. De verhouding tussen de waarde van de vastgoedportefeuille en de uitstaande schulden van een GVV mag hoe dan ook niet veel hoger stijgen dan dat. 'Er is nog ruimte voor 81 miljoen euro aan investeringen,' aldus Opdecam. Om het beschikbare kapitaal zo efficiënt mogelijk in te zetten zoekt Care Property die grens beter vroeg dan laat op. Opdecam verwacht dan ook zo'n 80 miljoen euro aan aangekondigde investeringen dit jaar, en heeft voorlopig al weet van plannen ten belope van 32 miljoen euro.

Grand Frais heeft de huur hernieuwd in 13 winkelpanden in de portefeuille van Ascencio (-0,4%, 56,40 euro). Met in totaal 19 winkelpanden is Grand Frais de belangrijkste huurder voor Ascencio, goed voor circa 10 procent van de totale huurinkomsten. De huur werd telkens vernieuwd voor 9 jaar, tot 2027-2028. Grand Frais legt de nadruk op verse producten (fruit, groenten) en op streekproducten, en boekt daar in Frankrijk succes mee. Sinds 2013 is er ook een winkel in België (Messancy). 

KBC Securities vindt de huurvernieuwing een goede zaak, maar blijft toch voorzichtig. 'Wat food retail in het algemeen betreft, blijven we liever langs de zijlijn. En food retail is goed voor 34 procent van het huurinkomen', zeggen analisten Jan Opdecam en Alexander Makar. 

Het beurshuis bevestigt het 'houden'-advies met een koersdoel van 51 euro.

Exane BNP Paribas spijkert het koersdoel bij voor Proximus (+2%, 25,56 euro), van 20 naar 20,5 euro. De verwachte beurskoers over 12 maanden voor sectorgenoot Telenet (+1,9%, 47,34 euro) stijgt tegelijk van 37 naar 41,5 euro. De eerste krijgt het advies 'opbouwen' mee, terwijl de rating voor Telenet blijft staan op 'houden'. De outperformer volgens Exane BNP Paribas is nog steeds Orange Belgium (-0,3%, 17,80 euro): het koersdoel stijgt net als bij Proximus van 20 naar 20,5 euro.

Op het eerste zicht valt er een vergelijking te trekken tussen de identieke koersdoelen voor Orange Belgium en Proximus. We brengen even in herinnering dat het aantal aandelen van beide bedrijven maakt dat de beurswaarde van de twee mijlenver uit elkaar ligt: Orange is bijna 1,1 miljard euro waard in totaal, Proximus 8,5 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect