Euronext: de prille Idylla van Biocartis

©BELGA

Coupongeknip en zwakte van industriële waarden duwden de Bel20 donderdag 1 procent lager. Beleggers waren tevreden dat Biocartis de groeiprognose voor 2019 handhaafde.

De Brusselse beurs kleurde donderdag voor de derde dag op rij  rood. De Bel20 sloot 1 procent in de min op 3.713,72 punten. Dinsdag en woensdag ging de Bel20 al 100 punten lager, vooral door de forse winstwaarschuwing die Umicore uitstuurde.

Voor de materialengroep was er nog altijd geen echt herstel: het aandeel sloot nagenoeg vlak op 34,36 euro. Beurshuis Kepler Cheuvreux verlaagt het koersdoel van 44 naar 37 euro. Het advies blijft 'houden'. Kepler: 'We zien geen katalysatoren voor het aandeel op korte termijn. Het is te vroeg om terug te keren naar het aandeel.'

Donderdag waren het eerder de gulle bedrijven die de 'boosdoener' waren. Bankgroep ING  , één van de zwaargewichten in de Bel20, noteerde zonder het recht op een slotdividend van 0,44 euro bruto over boekjaar 2018 en WDP   zonder het recht op een dividend van 4,8 euro bruto. Samen kostte dat de Bel20 een dikke 20 punten. Met een verlies van 37 punten was ruim de helft van de daling aan het coupongeknip te wijten. 

ING koerste 3,4 procent of 40 cent lager op 11,33 euro, vrijwel perfect in lijn met het slotdividend dus. Idem voor WDP, dat 3,6 procent of 5 euro afbrokkelde op 135 euro.

Ook enkele industriële waarden als Solvay (-1,3%) en Aperam (-4,2%) zetten druk op de Bel20, net als zwaargewicht AB InBev, dat 2 procent verloor.

Een opgemerkte stijger was Biocartis  . De specialist in zaklabo's voor medische diagnose ging 4 procent hoger naar 12,48 euro, bij een stevig handelsvolume van bijna 259.000 stukken. Bij de update over het eerste kwartaal handhaafde CEO Herman Verrelst de optimistische prognose voor heel 2019

De meeste analisten handhaven hun koopadvies. Al is er hier en daar ook wel een voorzichtige noot. Zo merkt Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put op dat de groei in de verkoop van cartouches voor de Idylla-zaklabo's vooral op het conto van Europa en de 'Rest van de Wereld' (vooral Azië) komt. Pas vanaf het tweede kwartaal zouden ook de volumes in de Verenigde Staten op gang moeten komen. Het is de commerciële doorbraak op die Amerikaanse markt die cruciaal zal zijn als Biocartis een 'ecosysteem' van geïnstalleerde Idylla-labo's wil uitbouwen, met bijbehorende recurrente inkomsten en winst uit de verkoop van cartouches. 

Toch zegt Put dat ze gelooft dat de groei later in 2019 op gang zal komen. En dat niet alleen door geleidelijk vaart winnende verkopen in de Verenigde Staten. Ook de marges moeten verbeteren, eenmaal de tweede Mechelse productielijn voor diagnosekits op kruissnelheid komt. 

KBC Securities handhaaft net als Degroof Petercam het koopadvies, maar tempert een beetje de eigen verwachtingen nu de groei in de Amerikaanse verkoop van testkits 'minder explosief' blijkt. 'We dachten tot nog toe dat de voorspelling voor verkochte cartouches in 2019 conservatief zou blijken, maar nu lijkt dit cijfer ons realistisch'. 

Pro memorie: Biocartis voorspelt voor de cartouches een groei van 60 à 70 procent over heel 2019, ofte 210.000 à 225.000 stuks. 

Tijdens de handelsdag veerde Balta  ruim 2 procent op, maar tegen het slot was de winst gekrompen tot 0,3 procent op 3,16 euro. De tapijtproducent krabbelde even een beetje overeind dankzij het zeldzame optimistische geluid dat de Britse klant Carpetright 's ochtends liet horen. Carpetright en Balta hadden de voorbije paar jaar zwaar te lijden onder de crisis op de Britse markt, waar de locals hun jarenlange fascinatie voor kamerbreed tapijt afgezworen leken te hebben. Na een zware herstructurering zegt Carpetright nu echter herstel te zien. 

Balta komt zelf op 3 mei met resultaten over het eerste kwartaal. De Franse rivaal Tarkett gaf die woensdagavond al en was niet onverdeeld positief. De marktomgeving is moeilijker dan 2018 en door de scherpe stijging van de olieprijs dreigt de grondstoffenfactuur (nog) duurder dan gedacht uit te vallen. 

Wereldhave Belgium  verzwakte licht (-0,2%) tot 89,20 en dat is logisch aangezien het verplicht nummertje van de kwartaalupdate weinig tot geen nieuws bevatte. De huurinkomsten stegen over het eerste kwartaal, van 12,7 naar net geen 15 miljoen euro. Dit dankzij de opening in april 2018 van het winkelcentrum 'Shopping Bastions' in Doornik net als de aankoop eind vorig jaar van twee nieuwe retailparken, in Brugge en Turnhout.

De courante winst per aandeel ging over het eerste kwartaal van 1,39 naar 1,53 euro per aandeel, de intrinsieke waarde van de portefeuille ligt op 91,40 euro. Dat laatste geeft aan dat Wereldhave Belgium een schaarse vastgoedgroep die tegen een korting - 2 procent - op de intrinsieke  waarde noteert. 

De verklaring is dubbel: ten eerste de relatief lage schuldgraad van 29 procent. Dat was 20 jaar lang een wettelijke verplichting, omdat de groep te afhankelijk was van één site (winkelcentrum Belle-Ile in Luik). Daardoor kon Wereldhave Belgium minder dan de rivalen de winst 'doperen' met een scheut goedkope schulden. Door de afslanking van Carrefour in Belle-Ile heeft dat probleem 'zichtzelf opgelost', maar dat brengt ons meteen bij de tweede reden voor de lage waardering: de beleggersaversie voor uitbaters van winkelcentra, gelet op de crisis in de bakstenen retail. 

Volgens Degroof Petercam is die aversie overdreven. 'Winkelcentra zijn schaars in België, terwijl de consumptie stabiel is. Het aandeel is volgens ons nog altijd interessant met een duurzaam dividendrendement van 6 procent', oordeelt analist Herman van der Loos. 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud