Euronext: Elia klopt bij belegger aan

©BELGA

De Brusselse beurs kon geen derde winstdag op rij aan. Elia start zijn langverwachte kapitaalronde en werd daarvoor beloond. Connect Group schoot ruim 10 procent hoger nu Huub Baren zijn overnamebod effectief lanceert.

De Europese beurzen lieten matige winsten optekenen nadat de Amerikaanse beurzen dinsdag fors hoger gingen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zorgde toen voor opluchting. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, zei dinsdagmiddag op een conferentie in Chicago dat de monetaire autoriteit 'gepaste maatregelen' zou nemen om de economische expansie te ondersteunen. De winsten in Europa werden wel in de namiddaghandel na de publicatie van erg zwakke jobcreatiecijfers in de VS.

Op Euronext Brussel stond de Bel20 bij de slotbel 0,1 procent lager op 3.454,50 punten. In de laatste handelsuren verschoof de focus naar defensieve aandelen en zakten conjunctuurgevoelige waarden weg. Aperam verloor 1,7 procent en Solvay 1,4 procent. Aan het andere uiteinde van het spectrum wonnen Proximus en WDP 1,6 procent.

Binnen de Bel20 stonden ook de bankaandelen op de rem: KBC zakte 0,7 procent, ING 0,9 procent. De Europese Commissie dreigt Italië te beboeten omdat het land te weinig inspanningen doet om zijn overheidsschuld in te tomen. De rente op Italiaans tienjarig staatspapier steeg met 5 basispunten. De meeste Europese banken hebben Italiaanse overheidsobligaties in hun portefeuille.

Kapitaalverhoging

Bij de stijger had Elia  postgevat. De uitbater van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland won 2,6 procent tot 64,20 euro nadat hij zijn langverwachte kapitaalverhoging aankondigde. Er worden maximaal 7,6 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, voor een maximumbedrag van 434,8 miljoen euro. Beleggers kunnen inschrijven tegen 57 euro per aandeel. Het gaat om een operatie met voorkeurrecht: 8 bestaande aandelen geven recht om in te schrijven op één nieuw aandeel. De voorkeurrechten die niet worden uitgeoefend, worden omgezet in scrips en te koop aangeboden aan institutionele beleggers.

Woensdag nabeurs krijgen de bestaande aandeelhouders hun voorkeurrechten. De nieuwe aandelen zijn dividendgerechtigd voor het volledige boekjaar 2019 en zullen vanaf 18 juni op de beurs verhandelbaar zijn.

Een vierde van het bedrag zal gebruikt worden om de onderzeese stroomkabel naar het Verenigd Koninkrijk - de Nemo - te financieren. De rest dient om de Belgische gereguleerde activiteiten te financieren. Elia speelt daarmee in op de nieuwe tariefregels die de inzet van eigen kapitaal beter belonen.

Vermits de kapitaalverhoging eerder was aangekondigd en Degroof Petercam-analist Bart Jooris er al rekening mee had gehouden in zijn ramingen, laat hij zijn advies op 'houden' staan en zijn koersdoel op 57 euro.

Overnamebod

Grootaandeelhouder Huub Baren lanceert zijn langverwachte bod op Connect , een onderaannemer voor de IT-sector. Hij doet dit via IPTE, een van zijn vehikels. Aandeelhouders krijgen 1,60 euro per aandeel. De aanvaardingsperiode start donderdag en loopt tot 14 augustus.

Huub Baren maakte zijn intentie voor een overnamebod al in oktober vorig jaar bekend. Vermits het formele bod zo lang op zich liet wachten, was de koers intussen teruggevallen tot 1,40 euro. Dat is 12,5 procent onder de biedprijs.

Er horen bij het bod wel twee voorwaarden. De eerste is dat Baren minstens 95 procent van alle aandelen moet zien te verwerven; hij bezit nu al 84 procent. De tweede is dat er zich geen gebeurtenis mag voordoen die de winst van Connect met minstens 1 miljoen euro vermindert, of een daling van de Bel20 onder 2.876 punten (17 procent lager dan het huidige niveau). 

Connect schoot 10,7 procent hoger tot 1,55 euro en blijft dus onder de biedprijs hangen.

Busbedrijf

En KBC Securities herhaalde woensdag zijn koopadvies voor Gimv , nadat de investeringsmaatschappij de verkoop van het busbedrijf Hansea aan DWS had gemeld. Het beurshuis houdt het koersdoel op 53 euro.

Het aandeel bleef stabiel op 53,10 euro.

Sequana Medical veerde 4,7 procent op tot 6,28 euro. KBC Securities heeft zijn koersdoel opgetrokken van 10 tot 13,50 euro. Analiste Sandra Cauwenberghs reageert daarmee op recent nieuws van het bedrijf rond de belangrijke studie in de Verenigde Staten naar het gebruik van de alfapump voor ernstige leveraandoeningen. Het opzet is groen licht te krijgen voor de alfapump in de VS en Canada, twee belangrijke verkoopregio's. Het is de bedoeling dat de eerste patiënt nog dit jaar, in de tweede jaarhelft, wordt behandeld.

Ze heeft in haar model de kansen op succes verhoogd: voor de behandeling van leverziekten van 75 tot 85 procent en voor hartaandoeningen van 35 tot 45 procent. Haar advies blijft 'kopen'.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud