Euronext: grote drukte rond rusthuizen

©BELGA

Euronext Brussel was donderdag een van de lichtpunten in een somber en vlak Europa. Cofinimmo neemt een grote deal in rusthuizen en grote stap richting een halvering van de roerende voorheffing.

De Bel20  koerste 0,5 procent hoger naar 3.513,47 punten. De Brusselse index was daarmee een van de best presterende beurzen in Europa. Globaal trappelden de Europese beurzen ter plaatse.

Na de grote rusthuizendeal van Cofinimmo   van woensdag - de vastgoedgroep koopt 15 zorgcentra voor 300 miljoen euro - handhaaft KBC Securities het 'kopen'-advies, het koersdoel stijgt met één euro naar 121 euro. 

Analisten Jan Opdecam en Alexander Makar merken op dat woonzorgtak nu 54 procent van de 4 miljard grote portefeuille vertegenwoordigt, tegen 50,5 procent eind 2018. Pro memorie: als het zorgvastgoed op 60 procent komt, dan genieten de aandeelhouders - net als bij Aedifica - van 15 in plaats van 30 procent roerende voorheffing. 

Het prijskaartje is wel stevig. Daardoor moet Cofinimmo vrede nemen met een huurrendement van 4,5 procent op de verworven activa. Maar daar staat iets tegenover, stippen de analisten aan: 'De kwaliteit van de portefeuille is onberispelijk, drie kwart van de rusthuizen is minder dan tien jaar oud. En met een gemiddelde resterende huur van 26 jaar is de voorspelbaarheid van de resultaten verzekerd.'

Kepler Cheuvreux verhoogt het koersdoel van 122 tot 125 euro en wijst er op dat dankzij de uitgifte van nieuwe aandelen - in ruil voor de inbreng van een aantal rustoorden - de schuldgraad tot 41 procent zakt. Dat geeft een oorlogskas van zo'n 800 miljoen euro voor de schuldgraad weer naar 50 procent stijgt. Met andere woorden: de 60 procent lijkt binnen handbereik. 

Het aandeel Cofinimmo ging bij alle dealkoorts 0,7 procent lager tot 112,40 euro. 

Dealkoorts en een kapitaalverhoging was er ook bij Retail Estates . De specialist in baanwinkels plaatste woensdag met succes 750.000 aandelen bij institutionele beleggers. De kapitaalverhoging - in feite een inbreng van gebouwen gevolgd door een verkoop van de aandelen - volgde op een nieuwe investering van afgerond 100 miljoen euro in Nederland

Analist Frederic Renard van Kepler Cheuvreux verhoogt het advies voor Retail Estates van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel ligt op 85 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 8 procent.

Het aandeel Retail Estates won 0,6 procent naar 79,30 euro. Het aandeel zakte aanvankelijk, vermoedelijk omdat de koopinteresse even verzadigd was door de plaatsing van een pak extra aandelen. De groep plaatste 750.000 nieuwe aandelen, dat is op basis van het gemiddeld handelsvolume over het voorbije jaar het equivalent van 75 beursdagen. Een stevige brok dus. 

Intervest O&W   koerste 2 procent lager naar 24,90 euro, na de exit van Jean-Paul Sols. Hij was 13 jaar CEO en tekende voor de transformatie van de vastgoedgroep, weg van de kwakkelende kantorenmarkt en naar de boomende logistieke markt. 

KBC Securities maakt zich niet té veel zorgen over de opvolging: 'Het bedrijf heeft nu een duidelijke strategie en een nieuwe CEO vinden zal dus minder moeilijk zijn dan het enkele jaren geleden zou geweest zijn', luidt het. 

D'Ieteren (+1,1%, 39,95 euro) profiteerde van een positief rapport van Degroof Petercam. Nathalie Debruyne verhoogt haar advies voor de Brusselse holding van 'houden' naar 'kopen' en trekt het koersdoel op naar 51,4 euro van 43 euro.

De analiste voorziet bij de autoruitenafdeling Belron een omzetgroei van 7 tot 9 procent. De groei van Belron wordt aangedreven door complexere ruiten in moderne auto's, de verkoop van bijproducten (bijvoorbeeld ruitenreinigers) en prijsmacht in de kernlanden.

Voor de groei van de auto-afdeling van de investeringsgroep is de beurskenner minder optimistisch. Debruyne verwacht een groei van 1 tot 3 procent voor de afdeling. Het zal wel een cashgenerator blijven voor de groep. Bij de notitieboekjesmaker Moleskine ziet de analiste de marges herstellen. Ze blijft wel vraagtekens zetten bij de toekomst van papieren boekjes in een digitaliserende wereld. Al bij al zouden deze ontwikkelingen bij D'Ieteren tot een winstgroei van 8 tot 12 procent moeten leiden.

‘De aanstelling van een nieuwe CEO en een nieuwe overname kunnen de koers op korte tot middellange termijn triggeren', meent ze voorts. Begin april raakte bekend dat Axel Miller na bijna zes jaar opstapte als CEO. Onenigheid met de raad van bestuur over de toekomst van D'Ieteren lag aan de basis. De familiale groep beschikt over 1 miljard euro die ze aan een grote overname wil besteden.

Nabeurs raakte bekend dat D'Ieteren zijn autodistributie- en retailactiviteiten, D'Ieteren Auto dus, onderbrengt in een aparte dochteronderneming.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud