Euronext: IBA en de cash uit China

De specialist in protontherapie krijgt cash binnen uit China. ©IBA

Protontherapiespecialist IBA krijgt een betaling uit Shenzhen, maar kon daar niet van profiteren. Financiële onzekerheid duwde het aandeel Exmar in het rood.

De aanhoudende krimp van de industriële activiteit in Europa drukte dinsdag op de Europese beurzen. De aandelenbeurzen maakten een groene start, maar tegen het middaguur waren de winsten als sneeuw voor de zon verdwenen. De verliezen werden nog een pak groter toen een erg zwak cijfer voor de Amerikaanse industrie werd gepubliceerd. De Euro Stoxx 50 sloot 1,4 procent lager.

Dat straalde ook af op Euronext Brussel, waar de Bel20 1,3 procent lager sloot op 3.666,14 punten. 

Stevige verliezen waren er voor de zwaargewichten ING (-1,55%), KBC (-1,8%) en AB InBev (-2,3%). Bij de schaarse stijgers waren Sofina (+0,7%) en Colruyt (+0,6%) terug te vinden.

Exmar

Exmar stond in de belangstelling. De specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen heeft problemen met een drijvende hervergassingsfabriek (FSRU) waarvoor de rederij een huurakkoord had gesloten met grondstoffentrader Gunvor. Die laatste  doet moeilijk over een sale-and-lease-backcontract dat Exmar voor de FSRU sloot met het Chinese CSSC en waarvoor het Belgische bedrijf 155 miljoen dollar zou krijgen. Gunvor weigert enkele documenten te ondertekenen, zodat Exmar de CSSC-financiering niet kan opnemen. Daarom is een overbruggingskrediet van 30 miljoen euro, dat eind september afliep, verlengd.

Een tweede probleem draait rond de gedeeltelijke vrijgave van fondsen die werden geblokkeerd als onderpand voor een grote lening (200 miljoen dollar) ter financiering van de Tango FLNG. De drijvende lng-fabriek is sinds vorige maand volledig operationeel in Argentinië. De Chinese kredietverzekeraar Sinosure moet toestemming geven voor de vrijgave, maar de onderhandelingen slepen langer aan dan verwacht.

KBC Securities-analist Cédric Duinslaeger maakt zich niet zozeer zorgen over de goedkeuring door Sinosure, vermits de Tango FLNG al volop aardgas vloeibaar maakt. Zwaarder tilt hij aan de problemen met Gunvor, die hij 'nieuw en onverwacht' noemt. Beide zaken leiden ertoe dat Exmar langer om liquiditeiten verlegen zit. Het aandeel brokkelde 4,3 procent af tot 5,29 euro.

IBA

De protontherapiespecialist IBA krijgt een aanbetaling uit Shenzhen, China. De storting gebeurt in het kader van de verkoop van een protontherapiesysteem, ProteusPLUS, met vijf kamers aan het Shenzhen Tumorziekenhuis. Dat medische centrum is onderdeel van de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen. Het contract heeft een waarde van 90 miljoen euro.

Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities stelt dat de aanbetaling circa 22,5 miljoen euro bedraagt. 'De eerste aanbetaling bedraagt meestal rond 30 procent van de apparatuurwaarde. Wij schatten die waarde op 75 miljoen euro.' Dat bedrag is dus alleen voor de materialen, de rest komt van diensten. 

Van Steenhuyse denkt dat de cashflow bij IBA in het tweede halfjaar zal toenemen. 'In de tweede jaarhelft start het bedrijf de installatie van zes kamers. Daarnaast zal het de installatie van tien andere kamers afronden. Bij het bereiken van die mijlpalen ontvangt de groep betalingen. Daardoor stromen in het tweede semester veel contanten binnen.'

De aandelenanalist behoudt het koopadvies en koersdoel van 23,50 euro. IBA zakte 2,15 procent tot 15,44 euro.

Shurgard

Shurgard kondigde dinsdag de overname aan van een pand in Rijswijk, Den Haag. Daarmee breidt de verhuurder van opslagplaatsen de bestaande faciliteit in Rijswijk uit met 355 extra self storage units. Het rendement van de overname ligt binnen de richtlijnen van Shurgard, tussen 8 en 10 procent. 

HSBC verlaagt de rating van 'kopen' naar 'houden'. Dit jaar won het aandeel Shurgard al 17 procent, en dat is voldoende voor de bank. Het koersdoel stijgt wel van 29,50 naar 31 euro. 

Shurgard knipt vandaag een coupon af van 0,45 euro. Daarop betalen Belgische particuliere beleggers zowel 15 procent Luxemburgse bronheffing als 30 procent roerende voorheffing. Het aandeel won 0,5 procent tot 28,95 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud