Euronext: Powell powert alleen AB InBev

©BELGA

De Brusselse beurs sloeg donderdag maar zuinig munt uit de koerswending van de Amerikaanse centrale bank. Met 'Powell-aandeel' AB InBev als grote uitzondering.

De Bel20  sloot een bescheiden 0,1 procent hoger op 3.491,62 punten, maar beleefde met 7,3 procent winst wel de beste beursmaand sinds 2015.

De reactie op de dramatische koerswending van de Amerikaanse centrale bank was dus na de initiële koopgolf vrij lauw. Dat is niet onlogisch: de koerswending is ingegeven door een somberder economische inschatting.

Fed-voorzitter Jerome Powell neemt door de renteverhogingen op te bergen ook de dollar de wind uit de zeilen. En dus steeg de euro gedurende het grootste deel van de handelsdag (in de sloturen verzwakte de euro wat), terwijl een zwakkere euro net één van de schaarse rugwinden was voor het Europese bedrijfsleven in 2018. Bovendien maakt een sterkere euro de job van Mario Draghi wat moeilijker, omdat een duurdere munt de facto een verstrakking van het beleid is.

Bijgevolg lijkt het steeds duidelijker dat de Europese Centrale Bank - ook gelet op de sombere data over de Europese groei - pas ten vroegste volgend jaar het jarenlange nulrentebeleid begint te verlaten. En dat is slecht nieuws voor de banken, die de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - steeds meer onder druk zien staan. ING  koerste 2,3 procent lager, bij KBC  ging er 1,2 procent af.

Extra druk op de bankensector kwam van het nieuws dat de Europese Commissie acht grootbanken ervan beschuldigt jarenlang prijsafspraken te hebben gemaakt bij de handel in Europese overheidsobligaties. Om welke banken het gaat is voorlopig niet bekend.

AB InBev   trok 2,2 procent hoger naar 66,61 euro. De biergigant is hét 'Powell-aandeel' van de Brusselse beurs. In 2018 haalde de Fed-voorzitter met zijn beleid de groeimarktmunten én dus ook AB InBev onderuit. Een 'softere' Powell en dollar is dus ook goed nieuws voor AB InBev: de schulden luiden namelijk in dollar, de cashflow in real, rand en een batterij peso's. Bijgevolg moet een stabilisatie of herstel van de groeimarktvaluta tegenover de dollar de beleggerszorgen over de schuldenberg milderen. 

Ontex   was de primus in de Bel20 met 4,2 procent winst tot 18,59 euro. Het Belgische luierbedrijf maakt in de komende weken zijn jaarresultaten bekend. Dan zal ook duidelijk worden wat de strategische doorlichting heeft opgeleverd. 

Beleggers putten moed uit de update van de grote Zweedse rivaal Essity. Die boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar beter dan verwachte resultaten. De bedrijfswinst zakte weliswaar 5 procent, maar analisten hadden een veel grotere terugval gevreesd.

Essity had het het voorbije jaar - net als Ontex - moeilijk door duurdere grondstoffen en een harde concurrentiestrijd. 

De factuur voor grondstoffen en energie lag vorig jaar fors hoger dan in 2017. De Zweden poogden dat te compenseren met prijsverhogingen en de lancering van een ingrijpend kostenbesparingsplan. Het management slaagde daar niet volledig in, maar heeft in het vierde kwartaal duidelijk stappen vooruit gedaan. 

De luierdivisie (baby's en incontinentie) van Essity zag de winst in het vierde kwartaal slechts 1 procent afnemen, terwijl 'de prijzen voor pulp en kunststoffen aanzienlijk gestegen zijn'.

Vraag is wel of je Essity kunt doortrekken naar Ontex. UBS opperde vorige week in een lauw analistenrapport over de Belgische groep dat Ontex te weinig schaalgrootte heeft, waardoor het moeilijk is dan voor een reus als Essity om ingrijpend in de kosten te snijden. 

Greenyard   zakte voor de vierde dag op rij. Dit keer ging er 17,5 procent af naar 3,90 euro, logischerwijs een vers dieptepunt sinds de beursgang in 1999. Sinds vrijdagavond beloopt het verlies nu al bijna de helft (-49,2%). 

Analisten verrekenen steeds meer een heel forse kapitaalronde in de beurskoers. Dat is logisch na de forse winstwaarschuwing van maandagochtend, waardoor de schuldenberg wel erg hoog boven de gehavende bedrijfswinst uittorent. 

ABN AMRO halveert het koersdoel van de groente- en fruitreus bijna, van 9,5 naar 5 euro. Analist Robert Jan Vos raamt dat de schulden aan het eind van het lopende boekjaar net geen 6 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zullen belopen. Volgens hem is er een kapitaalronde van minstens 100 miljoen euro nodig, bovenop de verkoop van niet-strategische activa. Daarnaast lijkt het onvermijdelijk dat er minstens twee jaar geen dividend naar de aandeelhouders vloeit. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud