Euronext: zon in Parijs, opklaringen in Brussel

©BELGA

De verrassend optimistische boodschap van Michelin zorgde ook op het Brusselse koersenbord voor opklaringen. De sombere boodschap van een sectorgenoot woog op AB InBev.

Op de Brusselse beurs koerste de Bel20   dinsdag 0,9 procent hoger op 3.526,94 punten. Beleggers putten moed uit het bericht dat de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer aangekomen is in Peking. Hij zou daar de forcing moeten voeren om tegen de deadline van 1 maart een doorbraak te forceren in de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. De escalerende handelsoorlog tussen de twee grootste wereldmachten speelde eind 2018 het bedrijfsleven zwaar parten, niet in het minst de autosector. 

Logisch dus dat beleggers opgelucht waren over de relatief meevallende resultaten en vooruitzichten die Michelin aankondigde. Voor de zwaar afgestrafte autosector was dat een zeer welgekomen opklaring in een donker wolkendek. Bovendien lijkt na de grote bocht van de Federal Reserve ook de Europese Centrale Bank een bocht(je) voor te bereiden, wat ook een positieve  factor is voor de al jaren op centralebankstimulus tuk zijnde belegger.

Philip Lane, die dit voorjaar de Belg Peter Praet opvolgt als hoofdeconoom van de ECB, liet vanuit Hongkong uitschijnen dat Frankfurt op de vergadering in maart nieuwe - sombere - economische prognoses wel eens aan een verse versoepeling van het beleid kan koppelen. Bijvoorbeeld door te beloven dat de rente zeker tot 2020 op nul blijft. 

Op de Brusselse beurs was AB InBev   een dissonant in de Bel20, met een koers die kort na de middag plots 1,6 procent zakte. De oorzaak van de plotse appelflauwte lag bij de Noord-Amerikaanse rivaal Molson Coors. Tegen sluitingstijd wist AB InBev wel het verlies terug te schroeven tot 0,3 procent op 67,53 euro.

Bierreus Molson Coors rapporteerde op de Amerikaanse markt over het vierde kwartaal een volumedaling van 5,1 procent. Dat is een groter dan verwachte krimp en illustreert hoe zwaar de Amerikaanse markt blijft, een markt waar ook AB InBev met zijn bieren Budweiser en Bud Light al jaren worstelt om de krimp een halt toe te roepen

Daar stopt voor Molson Coors het slechte nieuws trouwens niet. De brouwer meldt ook nog eens dat hij zijn resultaten over 2016 en 2017 moet herzien, niet echt van aard om beleggers vertrouwen in te boezemen. 

Bij de stijgers in Brussel waren logischerwijs de autogerelateerde aandelen terug te vinden. Bekaert  verstevigde 1,4 procent naar 22,80 euro. De wereldmarktleider in staalkoord om banden te versterken profiteerde van de boodschap van Michelin. En dan de vooral de outlook voor 'bescheiden groei' in de vervangingsmarkt, een belangrijke markt voor de West-Vlamingen. 

Bekaert had eind 2018 nog gewaarschuwd dat het beloofde herstel van de winstmarges er niet gekomen was, door afboekingen op de probleemdochter BBRG. Onderliggend was er wel een verbetering.

Toch blijft KBC Securities voorzichtig voor Bekaert. 'We verwachten slechts een beperkte omzetgroei in 2019, met enig herstel van de winstmarges', luidt het. Analisten Wim Hoste rekent op een verbetering van de marge met 1 procentpunt tegenover het dieptepunt over 2018, tot 5,9 procent. 

Ook Melexis , dat vorige week nog een sombere outlook over 2019 gaf, herstelde mooi: een winst van 5,1 procent tot 57,85 euro. Daarmee noteert de chipontwikkelaar voor de autosector nu 17 procent boven het dieptepunt van vorige week dinsdag kort na de opening van de handel. Het aandeel noteert zo bijna weer op het peil van vóór de waarschuwing. 

De sterke jaarcijfers die beeldvormingsgroep Barco   vorige week publiceerde zinderen nog na. Berenberg blijft bij zijn koopadvies, maar verhoogt in één trek het koersdoel van 130 naar 170 euro. 'Barco was sinds we opvolging startten in augustus 2017 een verhaal van verbeterende winstmarges. Dat blijft zo, maar daar komt vanaf 2019 nog eens groei van het bovenste lijntje bij', stipt analist Trion Reid aan. 

De analist rekent op een verbetering van de winstmarge in 2019 tussen 1,85 en 2,35 procentpunt, waarmee CEO Jan De Witte de prestatie van 2018 - 2 procentpunt extra - grosso modo zou evenaren of zelfs overtreffen. Hij verwijst onder meer naar de inkomsten van Barco CFG, de Chinese joint venture rond digitale cinema. De joint venture wordt niet langer in de rekeningen geconsolideerd, maar de inkomsten tellen wel mee in de brutobedrijfswinst (ebitda) van de cinematak zonder in de omzet mee te tellen. Dat verhoogt automatisch de winstmarge met zo'n 25 basispunten. 

Een extra boost voor de winstmarge vormen de herstructureringen die De Witte in november aankondigde. Ten slotte draagt ook de omzetmix bij, met de meest rendabele divisie (Enterprise, dankzij presentatietool Clickshare) die het snelst groeit. 

Reid vindt dat Barco ondanks de stevige rally van de voorbije weken nog altijd goedkoop noteert. 'Het aandeel noteert aan 15 keer de verwachte nettowinst. 'Dat is te weinig voor zo'n aantrekkelijk beleggersverhaal, zeker als je er rekening mee houdt dat een vijfde van de beurswaarde cash is.' 

Barco trok 2,2 procent hoger naar 128,80 euro.

De grootste koerswinst was dinsdag voor een van de 'duurste' aandelen van de Brusselse beurs, Lotus Bakeries. De koekjesbakker kende in 2018 een recordjaar en opent dit jaar voor het eerst fabrieken in Amerika en in Afrika. Het aandeel schoot 6,6 procent hoger naar 2.580 euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud