EVS scoort met producties op afstand

©Photo News

De Luikse hofleverancier van de tv- en sportwereld houdt goed stand in de coronacrisis. EVS beperkte de omzetdaling en boekte dankzij kostenbesparingen zelfs winst.

Het technologiebedrijf EVS heeft in de eerste zes maanden van het jaar vrij goed gepresteerd, ondanks de coronacrisis en het wegvallen van sportwedstrijden en grote evenementen. De omzet daalde met maar 3,5 procent tot 39,6 miljoen euro en kwam daarmee een vijfde hoger uit dan de analistenconsensus.

Dat was deels te danken aan het Nederlandse Axon dat EVS in mei voor 10,5 miljoen euro overnam. Zonder Axon zou de omzet met 8 procent zijn gedaald. Axons apparatuur voor zendwagens is complementair met die van de Luikenaars. Met Axons software Cerebrum om verschillende apparaten te controleren en aan te sturen werd vorige maand de Franse zender Canal+ binnengehaald.

Daarnaast bleven vooral de televisiestudio's relatief goed investeren ondanks de woelige economie. Vooral in apparatuur om producties coronaproof vanop afstand te kunnen inblikken. 'Covid-19 heeft die vraag versneld', zegt EVS-topman Serge Van Herck. Hij besliste een tand bij te steken in de ontwikkeling van oplossingen op afstand. Al wordt het volgens de CEO geen big bang, zoals de overgang van standaarddefinitie- (SD) naar hogedefinitiebeelden (HD).

EVS 'profiteerde' op een nog andere manier van Covid-19. De bonussen werden ingeperkt en door het wegvallen van de grote NAB-vakbeurs in Las Vegas waren er minder reis- en marketingkosten. Dat hielp de algemene kosten met 5 procent drukken.

In combinatie met de hoger dan verwachte omzet resulteerde dat in een beter dan verwachte brutomarge (68,2%) en 3,3 miljoen euro bedrijfswinst, terwijl analisten uitgingen van 5 miljoen euro verlies.

Beterschap

Van Herck waagt zich door de onzekere tijden niet aan vooruitzichten. De topman zei eerder deze maand in een interview met de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) niet pessimistisch te zijn voor de tweede jaarhelft. 'We zien beterschap in de marktvraag.'

Dat blijkt uit ook uit het orderboek dat met 19,6 miljoen euro 1 miljoen hoger uitkwam dan verwacht. Grote studio's en sportcompetities sloten multi-jarendeals voor de modernisering van hun apparatuur. Voor de komende jaren ontving EVS al voor 13,5 miljoen euro bestellingen. Voor de grote evenementen die zijn uitgesteld tot 2021 (zoals de Olympische Spelen in Tokio) heeft het bedrijf al voor bijna 13 miljoen euro aan huurcontracten afgesloten.

EVS beschikt met 54 miljoen euro op de bank over een goede balans. De cash komt van pas als de topman via overnames het aanbod van EVS verder wil uitbreiden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud