EVS voelt malaise in de media

Ondanks een drukke sportzomer is EVS voorzichtig over 2020.

De Luikse specialist in beeldtechnologie waarschuwt voor een uitdagend jaar omdat mediabedrijven hun investeringen terugschroeven.

EVS  draaide over 2019 een omzet van 103,4 miljoen euro, 11 procent minder dan over 2018 en minder dan de 107 miljoen die  de analisten gemiddeld verwachtten. In november had de groep al de jaarprognose getemperd tot maximaal 110 miljoen euro, tegenover maximaal 120 miljoen eerder. 

Voor 2020 is de groep voorzichtig, ondanks een drukke sportzomer die de omzet traditioneel een boost geeft met de Olympische Zomerspelen en het EK voetbal. De omzet zal 'tussen 100 en 120 miljoen' liggen nu televisiestations in besparingsmodus zitten. De prognose lijkt een tegenvaller: KBC Securities bijvoorbeeld rekende op 123 miljoen euro.

Worstelen

'Ons orderboekje staat voor 2020 redelijk gevuld ondanks het feit dat de transitie naar ultrahoge definitie (4K) trager verloopt dan we hadden gedacht. We verwachten dat de mediasector in 2020 blijft worstelen en dat onze klanten onder kostendruk blijven staan', zegt CEO Serge Van Herck, die in september het roer overnam van Pierre De Muelenaere.

We verwachten een eerder mak jaar omdat onze klanten onder stevige kostendruk staan.
Serge Van Herck
CEO EVS

In 2019 kon EVS enkele mooie contracten binnenhalen, onder meer met het Amerikaanse GameCreek dat de SuperBowl en de populaire Nascar-races in beeld brengt. Ook kon het een voetbalcontract scoren in Aziƫ en kreeg het een certificatie van de FIFA voor zijn videoreftechnologie.

In afwachting van een herstel van de markt snijdt EVS met de scalpel in de kosten, waardoor de winst nog relatief overeind blijft. De bedrijfswinst daalde 18 procent naar 23 miljoen euro (beter dan de 21 miljoen waar de consensus op rekende). Netto zakt de winst 44 procent naar 19,6 miljoen euro of 1,40 euro per aandeel. 

Zoals eerder aangegeven krijgen beleggers in ruil voor hun geduld een stevig dividend: zeker tot 2022 is er een dividend van bruto 1 euro per jaar. Over het boekjaar 2019 is dat 70 procent van de nettowinst. 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud