Exmar verkoopt helft Antwerps kantoor aan CMB

Nicolas Saverys, de topman van Exmar. ©Emy Elleboog

Exmar, de Antwerpse specialist in vervoer en behandeling van gassen, verkocht eind juni zijn Antwerpse kantoorvastgoed voor de helft aan CMB. De transactie verstevigt de balans van Exmar.

Het gaat meer bepaald om 50 procent van de aandelen van Reslea, de vennootschap die eigenaar is van de kantoorgebouwen. Exmar realiseert op de verkoop een meerwaarde van 19 miljoen dollar, waarmee de balans en de liquiditeitspositie worden versterkt.

Tussen Exmar en CMB zijn er nauwe familiale banden. Exmar is voor zowat de helft in handel van Nicolas Saverys, CMB wordt gecontroleerd door zijn broer Marc en diens zonen. Exmar kan de extra middelen goed gebruiken omdat de afwikkeling van twee financieringsdossiers vertraging oploopt. Daarom zag het bedrijf zich verplicht voor 30 miljoen dollar overbruggingskredieten af te sluiten.

Convenanten

Exmar beklemtoont dat het hiermee verwacht zowel eind juni als eind december aan alle convenanten te voldoen. De twee dossiers die vertraging hebben, zijn de financiering van de FSRU-barge en de terugbetaling van een lening die was aangegaan voor de drijvende lng-fabriek Tango FLNG, die nu in Argentinië aan de slag is.

Rond twee andere dossiers zijn er geen problemen, blijkt uit een persbericht. Exmar heeft de obligatielening van 1 miljard Noorse kronen volledig terugbetaald, deels met eigen middelen, deels met een nieuwe obligatielening van 650 miljoen kronen. De onderneming heeft ook een eerste schijf betaald voor de bouw van twee grote gastankers die vanaf 2021 onder vast contract zullen varen voor het Noorse energiebedrijf Equinor.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud