FinCEN Files en corona duwen beurzen diep in het rood

©EPA

Beleggers maken zich zorgen over een rapport over witwasschandalen bij banken en over de dreiging van strengere coronamaatregelen in Europa.

De beurzen op het oude continent krijgen een flinke tik: ze verliezen gemiddeld 2,3 procent. Daarmee beleven de Europese aandelenbeurzen hun slechtste dag sinds juli.

De aanleiding voor de koersdalingen zijn de zogenaamde FinCen Files, waaraan ook De Tijd meewerkt. Uit de geheime Amerikaanse documenten blijkt dat er meer dan 2.100 meldingen waren van verdachte geldstromen die banken deden bij de Amerikaanse antwiwitwascel FinCEN. De gelekte documenten gaan terug tot 2008, maar zijn vooral opgesteld tussen 2011 en 2017.

Het nieuws zet druk op de Europese bankaandelen die gemiddeld 4,7 procent in het rood staan. De zwaarste klap is voor het Bel20-lid ING dat maar liefst 8,7 procent lager dendert. ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING, zou zijn klanten jarenlang hebben geholpen geld uit Rusland weg te sluizen en wit te wassen. KBC Securities reageert als volgt: 'Een nieuwe witwaszaak, een nieuw land (na Nederland, Italië…. ). We voelen mee met de nieuwe CEO', zegt analist Jason Kalamboussis. Hij hanteert overigens een koopadvies. 'Wij geloven dat deze zaken grondig zijn aangepakt. De nieuwe CEO, Steven Van Rijswijk, heeft werk gemaakt van nieuwe complianceregels.' Verder verliest de Britse bank Barclays bijna 6 procent en levert Deutsche Bank 5,8 procent in.

Strengere coronamaatregelen

Naast witwaszaken bij banken maken beleggers zich ook zorgen over een mogelijke verstrenging van de coronamaatregelen. Het hoofd van de Britse gezondheidszorg, Chris Whitty, zegt dat het VK op een 'kritisch punt' is aanbeland en de Duitse minister van Gezondheidszorg zegt dat de trend van het aantal besmettingen in Europa 'zorgelijk' is.

De coronabezorgheid is ook te merken op de beurzen, want er is één sector die het nog slechter doet dan de banken en dat zijn de reisaandelen. Het Britse International Consolidated Airlines Group (IAG) krijgt een opdoffer van meer dan 12 procent. Ook de cruiseoperator Carnival moet het ontgelden en lijdt een verlies van 8 procent. Voorts zit het Duitse Lufthansa in een luchtzak van 7,5 procent.

Reisaandelen zijn zeer gevoelig voor ontwikkelingen op het coronafront. Door de uitbraak van de pandemie is een groot aantal vluchten afgeschaft om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast zijn mensen minder bereid het vliegtuig te pakken door het risico op besmetting met het virus. Varen op een cruise zit er al helemaal niet in zolang er geen vaccin is voor het virus.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud