Fiscale strop voor belegger in Curetis

Curetis trok in november 2015 naar Euronext. ©Euronext

Verkregen aandelen Opgen worden belast tegen 30 procent.

Het einde van het beursbestaan van Curetis krijgt nog een naar fiscaal nasmaakje. Ter herinnering: de maker van zaklabo's en medische tests werd begin april overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen. Eén aandeel Curetis gaf daarbij recht op 0,06173599 aandelen OpGen . De omruiling gebeurde voor aandelen Curetis die voor 5 mei werden gekocht. 4 mei was de laatste handelsdag van Curetis.

Nu blijkt dat de banken 30 procent roerende voorheffing op de waarde van de aandelen hebben ingehouden. 'Omdat buitenlandse bedrijven te weinig of geen informatie geven, wordt de liquidatieuitkering volledig belast’, zegt Frank De Mol van De Belegger.

Eind december ondergingen de beleggers in de Amerikaanse mediagroep Viacom een gelijkaardige belasting. Hun aandelen werden ingewisseld in aandelen van de fusiegroep ViacomCBS , waarna een taks van 30 procent volgde op de volledige waarde van de aandelen.

'Wetgeving herzien'

Achteraf gezien hadden aandeelhouders van Viacom en Curetis voor de zogeheten corporate action moeten verkopen. De Mol: 'Beleggers moeten goed opletten als buitenlandse bedrijven overgaan tot een fusie, spin-off of kapitaalvermindering. Het gevaar van roerende voorheffing loert om de hoek. De wetgeving moet dringend veranderen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud