Flashcrash voor het aandeel KBC

Het aandeel KBC maakte vrijdagochtend een flashcrash door. ©BELGA

De bank ging vrijdagochtend plots 4,5 procent onderuit. KBC werd het slachtoffer van een verkooporder voor Europese bankaandelen.

Een vrij zeldzaam beursverschijnsel was vanochtend te zien in het koersverloop van het aandeel KBC . Het bankaandeel maakte een mini flashcrash door. Het tuimelde om 11.50 uur plots met 4,5 procent naar 48,65 euro. Het handelsvolume was op dat moment vijf keer groter dan normaal.

Het aandeel herstelde snel van de opdoffer. Uiteindelijk sloot de bank-verzekeraar met een winst van 2,5 procent op 52,20 euro. 

KBC was het slachtoffer van een sectorfenomeen. De Stoxx-bankenindex ging op hetzelfde moment 1 procent lager. Het lijkt erop dat een grote partij een mandje met bankaandelen verkocht en dat KBC dat verkooporder het slechtst verteerde. Het verkooporder viel allicht niet toevallig samen met het aflopen van optiecontracten op de bankenindex Stoxx Europe 600 Banks. Dat gebeurt op elke derde vrijdag van de maand. 

De flashcrash is tekenend voor de hoge nervositeit op de aandelenmarkten. Bankaandelen worden extra geviseerd. De aanhoudende daling van de langetermijnrentes zet hun rentemarges onder druk. De markt is ook bezorgd over het lot van Deutsche Bank, die deze week een nieuw dieptepunt bereikte. KBC flirt met het laagste peil sinds 2016.

Een flashcrash biedt kansen voor geduldige beleggers die werken met lage aankooplimieten. Hoge verkooplimieten kunnen ook interessant zijn. Een flashhausse bestaat ook. Care Property Invest schoot donderdag even 19 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud