Fornieri casht ruim 8 miljoen euro op aandelen Mithra

François Fornieri. ©Photo News

François Fornieri, de oprichter van het farmabedrijf Mithra, verkocht flinke aandelenpakketten toen hij ondervraagd werd door de politie in een zaak rond mogelijke handel met voorkennis.

Tussen 20 en 29 april heeft François Fornieri in zes transacties voor 8,1 miljoen euro aandelen Mithra verkocht. Dat leren meldingen aan de beurswaakhond FSMA. De gewezen CEO van Mithra deed 319.022 aandelen van de hand tegen koersen tussen 25,05 en 26,87 euro. Ook begin april verkocht hij. In totaal incasseerde hij met de verkopen 8,7 miljoen euro.

Fornieri is de oprichter en de grootste aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf. Vorige woensdag werd hij door de politie ondervraagd over mogelijke handel met voorkennis. Het dossier heeft betrekking op 'dubieuze aankopen' van aandelen Mithra tussen eind 2018 en begin 2019 door Fornieri en bevriende zakenlui. Hij werd na de ondervraging in verdenking gesteld.

Groen licht

Tussen Fornieri's twee verkoopsalvo's kreeg Mithra op 16 april groen licht van de Amerikaanse farmawaakhond FDA om de innovatieve anticonceptiepil Estelle (NextStellis in de VS) op de Amerikaanse markt te lanceren. Het aandeel ging na het nieuws 15 procent naar boven. Van die sprong is vandaag niets over. Mithra noteert sinds begin dit jaar nog wel een vijfde hoger. Vooral na de eerste goedkeuring van Estelle in Canada op 8 maart schoot de koers naar boven.

270 miljoen
Belang
Fornieri's resterende belang in Mithra is nog 270 miljoen euro waard.

Ondanks de verkopen blijft Fornieri de grootste aandeelhouder van Mithra met een belang van 27 procent. Dat pakket is zo'n 270 miljoen euro waard. Marc Coucke bezit 11,6 procent. Maar ook hij verkocht eind maart een stevig pakket van 40 miljoen euro, tegen 25,5 euro per aandeel.

Ook bestuurder en co-oprichter Jean-Michel Foidart verkocht 20.000 aandelen Mithra op 9 april tegen 27 euro, goed voor een opbrengst van 540.000 euro.

De verkoopgolf door insiders doet de wenkbrauwen fronsen. Waarom verkopen ze, nu Estelle op de lucratieve Amerikaanse markt mag komen en ook een commissie van het Europees Geneesmiddelenagentschap een positief advies gaf? De verkopen doen ook de speculatie over een overname wegsmelten.

Goede timing?

Wist je dat sommige shortsellers systematisch alle biotechbedrijven shorten die hun eerste middel goedgekeurd krijgen?
Een trader

'Ik begrijp dat de verkopen angst veroorzaken, maar ik zou er niet te veel achter zoeken', zegt een professionele trader. 'Wellicht willen ze na hun jarenlange investeringen een deeltje van de winst veiligstellen. Vaak is de timing van een goedkeuring dan een goed moment. Wist je dat sommige shortsellers systematisch alle biotechbedrijven shorten die hun eerste middel goedgekeurd krijgen? Statistisch zakt hun gemiddelde koers het jaar daarna, omdat de hoge verwachtingen plots weg zijn en er tussen de goedkeuring en een succesvolle verkoop een lange, moeilijke weg zit.'

Beursanalisten geloven in het potentieel van Mithra. Zes van de zeven beurshuizen die het aandeel opvolgen, geven een koopadvies. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 33,24 euro. Naast Estelle zit het middel Donesta tegen opvliegers in de menopauze in de pijplijn, gebaseerd op hetzelfde natuurlijke hormoon estetrol. Beide hebben volgens de analisten blockbusterpotentieel.

Met Leon Van Rompay als nieuwe CEO is ook de operationele rust teruggekeerd. Al heeft Van Rompay met zijn vroeger bedrijf DocPharma ooit ook een tik op de vingers gekregen van de beurswaakhond wegens het te laat melden van insidertrading. Het bestuur telt met nieuwkomers als Ajit Shetty (ex-ceo Janssen Pharmaceutica) wereldtoppers. Woensdag houdt Mithra een roadshow voor beleggers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud