Frère en Desmarais rechtstreeks aandeelhouder van GBL

De verkoop van Adidas in China kelderde 80 procent, maar GBL blijft voor de lange termijn geloven in de Duitse maker van sportartikelen. ©REUTERS

De controleholding boven GBL, het Zwitserse Pargesa, verdwijnt van de beurs. Daardoor worden de twee families rechtstreeks aandeelhouder van de Belgische holding. GBL kende een sterk jaar. De intrinsieke waarde spurtte 25,7 procent hoger.

De controlestructuur boven GBL vereenvoudigt. Er komt een ruilbod op Pargesa, dat op de beurs van Zürich noteert en als enige actief 50 procent van de Belgische holding in handen heeft. De aandeelhouders krijgen 0,93 GBL-aandelen per Pargesa-aandeel. Parjointco, de holding van de familie Frère en de Canadese familie Desmarais, is de meerderheidsaandeelhouder van Pargesa met een belang van 55 procent.

Na de opslorping van Pargesa zal Parjointco 28 procent van GBL controleren. Maar dankzij de invoering van dubbel stemrecht bij de Belgische holding – die nog door de GBL-aandeelhouders moet worden goedgekeurd - zal Parjointco met 28 procent van het kapitaal meer dan 40 procent van de stemrechten controleren.

Vuurkracht

GBL kende een sterk jaar. Maar de jaarcijfers worden overschaduwd door de impact van het coronavirus dit jaar. Tegenover eind december, daalde de intrinsieke waarde 10,4 procent tot 112,94 euro per aandeel (situatie op 6 maart).

'De verkoopgolf op de markten heeft de hoge waarderingen op de beurzen naar beneden gebracht’, zegt CEO Ian Gallienne. 'Dat opent ook kansen.' GBL beschikt dankzij kredietlijnen over een financiële vuurkracht van bijna 4 miljard euro. De schulden van 768 miljoen vertegenwoordigen slechts 3,7 procent van de portefeuille.

Onze participaties zijn niet te duur, hebben gezonde balansen en zijn goed geleid.
Ian Gallienne
CEO GBL

‘We blijven voorzichtig’, zegt Gallienne. 'De risico's zijn toegenomen. Onze portefeuille is gelukkig weerbaar om schokken op te vangen. Onze participaties zijn niet te duur, hebben gezonde balansen en zijn goed geleid.'

Adidas

De grootste participatie van GBL, Adidas, zakte woensdag 9 procent na een winstalarm. 'We zitten niet voor enkele trimesters in Adidas, maar voor de lange termijn', zegt de GBL-topman. 'Voor 2020 gaat Adidas nog altijd uit van groei. Bovendien heeft het een nettocashpositie waardoor het moeilijke tijden kan overbruggen.’

Toch verkocht GBL vorig jaar 1,03 procent van Adidas, omdat door de klim van het aandeel het belang van Adidas te groot was geworden. GBL bezit nog 6,8 procent van de groep. De holding verkocht ook 1,7 procent van de cementgroep LafargeHolcim en stapte uit de oliegroep Total.

Tegenover 1,8 miljard euro verkopen, stonden voor 1,7 miljard euro aankopen. GBL investeerde in het dienstenbedrijf Webhelp, en breidde zijn belang in de materialengroep Umicore en de Zwitserse maker van inspectie-instrumenten SGS uit. Het is nu met 18,93 procent de grootste aandeelhouder.

Het brutodividend stijgt 2,6 procent tot 3,15 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud