Advertentie

Galapagos noteert een derde goedkoper dan bankrekening

©Bloomberg

Het resultaat van een dubbele mokerslag in het onderzoek: beleggers waarderen een bedrijf met 5 miljard op de bank op 3,3 miljard.

Zoals bij de meeste biotechbedrijf Galapagos zit het nieuws niet echt in de (half)jaarcijfers. In afwachting van producten op de markt zijn biotechbedrijven bijna per definitie verlieslatend, gelet op de kosten van het lopend klinisch onderzoek. Of zoals Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren vorig jaar goed samenvatte: 'Als je geen cashflow hebt, moet je op nieuwsflow draaien'.

Welnu: bij Galapagos was die nieuwsflow dramatisch. De onderzoeksdata die de groep vorige maand voorlegde rond haar Toledo-programma, konden beleggers alweer niet echt overtuigen. Dat programma was dé kans om beleggers weer te verzoenen met het eigen onderzoeksplatform, na de mokerslag die de Mechelaars vlak voor kerst met hun verhoopte goudhaantje filgotinib op de cruciale Amerikaanse markt incasseerden. Het reumamiddel kreeg wel in Europa - een markt die minder lucratief is dan de Amerikaanse, wegens de lagere verkoopprijzen - groen licht en is daar intussen in 11 landen gelanceerd onder de naam Jyseleca.

Na de mokerslag eind 2020 kwam er dit voorjaar een niet overtuigende strategische update bij, waardoor steeds meer beleggers de handdoek in de ring gooiden. 

Die vele handdoeken in de ring zie je indirect aan het donderdagavond gepubliceerde halfjaarrapport: de Mechelaars hebben nog altijd 5 miljard op de bankrekening staan. De huidige beurswaarde, 3,34 miljard, impliceert dus dat beleggers een korting van 33 procent op die bankrekening toepassen (zie grafiek).

Dat klinkt bizar, maar is het niet. Ten eerste verwacht Galapagos om het onderzoek te financieren dit jaar nog altijd een cash burn van ongeveer 600 miljoen euro. De bankrekening is dus een 'moving target', zoals bij elk biotechbedrijf. Ten tweede vrezen beleggers dat de berg cash ondoordacht aan het werk zal worden gezet via potentieel weinig rendabele overnames nu Galapagos op zoek is naar een nieuwe bestaansreden. Dat bestempelen analisten omfloerst als 'herinvesteringsrisico'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud