GBL investeert in Duitse premiumfietsen

De Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel rijdt op een fiets van Canyon Bicycles. ©BELGA

GBL, de spilholding van de familie Frère, verwerft de controle over het Duitse Canyon Bicycles, in onze contreien bekend als de fietsen van wielerkampioen Mathieu van der Poel.

GBL kondigt voor de derde keer dit jaar een belangrijke investering aan. De holding neemt een meerderheidsbelang in de Duitse fietsenproducent Canyon Bicycles. Verkoper is TSG Consumer Partners, een private-equityspeler die onder meer achter de populaire tradingapp Robinhood en de bierketen Brewdog zit.

Canyon is een snel groeiende Duitse producent van conventionele en elektrische fietsen van hoge kwaliteit. Het is wereldwijd de grootste producent die via zijn website rechtstreeks aan de consument verkoopt.

De holding GBL investeerde eerder dit jaar in het inspectiebedrijf SGS en de zalmkweker Mowi.

De Duitse fietsenmaker heeft partnerschappen met verscheidene atleten. De wielrenners van Movistar en Alpecin-Fenix, de ploeg van de Nederlander Mathieu Van der Poel, rijden op fietsen van Canyon. De omzet van het bedrijf steeg de jongste zeven jaar met gemiddeld 25 procent per jaar en bedraagt nu 400 miljoen euro.

Waardering Canyon

GBL wil niet kwijt hoeveel het investeert. Het persbureau Bloomberg meldde onlangs dat de Amerikaanse zakenbank Robert Baird & Co werkte aan een verkoop van Canyon. De zakenbank waardeerde het bedrijf op meer dan 500 miljoen euro. Bloomberg meldde dat onder meer private-equityspelers als Carlyle en KKR geïnteresseerd waren.

Stichter Roman Arnold blijft voorzitter van de adviesraad van Canyon en herinvesteert een belangrijk deel van de opbrengst van de verkoop in het bedrijf. Naast GBL investeert ook Tony Fadell in Canyon. Hij was senior vicepresident van de iPod-divisie van Apple en leidde de teams die de iPod en iPhone creërden.

Strategische prioriteiten

De investering kadert in de strategische prioriteiten van de groep, zegt GBL. De holding verwijst naar gezondheid en wellness, duurzame mobiliteit en onlinedistributie. Ze is ervan overtuigd dat de verkoop van kwaliteitsfietsen sterk blijft groeien.

GBL heeft ruim voldoende middelen om de investering te betalen.

GBL heeft dit jaar al twee andere belangrijke investeringen aangekondigd. Het injecteerde in februari 400 miljoen extra in het Zwitserse inspectiebedrijf SGS. In november verstevigde de holding haar positie in het Noorse Mowi, de grootste zalmproducent, tot een belang van 400 miljoen.

GBL heeft ruim voldoende middelen om een investering te doen van wellicht enkele honderden miljoenen. De holding had eind september 800 miljoen euro cash en voor 1,65 miljard kredietlijnen. De investering wordt wellicht afgerond in het eerste kwartaal van 2021, nadat de kartelinstanties ze goedgekeurd hebben.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud