GBL verkoopt voor ruim half miljard LafargeHolcim-aandelen

CEO Ian Gallienne (rechts), naast vicevoorzitter Gérald Frère. ©Frédéric Pauwels / HUMA

GBL heeft in het eerste kwartaal voor 1,4 miljard euro middelen geroteerd van traditionele bedrijven naar groeibedrijven. De holding verkocht voor ruim een half miljard euro aandelen van de cementgroep LafargeHolcim.

De holding van de families Frère en Desmarais klokte het eerste kwartaal af met een intrinsieke waarde van 130,70 euro per aandeel. Dat is 32,9 procent meer dan vorig jaar. GBL klopt daarmee de Stoxx Europe50, die 21,7 procent won. Tegenover eind 2020 steeg de waarde met 2,9 procent, een trager tempo dan de klim van 6,9 procent voor de index, al hield de beurskoers van GBL gelijke tred.

GBL focuste op de verdere strategische rotatie van de portefeuille. Het opvallendste is de verkoop van extra aandelen LafargeHolcim voor 530 miljoen euro. De holding bouwde haar belang in de cement- en bouwmaterialengroep af van 7,57 tot 5,77 procent eind maart.

De belangrijkste investering was de aankoop van een meerderheid in de Duitse maker van premiumfietsen Canyon, goed voor 357 miljoen. GBL verhoogde ook nogmaals zijn belang in de Noorse zalmproducent Mowi met 110 miljoen euro, waardoor de participatie stijgt van 5,85 naar 7,01 procent van het bedrijf. De durfkapitaaltak Sienna Capital stak 100 miljoen in Globality, een digitaal platform uit Silicon Valley dat focust op dienstverlening via artificiële intelligentie.

Diversificatie

Onze strategische doelstelling is voorkomen dat enkele participaties te belangrijk worden in onze portefeuille, zowel qua waarde als qua dividendinkomsten.
Xavier Likin
CFO GBL

Meer diversificatie is welkom, want amper zes bedrijven (Adidas, SGS, Pernod Ricard, Umicore, Imerys en Lafarge Holcim) tekenen voor zo'n driekwart van de portefeuille. ‘Een van onze strategische doelstellingen is voorkomen dat slechts enkele deelnemingen te belangrijk worden in onze portefeuille, zowel qua waarde als dividendinkomsten’, benadrukt CFO Xavier Likin. ‘Dat wil niet zeggen dat we die participaties op korte termijn zullen afbouwen. We bekijken altijd de opportuniteiten en de situatie bij de bedrijven.’

De korting waartegen GBL noteert, blijft met 32,5 procent erg hoog. Het gemiddelde over vijf jaar bedraagt 25,6 procent. De holding zette daarom een derde inkoopprogramma van eigen aandelen van 250 miljoen euro in werking. In het eerste kwartaal kocht GBL voor 35 miljoen euro in.

De holding versterkte ten slotte haar liquiditeitspositie. Ze gaf in januari een obligatie van 500 miljoen euro uit, en converteerbaar papier met een looptijd van vijf jaar voor eenzelfde bedrag in maart. ‘Daarop ligt het rendement op -0,25 procent. We leenden aan aantrekkelijke voorwaarden’, zegt Likin. ‘De conversieprijs van 117,49 euro ligt ver boven de huidige koers. Het weerspiegelt het geloof dat we zowel onze intrinsieke waarde kunnen laten groeien als de korting op de beurs kunnen verkleinen.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud