Advertentie

GBL voor het eerst boven 100 euro

GBL-CEO Ian Gallienne (rechts) naast de in 2018 overleden Albert Frère. ©Photo News

De Frère-holding GBL zet zijn vernieuwing door en weet beleggers daarmee te charmeren.

Met een winst van bijna 2 procent klimt GBL dinsdag rond 12 uur tot boven 100 euro. Daarmee noteert de holding op een recordhoogte.

De beurskoers van GBL is dit jaar al stevig opgelopen. Sinds januari steeg het aandeel met bijna 22 procent. Ter vergelijking: de Bel20 steeg met 17 procent. De onderstaande grafiek toont dat de holding zeker de jongste dagen een spurtje trekt.

Dat lijkt alles te maken te hebben met het belang van 16 procent dat de holding onlangs nam in de Franse maker van mobiele games Voodoo (waar ook het Chinese Tencent mee in het kapitaal zit) voor 266 miljoen euro. Tegelijk verminderde de holding meer 'klassieke' beursgenoteerde participaties als de Zwitserse cementreus Holcim en - in mindere mate - de materialengroep Umicore .

Daarmee zet GBL de strategische ommezwaai in sneltempo door. De holding wil zich meer richten op private equity (niet-genoteerde bedrijven) en op structurele trends in de samenleving zoals digitalisering, consumentenervaring en entertainment. De investering in Voodoo, die de spelletjesmaker op 1,7 miljard euro waardeert, illustreert de nieuwe wind.

30%
korting gbl
GBL noteert zo'n 30 procent onder zijn intrinsieke waarde per aandeel. Het management wil dat verkleinen via een inkoopprogramma voor eigen aandelen van 250 miljoen euro.

De bekendmaking van de participatie in Voodoo kwam tegelijk met de halfjaarresultaten van de holding. GBL kon in het eerste halfjaar zijn intrinsieke waarde 12,5 procent opkrikken tot 23,06 miljard euro, of 142,89 euro per aandeel.

Tegen de huidige koers bedraagt de korting zo'n 30 procent. Dat is veel meer dan het vijfjarig gemiddelde van 25,6 procent en is een doorn in het oog van CEO Ian Gallienne. Hij begint daarom een inkoopprogramma van eigen aandelen van 250 miljoen, wat de waarderingskloof moet helpen dichten.

GBL ligt nu dus op recordkoers, met als bodembeschermer het inkoopprogramma.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud