Genoteerde projectontwikkelaars in topvorm

Het Cedet-gebouw in het hart van Warschau. ©rv

De beursgenoteerde projectontwikkelaars verkeren, met uitzondering van Banimmo, in topvorm. Ze boeken fors hogere winsten en keren royale dividenden uit. Ook de prognoses zijn goed.

Met de jaarcijfers van Immobel vrijdagavond hebben alle vier de projectontwikkelaars van de Brusselse beurs hun jaarpalmares voorgelegd. Behalve Banimmo pakten ze uit met een dubbelcijferige winstgroei. Immobel wist de nettowinst ruim te vervijfvoudigen tot een record van 56,8 miljoen euro.

Dat was niet alleen te danken aan de verkoop van het iconische gerenoveerde Cedet-gebouw in Warschau, maar ook aan de vele residentiële projecten die al meer dan de helft van de winst opleveren. Het dividend gaat een tiende hoger, het hoogste in de vork van 4 à 10 procent stijging per jaar die Immobel zichzelf oplegt.

Alle beurshuizen die het aandeel opvolgen, herhalen hun koopadvies. 'Immobel kocht 189.000 vierkante meter grond bij, 90 procent meer dan de doelstelling. Dat verzekert de groei voor de toekomst', stelt Degroof Petercam. ‘We zijn opgetogen dat Immobel zijn prognose voor sterke resultaten alvast met een jaar verlengd heeft tot 2021.'

De schuldratio van 100 procent tegenover het eigen vermogen ligt bij Immobel veel lager dan de 230 procent bij Atenor.
Kepler Cheuvreux

KBC Securities wijst onder meer op het 'opmerkelijke succes in Luxemburg', waar quasi alle projecten al voorverkocht zijn voor dit en volgend jaar. ING stelt dat de expansie in Frankrijk, waar Immobel geleidelijk zijn belang vergroot in de woningontwikkelaar Nafilyan, meer recurrente inkomsten moet opleveren.

Kepler Cheuvreux stelt de sterke balans op prijs: ‘De schuldratio van 100 procent tegenover het eigen vermogen ligt veel lager dan de 230 procent bij Atenor. Dat laat ruimte voor verdere groei en een betere diversificatie van de inkomsten’.

Inhaalbeweging

Immobel maakt maandag een inhaalbeweging op de beurs, met een winst van 2,2 procent. Atenor heeft er recentelijk al een sterke rit op zitten. Er zijn steeds meer gelijkenissen tussen Immobel en Atenor. De twee richten zich zowel op residentiële projecten als op hoogwaardige stadskantoren, met een kantorenvoorkeur voor Oost-Europa.

Atenor kon de nettowinst met 59 procent opkrikken en verhoogt zijn dividend met 5,8 procent, meer dan verwacht. Door de recente koersexplosie is Atenor wel duurder gewaardeerd dan Immobel. Atenor kost 10,3 keer de winst en 2,1 keer de boekwaarde, tegenover respectievelijk 8,8 en 1,7 voor Immobel.

VGP zit niet in het woningsegment, maar in de snel groeiende business van het logistiek vastgoed. VGP ontwikkelt en verkoopt niet alleen magazijnen, maar houdt een deel in portefeuille om terugkerende huurinkomsten te genereren, waardoor de cijfers stelselmatig minder wispelturig worden. Het doet dat onder meer via een alliantie met de Duitse verzekeraar Allianz.

VGP is een meester in het winstgevend en snel recycleren van het ingezette kapitaal. De portefeuille groeide vorig jaar 24 procent, de nettowinst 26 procent. VGP profiteert volop van de boomende e-commerce en zijn goede contacten met spelers als Amazon, Zalando of Deutsche Post. De pijplijn blijft dankzij de aankoop van goed gelegen gronden over heel Europa goed gevuld.

Lelijke eendje

5,5 miljoen
Banimmo in het rood
Banimmo leef vorig jaar alweer een nettoverlies van 5,5 miljoen euro.

Alleen Banimmo blijft het lelijke eendje. Het valt af te wachten of het bedrijf ooit in een mooie zwaan zal veranderen. Ondanks een goede eerste jaarhelft, sloot Banimmo met een zwaar nettoverlies van 5,5 miljoen euro. Plots dook een zware afboeking op het Parijse winkelcentrum Galerie Vaugirard op. Huurders betaalden niet op tijd en winkels kwamen leeg te staan. Het illustreert de bar slechte exploitatie van de vorige Banimmo-eigenaar Affine.

Beleggers kunnen hopen dat de nieuwe hoofdaandeelhouder, de levensverzekeraar Patronale Life, de zaken beter aanpakt. Banimmo hoopt tegen 2021 met winst te draaien. Al zou dat vroeger kunnen indien de groep meer huurders zou vinden voor de Brusselse Diamond-building of het gebouw een koper zou vinden. De hogere bezettingsgraad van de panden van 77 tot 87 procent en de daling van de schuldgraad van 58 naar 44 procent zijn alvast opstekers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud