Greenyard topt schuldenberg af

Topman Hein Deprez (links) en co-CEO Marc Zwaaneveld (rechts). ©Frank Toussaint / Greenyard

Greenyard kan zijn ingeslagen groeipad voortzetten dankzij een aanhoudend sterke prestatie van de versafdeling. Beleggers verheugen zich over de hoognodige schuldafbouw en durven weer te dromen van een dividend.

De positieve groeitrend bij de fruit- en groentegroep Greenyard hield in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2020/21 aan. Er was opnieuw een tweecijferige omzetgroei (10,3%). Over de eerste negen maanden bedraagt de omzetgroei eveneens 10,3 procent. Vooral verse groenten en fruit blijven het zeer goed doen.

Op basis daarvan verwacht Greenyard dat de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) over het hele boekjaar 2020/21 aan de bovenkant van de eerder gegeven verwachtingsvork (106-110 miljoen euro) zal uitkomen.

Over twee jaar moet de schuldgraad van Greenyard zijn teruggebracht naar 2 à 2,5 keer de brutobedrijfswinst (ebitda).

Het bedrijf verwacht op het einde van het lopende boekjaar op een schuldgraad (verhouding tussen nettoschuld en aangepaste ebitda) dicht bij 3,5 te belanden. Eerder was 3,7 naar voor geschoven. In september bedroeg de schuldgraad nog 3,9.

Greenyard ontvouwde ook zijn ambities voor de komende vier jaar. Voor volgend boekjaar (2021/22) streeft het bedrijf naar een aangepaste brutobedrijfswinst van 120 miljoen euro en een schuldgraad dicht bij 3. Tegen het einde van het boekjaar 2024/25 moet de aangepaste ebitda naar 150 miljoen euro gaan. En over twee jaar moet de schuldgraad zijn teruggebracht naar 2 à 2,5.

Kooplijst

'Het momentum versnelt met een betere omzet en marges, en de schulden geraken onder controle’, zeggen de analisten Alan Vandenberghe en Guy Sips van KBC Securities. Zij nemen Greenyard op in hun kooplijst.

'De lagere schulden helpen Greenyard zijn herfinancieringsplan tegen betere voorwaarden af te sluiten', reageert Fernand De Boer van het beurshuis Degroof Petercam. De analist denkt dat Greenyard een nieuwe (converteerbare) obligatie zal uitgeven van 75 à 100 miljoen euro om aflopende schulden te vervangen.

Vanaf volgend boekjaar ziet Degroof Petercam weer ruimte voor Greenyard om een dividend te betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud