Hamon halveert

©Hamon

Na een opschorting van drie maanden keldert de koers van de koeltorenspecialist Hamon door een vloedgolf aan nieuwe aandelen.

Drie maanden geleden vroeg Hamon om de handel in het aandeel op te schorten, omdat het de jaarcijfers niet tijdig kon leveren. In de tussentijd heeft de onderneming niet stilgezeten. De obligatiehouders stemden in met het verlengen van de looptijd van een obligatielening met tien jaar tot 30 januari 2035.

49 miljoen
vLoedgolf aan nieuwe aandelen
Hamon ziet zijn aantal aandelen meer dan verdubbelen tot 49,06 miljoen.

Tegelijk werden vorderingen ten belope van 2,1 miljoen euro op de Waalse overheidsholding Sogepa en de banken omgezet in aandelen. Daardoor werden 8,4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 0,5 euro per aandeel. Daarbovenop kwam er nog eens een kapitaalverhoging van 15 miljoen euro waarop Sogepa intekende en waarvoor nog eens 30 miljoen nieuwe aandelen werden uitgegeven, eveneens tegen een prijs van 0,5 euro per aandeel. In totaal levert die 'eerste fase' in het plan om het kapitaal te versterken 19,2 miljoen euro op.

Daarmee komt een stortvloed aan nieuwe aandelen op de markt, want het aantal stukken is door de kapitaaloperaties meer dan verdubbeld tot 49,06 miljoen. Sogepa heeft nu 66,5 procent van Hamon in handen. Het aandeel duikt maandag met 58 procent tot 1,14 euro.

Meer kapitaalverhogingen

Alsof dat niet genoeg is, wil het management nog eens twee kapitaalverhogingen doorvoeren in het kader van de 'tweede fase'. Bij de eerste operatie wil het bedrijf 7 miljoen euro ophalen door 14 miljoen aandelen uit te geven. Bij de tweede verhoging zal het bedrijf de obligatiehouders van de op 30 januari 2014 uitgegeven obligatielening de mogelijkheid geven om die om te zetten naar aandelen tegen eveneens een koers van 0,5 euro per aandeel. Daar zal het bedrijf ongeveer 16,2 miljoen aandelen voor toewijzen.

Nu de jaarrekeningen 2020 en het jaarverslag zijn goedgekeurd, kan Hamon binnenkort ook de gewone algemene vergadering van de aandeelhouders bijeenroepen. Dat zal op dinsdag 20 juli gebeuren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud