Advertentie

'Herstel Ontex wordt onderschat'

De pulp in luiers van Ontex zijn sterk absorberende papiervezels. ©Thomas De Boever

Nadat de winstmarges twee jaar op rij afkalfden en ook de omzet kromp in 2018, geeft Kepler Cheuvreux een koopadvies voor Ontex uit.

Na enkele pechjaren is het tijd voor de wederopstanding van de luierfabrikant, die niet voor zijn eerste grote uitdaging in zijn veertigjarig bestaan staat. In het annus horribilis 2017 begon de marge te zakken doordat tegelijk de grondstoffenprijzen voor plastic en pulp en de wisselkoersen tegenzaten. Daarbovenop bleek dat bij de Braziliaanse overnameprooi Hypermarcas gesjoemeld was met kortingen. In 2018 was de winstmaatstaf die Ontex zelf verkiest, aangepaste ebitda, naar 10,2 procent gezakt van 12,5 procent twee jaar eerder.

Ontex benoemde zijn problemen telkens opnieuw als 'tijdelijk'. De markten gaven gingen niet akkoord, en stuurden het aandeel steeds lager om in december de laagste koers ooit aan te tikken - lager dan de intekenprijs bij de beursgang van 2014.

Koopadvies

Dinsdag begon de Ontex-specialist bij Kepler Cheuvreux, Richard Withagen, er opnieuw in te geloven. Hij trekt zijn advies op naar 'kopen', en het koersdoel over 12 maanden van 20 naar 25 euro. Het aandeel herademt, en wint 6 procent tot bijna 20 euro.

©Wim Kempenaers (WKB)

Volgens de analist is een ebitda-marge van 12,5 procent opnieuw haalbaar tegen 2022. 'De markt onderschat het herstelpotentieel van Ontex vanaf 2020,' oordeelt hij. Het risico op verdere daling van de operationele marge zou geweken zijn omdat de kosten onder controle geraken terwijl Ontex meer kan verdienen aan hogere prijzen en door meer van zijn meer rendabele producten te verkopen.

De economische toestand in Brazilië verbetert, merkt Kepler op, en daar staat Ontex vooral sterk met zijn incontentieluiers. Het bedrijf uit Erembodegem verkoopt zowel aan mensen met jonge kinderen als mensen op leeftijd, net als producten voor vrouwelijke hygiëne.

Als de winst inderdaad meer versnelt dan de analisten gemiddeld verwachten, kan Ontex volgens Withagen werken aan de verlaging van zijn schulden. Wanneer de rentebetalingen en schuldaflossingen gezakt zijn helpt dat de winst per aandeel omhoog. 'We verwachten dat de markt dit stilaan zal inzien en de prognoses voor 2020 en daarna zullen verhogen.

Investeerdersdag

Ontex zelf geeft op 8 mei een update over de turnaround die het zelf in gedachten heeft. Op die dag komen ook de cijfers voor het eerste kwartaal uit. Kepler verwacht dat het daar vooral over de terugkeer van groei zal gaan, en een offensief in groeilanden (zoals Brazilië) en de VS. Ook de focus op kostenbesparingen is volgens de analist nog altijd een belangrijk topic. Omdat de schulden zo hoog zijn momenteel, is groeien via overnames waarschijnlijk geen prioriteit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud