Hoe presteert Orange Belgium?

Xavier Pichon, de CEO van Orange Belgium. ©BELGA

Orange Belgium komt vrijdag met cijfers over het derde kwartaal. Analisten verwachten een stijging van de brutobedrijfswinst dankzij lagere 'huurkosten' voor de kabel en door kostenbesparingen.

David Vagman, analist van ING, zegt wat optimistischer te zijn dan de consensus over Orange Belgium . 'Ik verwacht dat de omzet zal dalen met 2 procent.' Dat zou volgens Vagman vooral te wijten zijn aan lagere inkomsten uit mobiel (-7%) en lagere inkomsten vanuit het bedrijfsleven (-15%).

'Dat kan verklaard worden door lagere roaminginkomsten', zegt de analist. Gebruikers leveren roaminginkomsten op als ze in het buitenland hun mobiele telefoon gebruiken om bijvoorbeeld Google-maps te raadplegen. De coronacrisis bemoeilijkt reizen, waardoor mensen minder gebruikmaken van roaming. 'We verwachten dat deze inkomsten kwartaal op kwartaal verbeterd zijn, maar jaar op jaar blijven ze laag', klinkt het bij Vagman.

Toch verwacht de analist een stijging van de brutobedrijfswinst - bij Orange noemen ze dat de EBITDaAL - met 6 procent. Dat komt volgens Vagman onder andere door kostenbesparingen. Een andere reden zijn de lagere groothandelstarieven vanaf juli, waardoor de nummer drie van de sector minder 'huur' moet betalen voor zijn scherp geprijsd televisieaanbod LOVE. Met LOVE zette ex-CEO Michaƫl Trabbia Orange Belgium in de markt als prijzenbreker tegenover het duopolie Proximus/Telenet. LOVE draait intussen met winst, leerde het rapport over het tweede kwartaal.

Prijzenbreker

Het zal ook de eerste keer zijn dat de nieuwe CEO Xavier Pichon met een kwartaalupdate komt. Hij wil de status van prijzenbreker doortrekken met de lancering van een kabelknippersaanbod (een scherp geprijsd aanbod met louter breedbandtoegang voor datavreters), ondanks de minder gunstig dan verhoopte huur die de waakhond BIPT bepaalde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud