ING: 'Colruyt kan zichzelf van de beurs halen'

ING zegt dat Colruyt zichzelf van de beurs kan halen. ©BELGA

Volgens de grootbank heeft de supermarktketen genoeg financiële slagkracht voor een beursexit. Verder verhoogt de bank het koersdoel.

ING heeft de opvolging van Colruyt met een lijvig rapport hernomen nu het aandeel door een andere analist - Hans D'Haese - wordt gevolgd. Het advies blijft 'houden', maar het koersdoel stijgt van 41 naar 53 euro.

D'Haese erkent dat er misschien wat weinig sjeu zit aan het aandeel, maar dat kan volgens de analist ook een kracht zijn. 'Colruyt is een zeer conservatief bestuurd bedrijf. Het heeft geen wilde overnameplannen, is schuldenvrij en heeft een stabiel dividendbeleid. Dat klinkt misschien saai, maar het biedt wel bescherming tegen macro-economisch slecht weer.'

In een markt waar de wet verbiedt producten met verlies te verkopen, kan een prijsvechter als Colruyt zijn marktaandeel altijd verdedigen.
Hans D'Haese
Analist ING

Bovendien denkt de analist dat de supermarktspeler redelijk veilig is voor de concurrentie. Zelfs nu het Nederlandse Jumbo naar de Belgische markt trekt. 'In een markt waar de wet verbiedt producten met verlies te verkopen, kan een prijsvechter als Colruyt zijn marktaandeel altijd verdedigen.'

Van de beurs

Volgens D'Haese zou Colruyt zichzelf van de beurs kunnen halen. Daarvoor moet het wel een deel van zijn saaie karakter inleveren, omdat het dan de schuldgraad naar 3 keer de ebitda (brutobedrijfswinst) moet verhogen. 'Dat zou het bedrijf 2,3 miljard euro cash opleveren. Daarmee kan het zoveel aandelen van zichzelf opkopen dat het van de beurs kan verdwijnen. Dat scenario is op dit moment weinig waarschijnlijk.'

Voorts denkt de analist dat het bedrijf in de komende vier jaar een vrije kasstroom kan genereren van 1 miljard euro per jaar. De analist wijst erop dat Colruyt nu al 300 miljoen euro in kas heeft.

Het obligatieaandeel

Beleggers in het aandeel lopen volgens de analist relatief weinig risico, terwijl ze wel een stabiel dividendrendement opstrijken. Om die reden stelt de analist dat Colruyt te vergelijken is met een obligatie. 

Dat obligatieaandeel wint 0,2 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud